Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak udělat nové podlahy ve starém domě

Podobný problém jsem řešil před cca 15 ti lety při rekonstrukci kamenné chalupy, také po rodičích v podhůří Šumavy. Stará podlaha byla uložena přímo na zásypu, všude vlhko, podlahy shnilé.
K realizaci provětrávané podlahy pomocí nopové fólie /tzv. bonboniéry/ jsem byl inspirován článkem „ Na podlaze plné vzduchu“ v „Kalendáři 2004 – leden“ Chataře a chalupáře.
Po odstranění násypu - cca 20 cm je na celou plochu položen vyrovnávací beton, cca 3 cm. Na něm je položena t.zv. nopová fólie, vytažená po stěnách na úroveň budoucí podlahy. Fólie je podle článku položena nopy dolů a pak „se fólie jednoduše zalévá vrstvou betonu, čímž se po jeho vytvrdnutí ještě zvýší pevnost nopů“. Na jedné stěně je nopovka vytažena až za cihelnou přizdívku, dutina za přizdívkou je odvětrána do půdního prostoru. Na fólii je tak cca 5 cm silná betonová deska. Fólie tak tvoří mezi dvěma betony provětrávací mezeru, která odvádí vlhkost z podloží. Na vrchním betonu jsou pak položeny polštáře /hranoly/ cca 8 cm, na kterých je prkenná podlaha tl. 28 mm. Mezi polštáři je položena tepelná izolace / polystyrén, vata/. Dřevěné obvodové podlahové lišty jsou upraveny tak, aby jimi mohl proudit vzduch z, nebo do provětrávací mezery pod nopovou fólií. Lišty mají vzadu polodrážku a směrem do místnosti jsou vyfrézovány v řadě, po celé délce otvory cca 4 x 30mm, jako náhrada systémových plastových odvětrávacích lišt, nevhodných vzhledově do chalupy.
Podlaha je suchá, teplá, vlhkost do stěn neproniká.
Sken článku z kalendáře a sken výkresu skladby podlahy mohu v případě zájmu poslat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny