Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem klešťový multimetr

Na měření proudu spotřebiče 230 nebo 400 V je dobré mít testovací prodlužovák z jednotlivých vodičů (stačí půl metru) kam se dají ty kleště strčit, samozřejmě provedený bezpečně a uklizený před použitím pro jiné než měřicí účely. Měří se vždy to co je uvnitř kleští, takže když jde proud jedním drátem tam a druhým zpátky hádejte, co naměříte...
To samé platí samozřejmě i pro DC. Pro malé proudy je dobré vodič protáhnout vícekrát stejným směrem a výsledek podělit, ideální je, když se to povede desetkrát, to se pak dobře počítá.

S výpočtem AC výkonu je to horší, protože ten z efektivních hodnot nespočítáte, musíte znát fázový posun. Na měření AC výkonu je dobré mít watmetr, který ten výpočet udělá za vás a možná i správně (kdysi jsme se v práci s kolegou bavili tím, že jsme testovali několik watmetrů a kupodivu i jednoduchý zásuvkový watmetr ukazoval správně, tehdy jsme to testovali jen sinusovým napětím i proudem s různými posuny, což bylo dané možnostmi, které jsme tehdy měli, šlo nám tehdy hlavně o ověření několika ampérmetrů, měřicích traf a klešťových sond, ty watmetry jsme přidali potom).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny