Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cena prace = material

Moze mi niekto vysvetlit fenomen poslednych rokov?
Pridem majsterko (kurenar, obkladac, stolar, murar, elektrikar...to je jedno) a spravi vam ponuku. 99% ponuk je, ze cena materialu sa rovna cene prace.
Co je samozrejme blbost, pretoze paradoxne ak si na kuchynsku linku date drahe klucky moze sa stat, ze namontovanie jednej vas bude stat 1000 CZk, namiesto 200 za klasicku...samozrejme pri vynalozeni rovnakej namahy (2 dierky, 2 matice). A zrazu namiesto 200Czk/h si berie majsterko 5x tolko.
Alebo si date robit schody pre dom...obycajne vas budu stat 300 eur, ale nebodaj si zvolite nejaky mramor a rovnake schody vas zrazu stoja 1000 (myslim cenu prace, nie materialu).
Ja viem, ze remeselnikov je malo a ze vacinou tu zostala skor 2.trieda (sorry hosi, ak ste 1.trieda a zostali ste verte, ze je vas ako safranu), ale toto mi uz pride ako totalna lenivost z ich strany optimalizovat naklady pre zakaznika a zneuzivanie situacie na trhu, ked je clovek rad, ze si vobec niekoho na tu pracu zozenie.
Viem, ze cena prace sa tazko odhaduje, preto napriklad ja, ked tahame kabelaz po dome mam hodinovu sadzbu a nie sadzbu za m, pretoze obcas natiahnete 100m kabla za hodinu a obcas sa s tym drbete cely den, ale nikdy by ma nenapadlo, ze zakaznikovi budem uctovat podla materialu, ktory pouzivam.

A to nehovorim o dnesnej spolahlivosti dodavatelov. Aj ja mam niekedy problem s terminmi, ale za posledny mesiac som uz pocul XY staznosti ako sa niekto slubuje, ze pride zarovnat pozemok, ze pride polozit dlazbu, ze pride dorobit kuchynu, alebo nieco co nedokoncil (pricom zaplatene uz ma).
Vacsinou je scenar rovnaky, posuvanie terminov a vo finale uz nedvihanie telefonu alebo zrusenie slubu, ze to pride dorobit lebo on "nema cas" a ni ho mat nebude uz.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To není za poslední roky, ale takhle to funguje odjakživa :-) Důvodů je víc, hlavní je samozřejmě te…
umfa 15.09.2019 10:51
umfa
Dovolim si oponovat...kedysi fungovalo nieco ine, este si to dobre pamatam a material tam nehral zia…
fleg 15.09.2019 11:45
fleg
a bolo z coho vyberat Tohle je ten problém. Za zašroubování šroubu má mít nějakou rozumnou cenu a j…
Potkan007 15.09.2019 14:31
Potkan007
Jenže to má jeden velký háček . Je takové množství výrobcu a každý co pár let inovuje a mění technol…
jenda d 15.09.2019 17:26
jenda d
Lenze to si celkom odbocil od temy, pretoze tema je lenivost remeslnikov cokolvek spravit pre zakazn…
fleg 15.09.2019 19:01
fleg
To je jedna možnost, stanovení ceny kalkulací. Druhá je odhadnout, kolik je zákazník ochotný zaplati… nový
umfa 15.09.2019 21:19
umfa
S tím vylomeným držákem to taky chápu. Abych se za pětikilo mrcasil se sháněním, objednáváním, dvakr… nový
umfa 15.09.2019 21:24
umfa
Sháním už nevyráběný zámek a ty hodiny na internetu mají taky svou cenu. Pro firmu to znamená, dáme… nový
kejki 16.09.2019 07:20
kejki
Podle mě je nejlepší si nechat vše dopředu nakalkulovat a s cenou nehýbat. Buď to vezmeš nebo ne. Ma… nový
Lukas1982 15.09.2019 21:52
Lukas1982
Problem je, ze dnes to robia naozaj vsetci a nie je z coho vyberat. Je tu jedno riesenie...ak si dod… nový
fleg 15.09.2019 22:27
fleg
Blbec se většinou pohybuje v oboru a cenu materiálu velmi dobře pozná už pohledem. Osobně nechávám p… nový
Moas 15.09.2019 22:46
Moas
Já jsem si pouzdro na dveře do SDK raději nechal udělat od profíků, protože 1) učil bych se na vlast… nový
Prasak 16.09.2019 13:15
Prasak
Trochu OT: U lednice se mi ulomilo držadlo. Tak jsem hledal, jestli se dá koupit jako náhradní díl.… nový
Yarda 16.09.2019 10:02
Yarda
Za ty prachy bych splácal nějakou alternativní náhradu. nový
Prasak 16.09.2019 13:16
Prasak
U předchozí ledničky jsem splácal - ve sklenářství jsem si koupil kus mléčného plexiskla, kousek odř… nový
Yarda 16.09.2019 13:24
Yarda
Naštěstí jsou ještě sběrné dvory, kde si člověk vyprosí madlo i skleněné poličky do lednice. Protože… nový
kejki 16.09.2019 19:44
kejki
Mně se to také stalo, bylo to v záruce, poslali mi náhradní madlo. To ale nesedělo na díry, tak jsem… nový
L-Core 16.09.2019 18:18
L-Core
Řemeslníků je málo, mohou si tedy vymýšlet. Za chvíli to přejde do systému "urob si sám" jako to fun… nový
ml1 16.09.2019 13:03
ml1
[b]Moze mi niekto vysvetlit fenomen poslednych rokov? Pridem majsterko (kurenar, obkladac, stolar, m… nový
vla 16.09.2019 18:06
vla
Ono vstupuje do ceny hodně faktorů, v dnešní době bohužel hlavně nedostatek dobrých řemeslníků s dob… nový
Stefran 17.09.2019 18:14
Stefran
Materiál = cena práce, to je pro VELICE HRUBÉ A RYCHLÉ OCENĚNÍ řemeslných prací. Ona se také jenom t… nový
mirektatra 17.09.2019 18:51
mirektatra
Výňatek z klasika: ...Prošel jsem průjezdem, pak špinavým dvorkem a vešel jsem do továrny o jedné m… poslední
Yarda 08.10.2019 23:45
Yarda

To není za poslední roky, ale takhle to funguje odjakživa :-) Důvodů je víc, hlavní je samozřejmě ten, že když má někdo prachy na kličku za tisíc, tak bude asi schopen zaplatit i víc za práci :-) Další je třeba to, že řemeslník vždycky riskuje možnost, že ten drahý materiál zničí (a co mám s řemeslníky zkušenosti, to vůbec není hypotetická situace) a bude muset za své koupit nový.

Dovolim si oponovat...kedysi fungovalo nieco ine, este si to dobre pamatam a material tam nehral ziadnu rolu. Cena bola vzdy dopredu dohodnuta za ukol, meter, hodinu a pod a material tam naozaj nehral ziadnu rolu.
Ja bysom povedal, ze zmena nastala, ked sme vstupili do EU a doslo k velkemu ubytku remeselnikov a ako ja hovorim doma zostala druha liga.
Keby som si ako zakaznika mal ja vyberat (a bolo z coho vyberat) tak s takym co si takto vypocita cenu prace sa dalej ani nebavim.

a bolo z coho vyberat

Tohle je ten problém. Za zašroubování šroubu má mít nějakou rozumnou cenu a jestli je z hliníku, nebo z titanu, přece nehraje roli, pracuje se s tím stejně.

Mě štve, že ta druhá třída řemeslníků funguje z velké části jako měniči dílů. Nedávno jsme řešili po 20 letech vylomený držák u posuvné části velké prosklené stěny. Přišel, podíval se na stěnu, prohlásil, že to se musí vybourat celá stěna, že má dům čtvrt roku nové zateplení a omítku je holt smůla. Stát to mělo prý kolem 60 tisíc. Hnali jsme ho rychlým krokem pryč. Nakonec se podařilo přes známé sehnat staršího pána. Přijel, prohlédl stav, slíbil, že zjistí, co a jak. Po týdnu se ozval - volal výrobci, ten mu řekl, že už na tenhle typ nemají díly, ale odkázal ho někam dál. Tam mu objednali podobný typ držáku, který rozměrově seděl na "okno" i do lišty na zemi, jen bylo potřeba převrtat díry na uchycení. Přijel, během 30 minut měl hotovo, stálo to asi 500. Žádné bourání, žádné výměny kus za kus.

Jenže to má jeden velký háček . Je takové množství výrobcu a každý co pár let inovuje a mění technologie. Jak říká náš šéf , musíme dělat věci složité a náročné s vysokou přidanou hodnotou . Za ty se platí a máme zisk a mužete tak zvedat mzdy. Potom je samozřejmě logické , že za nějaký čudlík má řemeslník málo peněz a takzvaně by se moc neuživil . V principu by si ani nevydělal na nářadí , auto a ostatní . Je to prostě začarovaný kruh . Klasicky je to třeba viditelné na kotlíkových dotacích . Tam firmy se snaží a potažmo stát , aby v seznamu byly drahé technologie . Na ty levné se prostě nedají , i když by se za ty peníze pořídilo více a více lidí by vytápělo čistěji .

V principu jsou tedy dvě cesty . Takzvaně jak já říkám americká , kdy sekáte pásovou výrobou levné věci pro širokou vrstvu lidí . A druhá je takzvaně feudální kdy se dělají exklusivní drahé věci . Tam vám pak každý řekne , měl jste se lépe učit aby jste na to měl .

Lenze to si celkom odbocil od temy, pretoze tema je lenivost remeslnikov cokolvek spravit pre zakaznika pri stanoveni ceny prace zneuzivajuc fakt, ze je ich na trhu malo.
Spravny remeselnik ma mat prepocet spraveny dopredu, pretoze pouziva to iste naradie na vsetko, takze jeho naklady na akukolvek pracu su +- rovnake.
Ja som napriklad zakaznikom neuctoval dopravu.
Kupil som nove auto, pozrel si zvycajnu cenu za dvojkilometer, spravil kalkulaciu ceny auta + predpokladane naklady na servis + najazdene kilometre + amortizacia a vysla mi cena za km. A toto im davam do faktury. Tu cenu som si nevymyslel, nedal som ju len tak odoka.
Chapes ten rozdiel? Ak si dam robit schody z fajnoveho materialu vyjde majsterkovi cena 20-25eur/h a to mu nie som ochotny dat, pretoze ak pouzije obycajnu dlazbu vyjde mu to na 5-10% a narobi sa uplne rovnako. A ja ako zakaznik som mu neni ochotny dat momentalne viac ako 10 eur/h, pretoze za to jeho robota nestoji.

To je jedna možnost, stanovení ceny kalkulací. Druhá je odhadnout, kolik je zákazník ochotný zaplatit a tolik si říct, případně když je zákazník známá držgrešle, tak se omluvit, že mám spoustu jiné práce a nestíhám, ať si najde někoho jiného.

S tím vylomeným držákem to taky chápu. Abych se za pětikilo mrcasil se sháněním, objednáváním, dvakrát ježděním tam a zpátky, to se na to vykašlu :-) Divím se, že to ten pán vzal za ty prachy. Já bych si řek několikrát víc (jako ten automechanik, co spravil auto jedním bouchnutím kladivem a chtěl za to 500 - zákazníkovi se to zdálo moc, tak chtěl rozepsat úkony a dostal účet: rána kladivem 5 Kč; vědět kam 495 Kč).

Sháním už nevyráběný zámek a ty hodiny na internetu mají taky svou cenu. Pro firmu to znamená, dáme tam místo háků kolíky a futro si upravte. Už vidím truhláře, který předělává díry na zabudovaném futru!
myslím, že s tím pětikilem toho pána dost ošidil.

Blbec se většinou pohybuje v oboru a cenu materiálu velmi dobře pozná už pohledem.
Osobně nechávám profíky dělat to, kde je to o hubu nebo je potřeba mít drahé vybavení. Plynaři například. Ostatní si ale dělám sám, v dnešní době není problém nakoukat všechno na netu, prostě zkusit a ejhle, ono to jde! Omítání, svařování branky, oprava a přelakování karoserie, obkládání... Jasně že ne vždy se do toho člověku chce, ale pak tedy holt nezbývá, než platit. Je to normální tržní stav.

Já jsem si pouzdro na dveře do SDK raději nechal udělat od profíků, protože 1) učil bych se na vlastním a mohl bych to dost podělat 2) měli to za den hotový, druhej den jen přebrousili tmel. Já bych to dělal týden a za to zoufalství mi to nestojí.
Ale sháněl jsem taky fachmany dlouho a nakonec to šlo po známosti, protože firmy na kontakty na webu ani nereagují, taková zakázka je pod jejich rozlišovací schopnosti. Pokud to není předělávka celýho bytu alespoň za čtvrt mega, tak na člověka hází bobek.

Trochu OT:
U lednice se mi ulomilo držadlo. Tak jsem hledal, jestli se dá koupit jako náhradní díl. Dá, za lidovou cenu 990 korun českých. Držadlo je přišroubované dvěma šroubky, ty se taky dají sehnat za lidovou cenu 120 korun českých za jeden šroubek. No, nekupte to, když je to tak levné.
Děsím se myšlenky, kolik by mne to stálo, kdybych si na tu výměnu držadla objednal řemeslníka, Šroubky (asi zlaté) se mi naštěstí nepoškodily, tak jsem na lednici přišrouboval kousek koženého pásku a asi to tak nechám.

[87972-ll-jpg]

U předchozí ledničky jsem splácal - ve sklenářství jsem si koupil kus mléčného plexiskla, kousek odříznul, navrtal dírky, plexisklo nahřál, naohýbal a fungovalo to taky. Ten kožený pásek bylo jen rychlé řešení, ale funguje to taky. Zbylé plexisklo ještě někde mám, pokud bude manželka remcat, tak to zase splácám. Škoda, když jsme tu předchozí lednici vyhazovali, že jsem si tu splácanou rukojeť nenechal, teď by se mi hodila.

Naštěstí jsou ještě sběrné dvory, kde si člověk vyprosí madlo i skleněné poličky do lednice. Protože ty stojí nějak podobně. Přitom se toho tisíce kusů válí pod zámkem a kamerami před rozdrcením. Jestli to nerez madlo v dohledné době potkám dám ti vědět, ale jsme ve stěhování a netuším, kde je. Nakonec jsem potkal dvě stejná v bílé a ten nerez se mi nechtělo vracet.

Řemeslníků je málo, mohou si tedy vymýšlet. Za chvíli to přejde do systému "urob si sám" jako to fungovalo dřív, když se nedařilo sehnat nikoho ani na melouch. Máme tu celou generaci, která na místo na řemeslo šla na ekonomiku a menežment (a podobné z mého pohledu zrůdnosti) a dnes to chybí. Navíc to byla slabší generace (začínala na týlu vlny "husákových dětí"), takže už z toho mála je ještě méně. Vím o čem mluvím, jsem ze všeho nejdřív vyučený právě v této době a vím tedy, co se se mnou ve třídě vyskytovalo, to nebude ani druhá, ale spíš třetí nebo čtvrtá třída (první a druhá dělá někde v kancelářích, protože ti na řemeslo nešli, abych pravdu řekl, dodneška si lámu hlavu, proč jsem nešel rovnou na maturitní obor, asi proto, že mě počítače nikdy nelákali a on se prezentoval jako počítačový (což bylo tehdy in a chtěli na to nalákat víc dětí, aby pak zjistili, že počítač uvidí za celé studium možná pětkrát)). Na druhou stranu se nedivim, ono to neni zase tak jednoduché, znám několik vyučených řemeslníků, co radši dělaji něco jiného, protože se jim nechce dělat si živnost ani nechat se dřít z kůže nějakým podnikatelem.

[b]Moze mi niekto vysvetlit fenomen poslednych rokov?
Pridem majsterko (kurenar, obkladac, stolar, murar, elektrikar...to je jedno) a spravi vam ponuku. 99% ponuk je, ze cena materialu sa rovna cene prace.
Co je samozrejme blbost, pretoze paradoxne ak si na kuchynsku linku date drahe klucky moze sa stat, ze namontovanie jednej vas bude stat 1000 CZk, namiesto 200 za klasicku...samozrejme pri vynalozeni rovnakej namahy (2 dierky, 2 matice). A zrazu namiesto 200Czk/h si berie majsterko 5x tolko.
Alebo si date robit schody pre dom...obycajne vas budu stat 300 eur, ale nebodaj si zvolite nejaky mramor a rovnake schody vas zrazu stoja 1000 (myslim cenu prace, nie materialu).
Ja viem, ze remeselnikov je malo a ze vacinou tu zostala skor 2.trieda (sorry hosi, ak ste 1.trieda a zostali ste verte, ze je vas ako safranu), ale toto mi uz pride ako totalna lenivost z ich strany optimalizovat naklady pre zakaznika a zneuzivanie situacie na trhu, ked je clovek rad, ze si vobec niekoho na tu pracu zozenie.
Viem, ze cena prace sa tazko odhaduje, preto napriklad ja, ked tahame kabelaz po dome mam hodinovu sadzbu a nie sadzbu za m, pretoze obcas natiahnete 100m kabla za hodinu a obcas sa s tym drbete cely den, ale nikdy by ma nenapadlo, ze zakaznikovi budem uctovat podla materialu, ktory pouzivam.

A to nehovorim o dnesnej spolahlivosti dodavatelov. Aj ja mam niekedy problem s terminmi, ale za posledny mesiac som uz pocul XY staznosti ako sa niekto slubuje, ze pride zarovnat pozemok, ze pride polozit dlazbu, ze pride dorobit kuchynu, alebo nieco co nedokoncil (pricom zaplatene uz ma).
Vacsinou je scenar rovnaky, posuvanie terminov a vo finale uz nedvihanie telefonu alebo zrusenie slubu, ze to pride dorobit lebo on "nema cas" a ni ho mat nebude uz.

[b][b]Flegu já se omlouvám, ale vůbec nechápu na co se ptáš????????????????????? opravdu ne. Vysvětli mi to po bagristicky prosím.

Ono vstupuje do ceny hodně faktorů, v dnešní době bohužel hlavně nedostatek dobrých řemeslníků s dobrým vybavením.

A dobrý řemeslník o sobě ví, že je dobrý :) , má dost práce, dost objednávek tak prostě u dohadování o ceně další objednávky nasadí
cenu "Cena práce = materiál"
Někdy nasadí max cenu aby se tě zbavil, protože má moc práce a objednávek.
Pokud souhlasíš - Jupííí - máš hotovo, ale za cenu zlata.
No a pak je na tobě jestli dohodu uzavřeš nebo ne.

Pokud ano - Ok - "Cena práce = materiál" žije dál. :(
Pokud ne - hledáš dál řemeslníka s cenou dle tvých představ, nebo si to uděláš sám :(

Materiál = cena práce, to je pro VELICE HRUBÉ A RYCHLÉ OCENĚNÍ řemeslných prací. Ona se také jenom těžko naceňuje přesněji tak drobná zakázka, jako je pro běžného občana obvyklé. U tak malé zakázky i zdánlivě drobná komplikace v instalaci, představuje znatelné procento doby práce... a navíc pro nepředvídané komplikace je nutné použít více kvalifikovaného pracovníka, který "si umí poradit" a třeba práci přerušit a jet někam shánět jiný materiál. To nelze předem eliminovat a protože lidé nechtějí platit od hodiny, strávené skutečně na zakázce (i třeba sháněním nějakého dílu/materiálu), řemeslník to je takto schopen "dostat do nákladů na práci".

U některých zakázek a zákazníků se držím dvou hesel:
1) Takovou práci přenechám konkurenci, protože i ta chce žít.
2) Takovéto Vaše požadované řešení si nechte udělat od naší konkurence. My Vám to potom předěláme tak, aby to fungovalo.

Výňatek z klasika:

...Prošel jsem průjezdem, pak špinavým dvorkem a vešel jsem do továrny o jedné malé místnosti a špinavém skladišťátku. Vysvětlil jsem panu továrníkovi, co bych potřeboval, když jsem byl předtím velmi slušně pozdravil. Můj pozdrav nebyl opětován a pán té provozovny se na mne podíval tak nevrle a nevraživě, že se můj výklad stal poněkud rozpačitým. Než jsem domluvil, pan velkovýrobce odešel, prásknuv za sebou dveřmi. Dva tovaryši se podívali rozpačitě na sebe, pak na mne, a pokrčili rameny. Vtom už mistr pootevřel dveře, kterými prve odešel, a řekl mi rozzuřeně: "S takovými věcmi se nemáme čas zdržovat!" a práskl dveřmi ještě hlučněji než prve. Domnívám se, že kdyby někdo přišel do UP závodů, aby mu spravili polámaný žebřík, že by s ním jednali slušněji...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru