Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak udělat nové podlahy ve starém domě

Dobrý den,
postupně předělávám starou chalupu po rodičích. Zdi jsou místy vlhké a podlahy úplně rozsypané. Vím že na toto téma je hodně diskuzí. Někdo píše vybrat a zalít betonem. Druhý píše, že je to nesmysl. Třetí píše, objet místnost drenážní trubkou, udělat hada a vyvézt oba konce ven.
Nemáte někdo opravdu nějakou vyzkoušenou metodu, kdy jste se jednoduše vlhkosti zbavili? Podřezávat barák nechci a vlastně ani nemůžu, není jak.
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podobný problém jsem řešil před cca 15 ti lety při rekonstrukci kamenné chalupy, také po rodičích v…
vitovec 21.10.2019 13:49
vitovec
Díky za odpověď, sice jsem to nepochopil na 100%, ale asi jen na 80%, budu rád za ten sken. Díky nový
Roman P. 21.10.2019 16:37
Roman P.
obrázky jsou zde : https://postimg.cc/gallery/n33zly4e/ nový
vitovec 21.10.2019 19:27
vitovec
ještě doplnění, přehlédl jsem, že na zaslaném obrázku je původní návrh podlahových lišt - dvoudílnýc… nový
vitovec 21.10.2019 20:12
vitovec
vitovec.. "Fólie tak tvoří mezi dvěma betony provětrávací mezeru, která odvádí vlhkost z podloží". O… nový
milan.cukrar 22.10.2019 06:18
milan.cukrar
Pára je lehčí než vzduch, takže stoupá nahoru, v účincích páry na stěny a půdu souhlas. poslední
kejki 22.10.2019 08:22
kejki
S kapilárnou izoláciou podlahy spolu s odvetraním nie je problém, problém zostane pri vzlínaní vlhko… nový
Nuda 21.10.2019 23:45
Nuda
Nemáte někdo opravdu nějakou vyzkoušenou metodu, Ano, mám. Jedině vložením hydroizolace se odstraní… nový
milan.cukrar 22.10.2019 06:09
milan.cukrar

Podobný problém jsem řešil před cca 15 ti lety při rekonstrukci kamenné chalupy, také po rodičích v podhůří Šumavy. Stará podlaha byla uložena přímo na zásypu, všude vlhko, podlahy shnilé.
K realizaci provětrávané podlahy pomocí nopové fólie /tzv. bonboniéry/ jsem byl inspirován článkem „ Na podlaze plné vzduchu“ v „Kalendáři 2004 – leden“ Chataře a chalupáře.
Po odstranění násypu - cca 20 cm je na celou plochu položen vyrovnávací beton, cca 3 cm. Na něm je položena t.zv. nopová fólie, vytažená po stěnách na úroveň budoucí podlahy. Fólie je podle článku položena nopy dolů a pak „se fólie jednoduše zalévá vrstvou betonu, čímž se po jeho vytvrdnutí ještě zvýší pevnost nopů“. Na jedné stěně je nopovka vytažena až za cihelnou přizdívku, dutina za přizdívkou je odvětrána do půdního prostoru. Na fólii je tak cca 5 cm silná betonová deska. Fólie tak tvoří mezi dvěma betony provětrávací mezeru, která odvádí vlhkost z podloží. Na vrchním betonu jsou pak položeny polštáře /hranoly/ cca 8 cm, na kterých je prkenná podlaha tl. 28 mm. Mezi polštáři je položena tepelná izolace / polystyrén, vata/. Dřevěné obvodové podlahové lišty jsou upraveny tak, aby jimi mohl proudit vzduch z, nebo do provětrávací mezery pod nopovou fólií. Lišty mají vzadu polodrážku a směrem do místnosti jsou vyfrézovány v řadě, po celé délce otvory cca 4 x 30mm, jako náhrada systémových plastových odvětrávacích lišt, nevhodných vzhledově do chalupy.
Podlaha je suchá, teplá, vlhkost do stěn neproniká.
Sken článku z kalendáře a sken výkresu skladby podlahy mohu v případě zájmu poslat.

vitovec..
"Fólie tak tvoří mezi dvěma betony provětrávací mezeru, která odvádí vlhkost z podloží". Odkud to bere vzduch a kterým směrem proudí? Pak vlhkost vyleze mezi přizdívku a obvodovou zeď a proniká na půdu. Pak napíšete "vlhkost do stěn neproniká."

Takže vlhkost proudí mezi stěnami, ale ty stěny nevlhou? Zázrak, Kelišová zázrak. Pak ta vlhkost vyběhne na půdu a tam nic neudělá.

Věřím tomu, že Vám podlaka nevlhne, páč máte položenou "hydroizolaci" z nopovky, skoro stejně jako svařená lepenka. Přeji Vám, abyste měl v domě již jen sucho.

S kapilárnou izoláciou podlahy spolu s odvetraním nie je problém, problém zostane pri vzlínaní vlhkosti do obvodového a nosného muriva.

Napríklad podlahy týmto odvetrávacím xindlom: https://www.stavebnik.sk/clanky/prevetravana-podlaha-vyriesi-problemy-s-vlhkostou-v-starsich-domoch-a-na-chalupach.html

Na murivo:
Jedine navŕtať do muriva otvory a zaliať (injektovať) chemickým prípravkom.

Vyber si injektáž podľa recenzií.

https://www.asb.sk/stavebnictvo/zaklady-a-hruba-stavba/obvodove-konstrukcie/prehlad-trhu-injektaz-muriva-proti-vzlinajucej-vlhkosti

Nemáte někdo opravdu nějakou vyzkoušenou metodu,
Ano, mám. Jedině vložením hydroizolace se odstraní vlhkost z domu. Žádná drenáž, odkopání, nopovka nepomůže, to je roky vyzkoušené.
To, že najdete různé odpovědi, dokonce i protinázory je naprosto přirozené. Pak si musíte rozhodnou, co je správně a co nikoliv. Třeba za pomocé fyziky. Třeba, jak docílíte, aby proudil v drenáži vzduch tak, jak si přejete. Odtud směrem tam. Komínový efektr je jen u komínu rovného a rozdílu nadmořské výšky minimálně 3 metry. A průměr komínu a drenážky?

Na přesný postup je třeba místní šetření a na místě navrhnout několik metod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru