Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochrana dreva

ahoj,

rad bych se zeptal tech co delaji se drevem. delam pristresek na auto a nechal sem si na pile narezaz tramy a krokve. na muj dotaz na ochranu dreva mi seriozne rekli, ze by to nicim nenatirali. ze je to zbytecne. co si o tom myslite?

diky moc

Předmět Autor Datum
Určitě natřít a nejlépe ještě před postavením přístřešku (všude se dostaneš a můžeš natírat pohodlně…
nerady 22.09.2019 14:32
nerady
dobra, diky za odpoved. stojny jsou kovove, takze jsou jen tramy a krokve, ktere nebudou trpet deste…
mayerrs 22.09.2019 17:29
mayerrs
Záleží, co je to za dřevo. Pokud by to byl akát, tak to akorát zešedne ale nic to neudělá. Ale akát…
Moas 23.09.2019 13:21
Moas
Kazde drevo casom zhnije...otazke je kedy. Ak ho nicim nenatres vydrzi ti 5, mozno 10 rokov, zalezi…
fleg 23.09.2019 19:56
fleg
Já jsem velký zastánce akátu. Je to invazivní dřevina, roste v ČR, rychle, přitom je neuvěřitelně od…
Moas 24.09.2019 11:17
Moas
Jako vsechno pravda - ale resi se tu krokve, takze od okamziku zaklopeni strechy to bude drevo v suc…
bahno 24.09.2019 11:26
bahno
Jasně, nechal jsem se unést. :) Na krokve je smrk v pohodě, s jednou vrstvou impregnace to bude poho…
Moas 24.09.2019 12:38
Moas
Pokud máte dřevo nové není od věci provést základní ošetření přípravkem který vám nabídnou v prodejn…
kap.dabac 24.09.2019 08:44
kap.dabac
Vyjety motorovy olej se take pouziva, sehnat se da vlastne zadarmo a voda po nem stece, broukum snad…
Jehla 24.09.2019 11:09
Jehla
Není nad to si rozpatlat karcinogenní materiál tam, kde to máme nejraději.... :-|
Moas 24.09.2019 12:39
Moas
Vo vetranom prístrešku je vyjazdený olej ideálny, len je drevo nepekne čierne, sivé ako telegrafné s…
Nuda 24.09.2019 13:57
Nuda
Vyborne je tieto to, ked ten sajrajt vsakuje z toho dreva do zeme. Napriklad tolko popularne zelznic…
fleg 24.09.2019 18:09
fleg
Minulí majitelé domu natřeli plot vyjetým olejem a ten drží už 40 let! :-D Pravda, některé kousky už… poslední
dejv111 25.09.2019 12:35
dejv111

Určitě natřít a nejlépe ještě před postavením přístřešku (všude se dostaneš a můžeš natírat pohodlně a na rovině). Jaký nátěr zvolíš je jen na tobě (teplá fermež, Luxol, lak, nějaký moderní olej na dřevo, něco proti broukům a plísním atd.). Určitě ale natři stojiny na které ti bude svítit slunce a může k nim déšť. Osobně bych natřel krokve a na co nejde světlo bezbarvým Luxolem, který v sobě má nějaké přísady proti plísním a broukům.

Kazde drevo casom zhnije...otazke je kedy. Ak ho nicim nenatres vydrzi ti 5, mozno 10 rokov, zalezi co pouzijes. Hovori sa, ze napriklad sibirsky smrekovec, co je drevo so vysokym obsahom zivice odolava vlhkosti vyrazne lepsie ako nase bezne dreviny a vydrzi az 20 rokov bez osetrovania. Po skusenostiach z jeho pouzitia si dovolim povedat, ze to nie je tak celkom pravda;o).
Zaklad je ochrana proti hnilobe a skodcom a na to idealne olejova farba, ktora uz ma v sebe uv ochranu. Olej vsiakne do dreva a tym padom je farebna stalost vyssia a ochrana vyssia.
Tu je vsak problem s kvalitou, sam som kupoval relativne drahu olejovu farbu a vysledok po par rokoch je pomerne velke sklamanie. Farba vymyta obycajnym dazdom do 3-4 rokov sa zjavili na dreve vyblednute miesta, kde voda farbu proste vymyla (co by sa pri oleji vobec nemalo stat).
Teraz som dorabal terasu, skusil som inu znacku a uvidime po par rokoch.

Já jsem velký zastánce akátu. Je to invazivní dřevina, roste v ČR, rychle, přitom je neuvěřitelně odolná a na konstrukce, které střídavě vysychají a střídavě moknou, je mnohem vhodnější, než dub (pokud má být něco trvale pod vodou, tak je dub lepší - věčný). Natírá se to jen pro zachování vzhledu a prevenci šednutí, jinak nátěr nemá na trvanlivost vliv.

Akátové kůly se běžně betonují přímo do země. A někdy ani to ne, prostě se zarazí do hlíny. Akátové dřevo (odkorněné a s obroušeným bělem) v pohodě vydrží 20-30 let venku, bez jakékoliv impregnace. Ostatně i kolem pastvin se dělají ohrady, kde se zatloukají právě akátové kůly. Aby se o to nikdo nemusel desítky let starat. Typicky se z akátu dělají třeba dětská hřiště - to jsou ty všelijak pokřivené kůly.

Což je jedna nevýhoda akátu - je prakticky nemožné najít dlouhý, rovný kmen či kmínek. Vždy je potřeba počítat s tím, že budou nerovnosti - ty přiznat a nechat vyniknout krásu dřeva. A nebo samozřejmě používat hoblovaná prkna.

Pak je ještě jedna "nevýhoda" - akát není zahraniční hogo fogo dřevina, takže někteří lidé ohrnou nos nad tím, že mají terasu z dřeva akátu a ne z dřeva Bangkirai. Dnes frčí exotika - to, co má každý "za humny", málokoho zajímá.

Jako vsechno pravda - ale resi se tu krokve, takze od okamziku zaklopeni strechy to bude drevo v suchu. Takze IMHO i ten smrk bez jakyhokoliv osetreni to vydrzi, skrin se doma taky nerozpadne. Pro klid duse bych to mozna vzal bochemitem, ale to fakt jenom aby se nereklo.
Jo kdyby to bylo drevo na ktery bude stridave prset a svitit slunicko, tak jo, to bych to resil, ale krokve v altanu:?:

Pokud máte dřevo nové není od věci provést základní ošetření přípravkem který vám nabídnou v prodejnách dům barev.Na jméno si už nepamatuji.Je to základní ošetření proti houbě dřevomorce a dřevokaznému hmyzu.Je to v odstínech zelené,hnědé a transparent.Ředí se to vodou a je k tomu srozumitelný návod.Ještě existuje přípravek na staré dřevo to záleží na vás co využijete.Potom můžete použít různé povrchové laky jak bylo již uvedeno.Pravda je ta že dříve se v podstatě dřevo nijak neošetřovalo.Ale doba pokročila a tak pro vlastní klid to nyní můžete realizovat.

Vo vetranom prístrešku je vyjazdený olej ideálny, len je drevo nepekne čierne, sivé ako telegrafné stĺpy napustené asfaltom a modrou skalicou navyše, ak sa olej vsiakne do dreva je vhodné povrch nalakovať ako bonus nejakým Luxolom obsahujúc vosky, prírodné živice s ochranou proti ÚV a hlavne proti žravým červotočom. Osobne som videl do smreku zvrtané, živé červotoče nejakého motýľa, priamo v nátere motorovým oleji napustenom smreku zo severnej strany zadoskovaného kurníka po obvode 3cm hrubých dosiek zo smreku. Smrek nie je drevo, je to papír, posledný šmejd na stavbu lebo ak sa riadne neošetrí hĺbkovými insekticídmi, fungicídmi, napadne ho počnúc hubami, plesňami a hmyzom všetko živé, tuším aj mech a podmorské riasy či škeble.

Ideálne drevo je bor, borovica, zaleje kusadlá každého nenechavca z živočíšnej ríše hmyzu, neplesnie, nenapadajú ho huby, len je ťažké na stavbu, a hlavne je boľševickou mafiou vyťažené - eštébáci ho exportujú desaťročia za surova masívu na americký, kapitaľistický, dekadentný, buržoázny západ, kde dnes takmer každý skapíňa od hľadu, smädu v biede bez sociaľistických istôt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru