Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zásuvka

To už je trošičku lepší, aspoň už to neni nebezpečné.
Přesto to neni ono.
1) Propojení PE (kolíku) a N (běžně pravé zdířky) má být "bez přerušení" tak to vyžadují předpisy, ale já bych ten hliník moc nepokoušel a klidně bych tu klemu takto nechal.
2) Dvouvodičový přívod se prováděl bez modrého vodiče (obvykle černý nebo hnědý a zelený nebo žlutozelený). Pokud do zásuvky vede modrý (pracovní nula), znamená to že ten zelený bude někde ulomený. Opět z pohledu funkce je to jedno, v rozvaděči jsou stejně připojené na jeden potenciál (pokud je rozvod v bytě dvouvodičový, což je u hliníku dost pravděpodobné). Není náhodou ta klema kdysi ulomené uzemnění, které nějaký chytrák takto instaloval.
3) I když se šetřilo a dělal se rozvod dvěma vodiči, v koupelně se dělal vždy třemi (prý ani tehdy normy nedovolovaly do koupelny dvouvodičový přívod), takže by v zásuvce měly být černý (příp hnědý a pod.), modrý a žlutozelený (příp. zelený); navíc by tam měl být přívod od ochranného pospojování, což bývá tlustý měděný drát, který vede pod vanu (tam je pospojované vše kovové hlavně trubky a vana).
4) Zásuvka má na sobě napsané jen Cu, s hliníkovými vodiči nepočítá, ale s tím asi nic neuděláte, žádné dnes dodávané komponenty nepočítají s hliníkem.

Nevím, co by s tím udělal odborník, já bych to viděl na nový přívod od nejbližší krabice nebo rovnou z bytového rozvaděče a to už je trochu větší akce.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny