Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ochrana dreva

Já jsem velký zastánce akátu. Je to invazivní dřevina, roste v ČR, rychle, přitom je neuvěřitelně odolná a na konstrukce, které střídavě vysychají a střídavě moknou, je mnohem vhodnější, než dub (pokud má být něco trvale pod vodou, tak je dub lepší - věčný). Natírá se to jen pro zachování vzhledu a prevenci šednutí, jinak nátěr nemá na trvanlivost vliv.

Akátové kůly se běžně betonují přímo do země. A někdy ani to ne, prostě se zarazí do hlíny. Akátové dřevo (odkorněné a s obroušeným bělem) v pohodě vydrží 20-30 let venku, bez jakékoliv impregnace. Ostatně i kolem pastvin se dělají ohrady, kde se zatloukají právě akátové kůly. Aby se o to nikdo nemusel desítky let starat. Typicky se z akátu dělají třeba dětská hřiště - to jsou ty všelijak pokřivené kůly.

Což je jedna nevýhoda akátu - je prakticky nemožné najít dlouhý, rovný kmen či kmínek. Vždy je potřeba počítat s tím, že budou nerovnosti - ty přiznat a nechat vyniknout krásu dřeva. A nebo samozřejmě používat hoblovaná prkna.

Pak je ještě jedna "nevýhoda" - akát není zahraniční hogo fogo dřevina, takže někteří lidé ohrnou nos nad tím, že mají terasu z dřeva akátu a ne z dřeva Bangkirai. Dnes frčí exotika - to, co má každý "za humny", málokoho zajímá.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny