Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cena prace = material

Moze mi niekto vysvetlit fenomen poslednych rokov?
Pridem majsterko (kurenar, obkladac, stolar, murar, elektrikar...to je jedno) a spravi vam ponuku. 99% ponuk je, ze cena materialu sa rovna cene prace.
Co je samozrejme blbost, pretoze paradoxne ak si na kuchynsku linku date drahe klucky moze sa stat, ze namontovanie jednej vas bude stat 1000 CZk, namiesto 200 za klasicku...samozrejme pri vynalozeni rovnakej namahy (2 dierky, 2 matice). A zrazu namiesto 200Czk/h si berie majsterko 5x tolko.
Alebo si date robit schody pre dom...obycajne vas budu stat 300 eur, ale nebodaj si zvolite nejaky mramor a rovnake schody vas zrazu stoja 1000 (myslim cenu prace, nie materialu).
Ja viem, ze remeselnikov je malo a ze vacinou tu zostala skor 2.trieda (sorry hosi, ak ste 1.trieda a zostali ste verte, ze je vas ako safranu), ale toto mi uz pride ako totalna lenivost z ich strany optimalizovat naklady pre zakaznika a zneuzivanie situacie na trhu, ked je clovek rad, ze si vobec niekoho na tu pracu zozenie.
Viem, ze cena prace sa tazko odhaduje, preto napriklad ja, ked tahame kabelaz po dome mam hodinovu sadzbu a nie sadzbu za m, pretoze obcas natiahnete 100m kabla za hodinu a obcas sa s tym drbete cely den, ale nikdy by ma nenapadlo, ze zakaznikovi budem uctovat podla materialu, ktory pouzivam.

A to nehovorim o dnesnej spolahlivosti dodavatelov. Aj ja mam niekedy problem s terminmi, ale za posledny mesiac som uz pocul XY staznosti ako sa niekto slubuje, ze pride zarovnat pozemok, ze pride polozit dlazbu, ze pride dorobit kuchynu, alebo nieco co nedokoncil (pricom zaplatene uz ma).
Vacsinou je scenar rovnaky, posuvanie terminov a vo finale uz nedvihanie telefonu alebo zrusenie slubu, ze to pride dorobit lebo on "nema cas" a ni ho mat nebude uz.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Materiál = cena práce, to je pro VELICE HRUBÉ A RYCHLÉ OCENĚNÍ řemeslných prací. Ona se také jenom t…
mirektatra 17.09.2019 18:51
mirektatra
Výňatek z klasika: ...Prošel jsem průjezdem, pak špinavým dvorkem a vešel jsem do továrny o jedné m… poslední
Yarda 08.10.2019 23:45
Yarda

Materiál = cena práce, to je pro VELICE HRUBÉ A RYCHLÉ OCENĚNÍ řemeslných prací. Ona se také jenom těžko naceňuje přesněji tak drobná zakázka, jako je pro běžného občana obvyklé. U tak malé zakázky i zdánlivě drobná komplikace v instalaci, představuje znatelné procento doby práce... a navíc pro nepředvídané komplikace je nutné použít více kvalifikovaného pracovníka, který "si umí poradit" a třeba práci přerušit a jet někam shánět jiný materiál. To nelze předem eliminovat a protože lidé nechtějí platit od hodiny, strávené skutečně na zakázce (i třeba sháněním nějakého dílu/materiálu), řemeslník to je takto schopen "dostat do nákladů na práci".

U některých zakázek a zákazníků se držím dvou hesel:
1) Takovou práci přenechám konkurenci, protože i ta chce žít.
2) Takovéto Vaše požadované řešení si nechte udělat od naší konkurence. My Vám to potom předěláme tak, aby to fungovalo.

Výňatek z klasika:

...Prošel jsem průjezdem, pak špinavým dvorkem a vešel jsem do továrny o jedné malé místnosti a špinavém skladišťátku. Vysvětlil jsem panu továrníkovi, co bych potřeboval, když jsem byl předtím velmi slušně pozdravil. Můj pozdrav nebyl opětován a pán té provozovny se na mne podíval tak nevrle a nevraživě, že se můj výklad stal poněkud rozpačitým. Než jsem domluvil, pan velkovýrobce odešel, prásknuv za sebou dveřmi. Dva tovaryši se podívali rozpačitě na sebe, pak na mne, a pokrčili rameny. Vtom už mistr pootevřel dveře, kterými prve odešel, a řekl mi rozzuřeně: "S takovými věcmi se nemáme čas zdržovat!" a práskl dveřmi ještě hlučněji než prve. Domnívám se, že kdyby někdo přišel do UP závodů, aby mu spravili polámaný žebřík, že by s ním jednali slušněji...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru