Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zásuvka

Ahoj přátelé, prosím pěkně. Zásuvka z koupelny, do které je zapojená pračka mi "ohořela" .
Zásuvku jsem vyměnil. Pračka jsem koupil novou ( bylo na čase ).
Problém je v tom, že při doteku na pračku cítím lehké brnění. Při zapnutí do jiné zásuvky z jiné místnosti nebrní.
Nemohu, ale mít prodlužovák z koupelny do kuchyně :-)
jedná se o panelový dům, kde ze zdi na mě kouká jen dva hliníkové kabely.
Jak poznat,nebo čím zda ten, nebo ten kabel patři na levo, nebo pravo...
Neměl by ten jeden kabel označený fialovou barvou směřovat z toho horního kolíčku na jeden z tech drátů?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdo ví, kdo všechno se v tom předtím šťoural. Asi by bylo potřeba, aby odborník vysledoval, kudy ty…
Yarda 20.08.2019 14:05
Yarda
A prosím vás, podle poslední fotky je to tak, jak by mělo být zapojeno? Jinak to nechám na odbornou…
niasis 20.08.2019 14:08
niasis
To už je trošičku lepší, aspoň už to neni nebezpečné. Přesto to neni ono. 1) Propojení PE (kolíku) a…
ml1 20.08.2019 14:58
ml1
ad 2 - z pohledu funkce je to jedno (pokud se nic dalšího nepokazí), ale jakmile se jednou PEN rozdě…
umfa 20.08.2019 15:11
umfa
To souhlasím. Ani bych si tohle nevzal na triko, pokud bych nevěděl, že ten modrý jde přímo na nulov… poslední
ml1 20.08.2019 15:23
ml1

Kdo ví, kdo všechno se v tom předtím šťoural. Asi by bylo potřeba, aby odborník vysledoval, kudy ty dráty do té zásuvky vedou.

OT: Kdysi můj otec slíbil nějakému svému známému co měl problém s televizorem (ještě elektronkovým, černobílým), že se mu na to podívám, nevím, proč, šťoural jsem se akorát v televizoru doma, na kšeft jsem nechodil. Ale když už, tak jsem projevil dobrou vůli a aspoň jsem se tam šel podívat.
Byla rozhozená řádková synchronizace a nešla zasynchronizovat. Pro později narozené co jim to nic neříká, obraz vypadal takhle a v televizorech z té doby bylo točítko kterým to šlo spravit:

[87764-synch-jpg]
Podle toho jak se to chovalo jsem hádal, že v řádkovém rozkladu by mohla být nějaká slabá elektronka. Náhradní jsem samozřejmě neměl, kouknul jsem do schematu, elektronka stejného typu byla i v mezifrekvenci, zkusil jsem je prohodit a televizor začal fungovat. Krátce na to se ten známý ozval, že televizor zase zlobí. Tak jsem tam nakmital, trochu jsem se v něm šťoural a čistě náhodou jsem si všimnul, že dvě elektronky, tentokrát různých typů jsou vzájemně přehozené, Tak jsem je vrátil do správných patic a televizor zase začal fungovat. A všichni z té rodiny se dušovali, že co jsem tam byl předtím, tak od té doby se v tom televizoru nikdo nešťoural. Asi ty elektronky přelezly samy.

To už je trošičku lepší, aspoň už to neni nebezpečné.
Přesto to neni ono.
1) Propojení PE (kolíku) a N (běžně pravé zdířky) má být "bez přerušení" tak to vyžadují předpisy, ale já bych ten hliník moc nepokoušel a klidně bych tu klemu takto nechal.
2) Dvouvodičový přívod se prováděl bez modrého vodiče (obvykle černý nebo hnědý a zelený nebo žlutozelený). Pokud do zásuvky vede modrý (pracovní nula), znamená to že ten zelený bude někde ulomený. Opět z pohledu funkce je to jedno, v rozvaděči jsou stejně připojené na jeden potenciál (pokud je rozvod v bytě dvouvodičový, což je u hliníku dost pravděpodobné). Není náhodou ta klema kdysi ulomené uzemnění, které nějaký chytrák takto instaloval.
3) I když se šetřilo a dělal se rozvod dvěma vodiči, v koupelně se dělal vždy třemi (prý ani tehdy normy nedovolovaly do koupelny dvouvodičový přívod), takže by v zásuvce měly být černý (příp hnědý a pod.), modrý a žlutozelený (příp. zelený); navíc by tam měl být přívod od ochranného pospojování, což bývá tlustý měděný drát, který vede pod vanu (tam je pospojované vše kovové hlavně trubky a vana).
4) Zásuvka má na sobě napsané jen Cu, s hliníkovými vodiči nepočítá, ale s tím asi nic neuděláte, žádné dnes dodávané komponenty nepočítají s hliníkem.

Nevím, co by s tím udělal odborník, já bych to viděl na nový přívod od nejbližší krabice nebo rovnou z bytového rozvaděče a to už je trochu větší akce.

ad 2 - z pohledu funkce je to jedno (pokud se nic dalšího nepokazí), ale jakmile se jednou PEN rozdělí na PE+N, už se nesmí znova spojit, takže z hlediska norem je to špatně a je dost možné, že v případě požáru nebo úrazu by si na tom pojišťovna smlsla a krátila plnění (určitě to bude někde drobným textem ve všeobecných podmínkách :-)).

To souhlasím. Ani bych si tohle nevzal na triko, pokud bych nevěděl, že ten modrý jde přímo na nulovou svorkovnici (protože pak je to jen jiná barva, což sice také neni v souladu s normou (žlutozelená je jediná závazná barva), ale jen to jen kosmetická záležitost). Spíš by mě víc vadily ty dva vodiče a navíc když tam neni pospojování, do toho bych nešel.
Pojišťovna vždy najde způsob, jak zkrátit plnění a pokud neni instalace v souladu s předpisy, rozhodně toho využije, bez ohledu jaký vliv to mělo na danou událost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru