Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Parozábrana mezi palubky a hurdis strop?

Ahoj, představte si RD kde dole je garáž, nad ní obývák, další patro nad tím dětské pokoje a nad nima nevytápěná půda. V obýváku a v dětských pokojích budu obkládat strop palubkama. V obýváku určitě nebudu strop izolovat jelikož tam budou krbová kamna a prostup tepla nahoru je tam žádoucí. Strop je z hurdis 120cm na patkách, Ička 16 cm, na hurdis je mazanina a nějaký lehčený beton. 3 Ička vedou skrz obvodovou zeď ven a tam je na nich udělán balkon (přístupný z dětských pokojů).

Otázka č. 1 zní, zda je třeba mezi palubky a hurdis na stropě v obýváku dát nějakou parozábranu, případně kam a proč? Rošt bude dvojitý (skrz otočení orientace). Latě 50x30 a na nich kolm latě 50x20. Tedy Vzduch by za palubkama měl proudit.

Otázka č. 2. Dětské pokoje o patro výše. Nad nimi je nevytápěná půda a mezi pokoji a půdou je skladba stropu opět hurdis na patkách, na nich PIR/PUR panely cca 5cm a na nich beton cca 5cm, na tom na půdě leží nějaká cca 10cm izolace a na ní OSB desky. Půda je provizorně pochozí. Česem se to možná bude předělávat. Co tady, musím mezi palubky a hurdis v dětských pokojích dát parozábranu?Palubky budou na stropě na roštu který vytvoří cca 3-4 cm mezeru. Co kdybych tu mezeru vyplnil PIR izolačními panely. Vím že 3 cm izolace není nic moc ale co kdybych ji tam dal. Byla by potom nutnost parozábrany?

Otázka č.3. Jeden z dětských pokojů je z části zešikmený procházející střechou. Část je tedy strop jak v otázce 2 a část je přímo střecha. Viz foto. Skladba střechy je z vrchu plech, pod tím nějaká asfaltová lepenka, desky. trámy. Mezi trámy je z vrchu folie, cca 15 cm izolace, parozábrana. Pod parozábranou cca 5 cm izolace aby se eliminovaly tepelné mosty od krovů a pod ní na roštu byl sádroš. Sádroš jsem sundal viz přiložené foto. Ta šikmá část bude rovněž obložená palubkami. Co tady, nemusí tam být další parozábrana mezi palubkama a tou spodní vrstvou izolace? Uvažuji že bych místo té cca 5 cm vaty dal PIR / PUR panely. Můžu? Nenarušil bych tím ten doporučený poměr max 4 ku 1 izolace nad a pod parozábranou? Vaty by bylo 15 cm a panelů pod parozábrano ujen 5 cm, jenže ty panely mají lepší izolační vlastnosti než vata. Bude v tamovém případě lepší dát mezi PIR / PUR panel a palubky parozábranu?

[48367232-1600.jpg]

Omlouvám se za laické dotazy a předem děkuj za vaše reakce.

Předmět Autor Datum
1. Mezi teplými místnostmi parozábrana není potřebná. 2. Klasicky se u hurdiskových stropů parozábra…
kejki 10.10.2019 16:04
kejki
V každom prípade ide o odvetranie pár. V prípade interiéru, tj. obkladu z paluboviek, tatranského p…
Nuda 10.10.2019 23:24
Nuda
kecy
kejki 11.10.2019 00:36
kejki
Opačná parozábrana, pokladaná dodatočne a neskoršie až z interiéru stavby pod finálne obloženie z pa… poslední
petank 11.10.2019 08:11
petank
1) není třeba 2) nad izolací nesmí být nepropustné OSB desky, parotěs musí být co nejblíže k teplé s…
milan.cukrar 11.10.2019 06:15
milan.cukrar
2) odbočka: Ty OSB jsou na půdě jen cca na 1/3 plochy - středem aby se po tom dalo chodit. Kdybych t…
petank 11.10.2019 08:09
petank

1. Mezi teplými místnostmi parozábrana není potřebná.
2. Klasicky se u hurdiskových stropů parozábrana nedávala, konstrukce bývá díky mazanině dostatečně parobrzdou. Na druhou stranu to nestojí žádnou závratnou sumu, při tvorbě roštu se dá butylkaučuková páska, na stěny lepidlo na parotěs a hliníková mezi pruhy.
V obou případech nechápu použití palubek, když se tam dá krásně nalepit sádrokarton, existují držáky a jednomužní desky a dá se to vymalovat podle aktuálního vkusu obyvatel.

U té šikminy bych udělal nový parotěs, protože už nevěřím nikomu, že to dělá pořádně. Všecko odkývou a pak při realizaci je to samé: se to nepo...re. Někde u toho plechu by měla být odvětrávaná mezera.

V každom prípade ide o odvetranie pár.

V prípade interiéru, tj. obkladu z paluboviek, tatranského profilu vyrobené z masívu, nie je nutná parozábrana.

Parozábrana sa kladie tesne pod šindľe, (strešné tašky) nad finálne zadoskovanie sedlovej strechy, aby sa netvoril kondenz na hranoloch, na zadoskovaní a na nosných lištách strešnej krytiny. Podobne sa kladie pod parozábranu aj reflexná Al fólia proti prenikaniu infra žiarenia IN/OUT zo stavby.

Opačná parozábrana, pokladaná dodatočne a neskoršie až z interiéru stavby pod finálne obloženie z paluboviek, sadrokartónu, nemá význam.

Opačná parozábrana, pokladaná dodatočne a neskoršie až z interiéru stavby pod finálne obloženie z paluboviek, sadrokartónu, nemá význam.

Díky za reakci. Ale např. v koupelně by skrz vlhko měla mezi palubkama a stropem smysl ne? Kouplenu taakto řešit nebudu, ale kde jsem viděl v koupelně dřevo tak nad tím bylo něco jako igelit či co.

1) není třeba
2) nad izolací nesmí být nepropustné OSB desky, parotěs musí být co nejblíže k teplé straně
3) špatná skladba izolace15cm, parotěs a 5cm izolace. Tak to být nemůže, poměr izolace musí být 1:4(5) Parotěs dejte až pod palubky. Izolace o síle 20 cm je velice málo.

2) odbočka: Ty OSB jsou na půdě jen cca na 1/3 plochy - středem aby se po tom dalo chodit. Kdybych to tam časem chtěl předělat, tak izolaci musím vyndat a pod ní (tedy na vrchní beton co je na hurdis) položit parotěs? Na něj zase zpět tu izolaci a co pak na to aby to bylo pochozí? Zapomněl jsem napsat že ten poslední strop / podlaha půdy obsahuj igelit. Tedy přesná skladba je hurdis na patkách, na tom PIR/PUR panely, na nich igelit (který tam byl předpokládám jen pro účel betonáže aby voda nenatekla do PIR/PUR desek) a na něm beton. Na betoně izolace a na ní ve středu místnosti OSB. Zbylé cca 2/3 plochy na izolaci už nic není.

2) V místnosi kde je takto řešen strop a neprotíná jí střecha (ten 1. dětský pokoj), když dám na strop palubky, tak mezi ně a strop parozábrana ano nebo ne? Píšete že parotěs musí být co nejblíže teplé straně. Tím je myšleno někde ve skladbě stropu a nad ním z vrchu nebo např. i pod stropem? Co ten igelit pod betonem, dá se považovat za dostatečnou parozábranu? Včera někde (možná tady) četl že už samotná skladba stropu z hudris slouží jako parozábrana (nevím zda je to pravda).

Když tedy vezmu následující stav. Na půdě teď nic předělávat nebudu, ale do budoucna mohu oddělat ty OSB i zolaci a dostat se až na ten beton a od něj nahoru to udělat jak bude třeba. Zbytek už je ale daný, Tedy skladba stropu je daná jak jsem psal výše. No a pod to přijde teď rošt který vytvoří 3cm vzduchovou mezeru a na to palubky. Otázka tedy zní zda do té 3cm vzducové mezery má teď smysl něco dát. Původně jsem uvažovl o 3cm PIR panelech (vím že je to málo ale lepší něco než nic ne?)
a) nedávat nic - nechat vzduchovou mezeru
b) dát tam parotěs a nechat vzduchovou mezeru
c) dát mezi rošt 3cm PIR/PUR desky a parozábranu

Jakou zvolit variantu. Jako laikovi který tomu nerozumí by nejvíce vyhovovala variata 3 (trocha izolace navíc), ale nechám si poradit.

3) V tom 2. dětském pokoji jsou 2/3 stropu jako ve variantě 2 a ten zbytek je ta šikmá část. Poměr izolace 1:4 je si myslím zachován. Při pohledu zespod byl sádrokarton, 5 cm izolace, parozábrana, 15cm (možná 20 zatím jsem to nerozebral) izolace, folie, desky kolmo přes trámy, asfaltová lepenka nebo tak něco a na tom plech. Těch cca 15-20 cm izolace je mezi trámy, na nich je zespod parozábrana a pod ní těch 5 cm skrz vyrušení tepelných mostů. Dle stavaře co to viděl je toto řešení ok.
Teď je tedy otázka jak udělat obložení:
a) nechat skadbu tak a pod spodními 5 cm izolace nechat vzduchovou mezeru (rošt) a na něj palubky
b) nechat skadbu tak a pod spodními 5 cm izolace dát další parozábranu a pod ní nechat vzduchovou mezeru (rošt) a na něj palubky
c) izolace vyházet a dát mezi krovy 15-20 cm PIR/PUR panely, pod ně kolmo dalšíc 5 cm PIR/PUR panely. Pod to rošt a palubky. Kam v takovém řešení parozábranu? Mohou výt PIR / PUR panely místo vaty když nejsou tolik prodyšné?

Tak teď jsem to zamotal co?
1 beru jako vyřešenou - parozábranu tam dávat nebudu. 2 bych potřeboval domyslet i s ohledem na to abch neznemožnil v budoucnu předělání půdy nad tím na pochozí (obytnou). 3 - tato část střechy prochází i chodbou a pracovnou. Takže pokud by se vše vyházelo a dělalo jinak musel bych to udělat i tam. Jediný rozdíl že na chodbě a pracovně by asi byl místo palubek sádroš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru