Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nýty pro žlaby, svody atd.

Zdravím,

všude čtu, že se dnes žlaby často jen podmáznou klempířským tmelem a snýtují. Nikde však nepíší jakými nýty. Mám hliníkové žlaby a pokud použiji hliníkové nýty, tak uvnitř po snýtování stejně zůstane kovová část a jak jsem se dočetl, tak ta moc nekamarádí s hliníkem. Pak se nabízí varianta nerez nýtů, která by měla být ok. Jak to vidí odborník?

Předmět Autor Datum
Klidně použij hliníkové trhací nýty nebo lepidlo. Nýtuj po obou stranách žlabu tam kde neteče voda a… nový
nerady 02.09.2019 22:39
nerady
Taky zdravím. Na žlaby se používají trhací nýty vodotěsný. Jako trn u hliníkových nýtů se používá oc… nový
Přezdívka. 02.09.2019 22:45
Přezdívka.
Nejde o chemickou, ale elektrochemickou reakci v kombinaci s vlhkostí - mezi dvěma různými kovy vzni… nový
ml1 03.09.2019 13:14
ml1
Taky nejsem odborník, ale úmyslně jsem nezmínil vodotěsné nýty, protože nevidím rozdíl mezi nimi a k… nový
Kverka 02.09.2019 23:39
Kverka
Rozdíl mezi nýty je. Sice ne materiálový, ale skrz normální může mezi nýtem a kuličkou po čase proka… nový
Přezdívka. 03.09.2019 22:27
Přezdívka.
Když mi klempíř nýtoval kdysi okap, srovnal si to na sebe tím klempířským způsobem, pak prorazil do… nový
čumil old 03.09.2019 18:50
čumil old
Dnes bohate stačí klampiarsky, silikónový tmel. Sú kvalitné, pružné, elastické, vydržia ÚV, teplotné… poslední
Nuda 04.09.2019 14:48
Nuda

Klidně použij hliníkové trhací nýty nebo lepidlo. Nýtuj po obou stranách žlabu tam kde neteče voda a určitě tě to přežije. Ten zbytek kovu uvnitř nýtu je eloxován a schován , tak že než zasáhne koroze budeš okapy měnit kvůli poškození sněhem či z jiného důvodu. Podotýkám, že nejsem odborník, jenom postarší kutil.

Taky zdravím.
Na žlaby se používají trhací nýty vodotěsný. Jako trn u hliníkových nýtů se používá ocel, nerez a hliník. Ani jedno by nemělo nijak reagovat s hliníkem. Ale nejsem chemik :) Hlavně je potřeba použít vodotěsné nýty Dodavatele žlabů Vám doporučí ty správné.

Nejde o chemickou, ale elektrochemickou reakci v kombinaci s vlhkostí - mezi dvěma různými kovy vzniká galvanický článek. Mezi hliníkem a železem to snad tolik nehrozí, aspoň jsem o tom nikdy neslyšel, ale třeba hliník a měď se v tomto ohledu velmi nemají rádi, což elektrikáři znají (a jestli stačí vlhkost ze vzduchu, co teprve opravdová voda). Taktéž měď a železo (měděné plechy na střechu se přitloukají měděnými a ne ocelovými hřeby, alespoň nám to v nějaké chemii ve škole tvrdili, kdo ví jak se to dělá dnes), přitom se mezi měď a hliník (třeba v rozvodech) doporučovala železná podložka, když už neni cupal (hliník plátovaný mědí, takže se hlhkost nemá šanci na rozhraní kovů dostat), nevím co to za roky udělá.

Taky nejsem odborník, ale úmyslně jsem nezmínil vodotěsné nýty, protože nevidím rozdíl mezi nimi a klasickými. Pokud v něm zůstane utržený kovový dřík, tak to vyjde nastejno. Spíš mě napadlo, že občas po snýtování dojde k tomu, že se kovový dřík neutrhne a protáhne se skrz celý nýt, takže tam nezůstane. Případně ho lze i vyťuknout. To, že v něm zůstane malá dírka nemá žádný vliv na životnost. Prohlédl jsem pár instruktážních videí výrobců a nikde jsem vodotěsný nýt neviděl.

Rozdíl mezi nýty je. Sice ne materiálový, ale skrz normální může mezi nýtem a kuličkou po čase prokapávat voda a může vzniknout doměnka, že za to může reakce materiálu a přitom je to jen nevhodně zvolený nýt. Co se týče neutrhnutí kovového dříku, tak většinou je to tím, že nýt je menší, než vyvrtaná dírka.

Když mi klempíř nýtoval kdysi okap, srovnal si to na sebe tím klempířským způsobem, pak prorazil do pozinku duršlokem dírku a tam vložil nýtek 3mm s půlkulatou hlavičkou a kladívkem to roznýtoval. Pak to přejel pájkou.
U hliníku by to pájet šlo špatně, zbytek naopak líp.

Dnes bohate stačí klampiarsky, silikónový tmel. Sú kvalitné, pružné, elastické, vydržia ÚV, teplotné rozdiely, mrazy, sú nenasiakavé, neprepustia v spojoch vlhkosť. Nehrozí žiadne pnutie, galvanické, elektrochemické, korózne prechody. No a v našich poveternostných podmienkach je vylúčené urvanie okapov americkými, kapitaľistickými, západnými, protisociaľistickými víchricami.

Navyše práca ide od ruky, okapy, rýny je možné tiež podlepiť klampiarskym tmelom priamo uložené do nosných hákov no a v konečnom dôsledku prípadná výmena poškodených dielcov ide ako malina, obrezať, oddeliť čepeľou ostrého noža.

Objektívne radím, jedine klampiarsky tmel (šulec) do výtlačnej pištole.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru