Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Parozábrana mezi palubky a hurdis strop?

Ahoj, představte si RD kde dole je garáž, nad ní obývák, další patro nad tím dětské pokoje a nad nima nevytápěná půda. V obýváku a v dětských pokojích budu obkládat strop palubkama. V obýváku určitě nebudu strop izolovat jelikož tam budou krbová kamna a prostup tepla nahoru je tam žádoucí. Strop je z hurdis 120cm na patkách, Ička 16 cm, na hurdis je mazanina a nějaký lehčený beton. 3 Ička vedou skrz obvodovou zeď ven a tam je na nich udělán balkon (přístupný z dětských pokojů).

Otázka č. 1 zní, zda je třeba mezi palubky a hurdis na stropě v obýváku dát nějakou parozábranu, případně kam a proč? Rošt bude dvojitý (skrz otočení orientace). Latě 50x30 a na nich kolm latě 50x20. Tedy Vzduch by za palubkama měl proudit.

Otázka č. 2. Dětské pokoje o patro výše. Nad nimi je nevytápěná půda a mezi pokoji a půdou je skladba stropu opět hurdis na patkách, na nich PIR/PUR panely cca 5cm a na nich beton cca 5cm, na tom na půdě leží nějaká cca 10cm izolace a na ní OSB desky. Půda je provizorně pochozí. Česem se to možná bude předělávat. Co tady, musím mezi palubky a hurdis v dětských pokojích dát parozábranu?Palubky budou na stropě na roštu který vytvoří cca 3-4 cm mezeru. Co kdybych tu mezeru vyplnil PIR izolačními panely. Vím že 3 cm izolace není nic moc ale co kdybych ji tam dal. Byla by potom nutnost parozábrany?

Otázka č.3. Jeden z dětských pokojů je z části zešikmený procházející střechou. Část je tedy strop jak v otázce 2 a část je přímo střecha. Viz foto. Skladba střechy je z vrchu plech, pod tím nějaká asfaltová lepenka, desky. trámy. Mezi trámy je z vrchu folie, cca 15 cm izolace, parozábrana. Pod parozábranou cca 5 cm izolace aby se eliminovaly tepelné mosty od krovů a pod ní na roštu byl sádroš. Sádroš jsem sundal viz přiložené foto. Ta šikmá část bude rovněž obložená palubkami. Co tady, nemusí tam být další parozábrana mezi palubkama a tou spodní vrstvou izolace? Uvažuji že bych místo té cca 5 cm vaty dal PIR / PUR panely. Můžu? Nenarušil bych tím ten doporučený poměr max 4 ku 1 izolace nad a pod parozábranou? Vaty by bylo 15 cm a panelů pod parozábrano ujen 5 cm, jenže ty panely mají lepší izolační vlastnosti než vata. Bude v tamovém případě lepší dát mezi PIR / PUR panel a palubky parozábranu?

[48367232-1600.jpg]

Omlouvám se za laické dotazy a předem děkuj za vaše reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V každom prípade ide o odvetranie pár. V prípade interiéru, tj. obkladu z paluboviek, tatranského p…
Nuda 10.10.2019 23:24
Nuda
Opačná parozábrana, pokladaná dodatočne a neskoršie až z interiéru stavby pod finálne obloženie z pa… poslední
petank 11.10.2019 08:11
petank

V každom prípade ide o odvetranie pár.

V prípade interiéru, tj. obkladu z paluboviek, tatranského profilu vyrobené z masívu, nie je nutná parozábrana.

Parozábrana sa kladie tesne pod šindľe, (strešné tašky) nad finálne zadoskovanie sedlovej strechy, aby sa netvoril kondenz na hranoloch, na zadoskovaní a na nosných lištách strešnej krytiny. Podobne sa kladie pod parozábranu aj reflexná Al fólia proti prenikaniu infra žiarenia IN/OUT zo stavby.

Opačná parozábrana, pokladaná dodatočne a neskoršie až z interiéru stavby pod finálne obloženie z paluboviek, sadrokartónu, nemá význam.

Opačná parozábrana, pokladaná dodatočne a neskoršie až z interiéru stavby pod finálne obloženie z paluboviek, sadrokartónu, nemá význam.

Díky za reakci. Ale např. v koupelně by skrz vlhko měla mezi palubkama a stropem smysl ne? Kouplenu taakto řešit nebudu, ale kde jsem viděl v koupelně dřevo tak nad tím bylo něco jako igelit či co.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru