Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpady za vesnicemi

Dobrý den,
měl bych dotaz. Proč za spoustou vesnic je někde u lesa místo, kde dříve za totality lidi vozili různé plasty, lahvičky od léků atd..?
Je to proto, že před 89 rokem nebyli na toto kontejnery? Proč to nedávali do popelnice?
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na to je jednoduchá odpověď. Ve spoustě vesnic nebyl organizován sběr TKO (tuhého komunálního odpadu…
nerady 26.08.2019 16:45
nerady
Zajímavé, jediná skutečná odpověď na původní otázku. :puff:
kejki 26.08.2019 21:41
kejki
Zeptejte se mě na co chcete a já Vám na co chci odpovím. Tuto větu u nás zná každý politik. Díky za… nový
nerady 27.08.2019 17:56
nerady
Dnes jsem ve zprávách viděl, jak někde na sídlišti měšťáci šmírují, jestli někdo nedává k popelnicím…
Yarda 26.08.2019 21:10
Yarda
V dnešní době, kdy má každý druhý člověk auto, není problém to na to auto přivázat a dopravit do cíl…
Moas 27.08.2019 08:56
Moas
Tohle si asi někdo špatně přečet a přivázal jakousi truhlu ZA auto a takhle ji táhnul po asfaltu až…
umfa 27.08.2019 09:57
umfa
Tak pokud byl kontejner dost daleko, tak je to taky řešení... u kontejneru stačilo vyhodit už pouze… poslední
Moas 28.08.2019 06:24
Moas

Na to je jednoduchá odpověď. Ve spoustě vesnic nebyl organizován sběr TKO (tuhého komunálního odpadu). Vše co hořelo se spálilo v kamnech a co nehořelo se vyváželo do nějakého úvozu za vesnicí. Pokud byl v obci TKO vyvážen tak většinou nebyl vytvářen tlak na občany aby se ho povinně účastnili. Dále většina potravin a jiného zboží nebyla zabalena ve třech obalech a nápoje byly z 95% procent ve vratných skleněných lahvích. Hořčice byla ve skleničkách, taktéž marmelády a tyto skleničky se dále používaly v domácnosti. Po zavedení pytlíkového mléka se pytlíky využívaly jako obal na svačinu a dále se do nich dával mour s vyjetým olejem který se pálil jako velká briketa. Většina sáčků byla papírová a máslo se až cca do roku 1968 krájelo a balilo do papíru ( něco jako pauzák), stejně tak se prodávalo droždí. Jogurty byly ve vratných skleněných lahvích. Zapalovače nebyly jednorázové ale na celý život. Brčka byla slaměná a kelímky byly z voskového papíru (po každé veřejné akci se udělal oheň kde se vše spálilo, nebo si kelímky odnesl zahradník na pěstování sazenic nebo byly použity s mourem jako velká briketa v kamnech). V zelenině se vše dávalo do papírových sáčků a větší množství do vlastní síťovky. Pneumatiky se protektorovaly i několikrát. Fungovaly sběrny papíru, hadrů, kostí, železa a barevných kovů. Jelikož se zdilo na vápennou maltu tak se cihly mohly znovu použít. Např. 10% domů na Slovensku je postavená z cihel, které byly nabourány v Sudetech v těsném sousedství hranic z Německem.:-)

Dnes jsem ve zprávách viděl, jak někde na sídlišti měšťáci šmírují, jestli někdo nedává k popelnicím objemný odpad co tam nepatří, třeba vysloužilé kanape. A koho chytnou, tomu to spočítají a odpad si zase musí odnést zpátky.
Když já se potřebuji něčeho takového zbavit, tak to nejdřív nabídnu na internetu za odvoz a často si pro to někdo rád přijede. Pokud ne, vytáhnu z kůlny dvoukolák, nafouknu gumy, počkám, až do SD v sousední ulici přivezou nový kontejner a odvezu to tam - zadarmo.
Ale co když na tom sídlišti SD není po ruce a dvoukolák taky každý nemá. Jak se lze legálně takového odpadu zbavit? U nedalekých bytovek v kontejnerovém přístřešku dost často vídám nějaké vysloužilé křeslo nebo skříň.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru