Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem klešťový multimetr

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na měření AC a DC proudu klešťovým multimetrem. Zajímá mě, jestli můžu změřit proud na šňůře ke spotřebiči na 230 V a pak si tak spočítat spotřebu ve Wattech? Ćetl jsem něco málo, že to nejde, že bych musel měřit proud jen na tom jednom vodiči- fázi. A pak mě zajímá měření DC proudu, jestli taky musim měřit proud jen na plusovém vodiči nebo můžu do multimetr vložit celý kabel, který vede od zdroje a má plus i mínus? Děkuji za reakce, zdraví Petr.

Předmět Autor Datum
Sám píšeš, že jsi četl, že měřit se má na jednom drátu. Pokud chceš znát spotřebu, pořiď si si watme…
Jan Fiala 28.08.2019 16:33
Jan Fiala
Dobře. A co to měření DC proudu?
nodj 28.08.2019 16:35
nodj
Pochopitelne musíš merať vždy len na jednom samostatnom vodiči buď fáze alebo nuláku, v prípade DC p…
poihu 28.08.2019 16:52
poihu
Dobře, tak děkuju ;-)
nodj 28.08.2019 17:21
nodj
V celém kabelu teče proud jedním drátem tam a druhým zpátky a magnetická pole se tudíž od sebe odečt…
umfa 28.08.2019 20:11
umfa
To s tím magnetickým polem je dobré mít na paměti hlavně při měření menších proudů DC (<1A), aby se… poslední
ml1 29.08.2019 13:09
ml1
Na měření proudu spotřebiče 230 nebo 400 V je dobré mít testovací prodlužovák z jednotlivých vodičů…
ml1 29.08.2019 13:06
ml1

To s tím magnetickým polem je dobré mít na paměti hlavně při měření menších proudů DC (<1A), aby se neukázalo, že měřený proud je magnetické pole Země. (Měřák je nutné před měřením vynulovat v použité poloze.)

Na měření proudu spotřebiče 230 nebo 400 V je dobré mít testovací prodlužovák z jednotlivých vodičů (stačí půl metru) kam se dají ty kleště strčit, samozřejmě provedený bezpečně a uklizený před použitím pro jiné než měřicí účely. Měří se vždy to co je uvnitř kleští, takže když jde proud jedním drátem tam a druhým zpátky hádejte, co naměříte...
To samé platí samozřejmě i pro DC. Pro malé proudy je dobré vodič protáhnout vícekrát stejným směrem a výsledek podělit, ideální je, když se to povede desetkrát, to se pak dobře počítá.

S výpočtem AC výkonu je to horší, protože ten z efektivních hodnot nespočítáte, musíte znát fázový posun. Na měření AC výkonu je dobré mít watmetr, který ten výpočet udělá za vás a možná i správně (kdysi jsme se v práci s kolegou bavili tím, že jsme testovali několik watmetrů a kupodivu i jednoduchý zásuvkový watmetr ukazoval správně, tehdy jsme to testovali jen sinusovým napětím i proudem s různými posuny, což bylo dané možnostmi, které jsme tehdy měli, šlo nám tehdy hlavně o ověření několika ampérmetrů, měřicích traf a klešťových sond, ty watmetry jsme přidali potom).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru