Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stěny pergoly - z čeho?

Zdravím a prosím o poradu.

Chci zastěnit pergolu před nepřízni počasí. Pergola je z jedné strany u stěny domu, takže chci zakrýt 3 stěny. A teď z čeho?

Pergolu mám obehnanou mezi sloupy palubkovou stěnou do výše 1m. Nad touto stěnou jsou okna na výšku 1m a na šířku 2m.

Napadlo mne, že bych použil polykarbonát. Jemu bych udělal dřevěný rám ze střešních latí(3x5cm)-smrkových. Tyto rámy bych na podzim nasadil do těch oken. Očekávám, že dovnitř nebude zafoukáván sníh a mživý déšť. Neočekávám, že ta pergola bude při zavření odolávat zimě(nebude to zimní zahrada). Na druhou stranu, párkrát za zimu tam může být nějaké posezení s rodinou/známými. Teplomety bychom vyhřívali. Čirý polykarbonát by měl teplo dočasně udržet. Dutinkový udrží teplo snáz a náklady by byly asi nižší na ten výhřev. Ve střeše pergoly mám polystiren 2cm. Nicméně přes dutinkový není dobře vidět ven. Prioritou před úsporou je, aby bylo vidět ven.

Dále mě napadla PVC plachta s průhledným oknem. Plachta je něco jako ty,co jsou na náklaďácích. Na ty pergoly se to vyloženě prodává a některé firmy to dělají na míru. Viděl jsem to naživo a nevypadá to zle. Když je potřeba, tak se ta plachta spustí dolů klikou. Je totiž navinuta nahoře na "bubnu", který je podél celého okna, které je potřeba zakrývat. Plachta má na sobě po obvodu oka, kterými se připne plachta ke sloupům pergoly. Plachta určitě nebude těsnit tak dobře, jako polykarbonát. Mezi nohou a plachtou bude profukovat. Rám s polykarbonátem se dá na nohy pergoly přitlačit snadno.

Napadají vás nějaká úskalí obou řešení?

Jak hrubý polykarbonát použít(pokud tedy tento bude použít)?

děkuji

Předmět Autor Datum
Plachty jsou průhledné a je možné je mít svinovací (stojí ale slušné peníze). Pokud potřebuješ vidět…
nerady 21.09.2019 19:14
nerady
Sklo nechci z důvodu, že se s tím bude manipulovat čas od času. Také si nejsem jistý, jestli mám 100… nový
patyk 22.09.2019 07:05
patyk
https://www.camelaplachty.eu/inpage/plachty-na-pergoly/ Přesně to samé jsem hledal i já. Nakonec js…
rokator 21.09.2019 20:16
rokator
Jak je ta plachta tlustá? Našel jsem několik tlouštěk od 0.5mm do 1mm. děkuji nový
patyk 22.09.2019 06:54
patyk
máte někdo radu, jak tlustý čirý polykarbonát použít na pergolu? Přivrtám ho na dřevěný rám ze střeš… nový
patyk 05.10.2019 16:08
patyk
Záleží jaká bude rozteč a sklon střechy a zda to je na horách či někde v nížině kde nepadá moc sněhu… nový
nerady 05.10.2019 19:47
nerady
Bude to zimní "zasklení" stěn. Střecha je z něčeho jiného. Není to na horách. Fouká někdy fest. Sice… nový
patyk 05.10.2019 20:26
patyk
Na stěnu bych tedy použil 10 mm silný. nový
nerady 05.10.2019 20:48
nerady
Navrhuji 3 mm plexi do rámu,použil bych podlahové palubky,mají drážku.Když do části okna dáte plech,… poslední
Oldoo 08.10.2019 22:08
Oldoo

Plachty jsou průhledné a je možné je mít svinovací (stojí ale slušné peníze). Pokud potřebuješ vidět ven tak buď plexisklo nebo sklo. Nepočítej ovšem že si tam v zimě sedneš pokud nebudeš mít teplo od podlahy nebo vyhřívané sedačky. Dutinkový polykarbonát je průsvitný ne však průhledný.

Sklo nechci z důvodu, že se s tím bude manipulovat čas od času. Také si nejsem jistý, jestli mám 100% rovinu co se týče svislosti noh. Sklo by nemuselo jít dotlačit na nohy, aniž by prasklo. Také ty střešní latě se budou vlivem vlhka trochu ohýbat. Polykarbonát je pružnější.

V té zimě je mi jasné, že budu muset být navlečený jak do zimy. Teplomet svítí zepředu na tělo. Zezadu je zima. Nicméně provizorní zakrytí stěn při loňské akci zvýšilo teplotu o 6°C. Venku bylo 0 a my měli asi 6°C :D Ale u stropu unikalo teplo mezi krokvemi. Nicméně nezafoukaval na nás chladný vzduch z venku. Pocitově bylo tedy ještě o něco tepleji.

Záleží jaká bude rozteč a sklon střechy a zda to je na horách či někde v nížině kde nepadá moc sněhu. Nevím zda pořád mluvíš o stěnách či střeše ale v souvislosti se "střešními" latěmi jsem odpovídal ohledně střechy. Pokud chceš polykarbonát použít na stěny tak je to obdobné ale záleží jak ti tam fouká.

Bude to zimní "zasklení" stěn. Střecha je z něčeho jiného. Není to na horách. Fouká někdy fest. Sice je tu okolo pravidelná zástavba, ale vítr dokáže někdy nabrat rychlost.

Střešní latě použiji proto, že pila je dělá jak na běžícím páse a jsou tedy levné. Vybrousím, natřu, udělám pravoúhlý rám. 2x1m to bude. Uprostřed bude ještě příčná lať, takže to jedno velké okno 2x1m bude 2x 1x1m. Bude to ale jeden kus. Taková ležatá "segmentová osmička".

Navrhuji 3 mm plexi do rámu,použil bych podlahové palubky,mají drážku.Když do části okna dáte plech,protáhnete kouřovod od malých kamínek na dřevo,bude teplo a můžete si opéci špekáček.Kouřovod venku,při větším mrazu, by měl být zateplen,třeba vatou s alobalem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru