Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelná pojistka u bojleru není zapojena

Zdravím,
jak moc nebezpečné je, pokud bojler není připojen na tepelnou pojistku a jede pouze přes provozní termostat?
V novém bytě při hledání jiné závady, která se vyskytla, mě napadlo prověřit i bojer a zjistil jsem toto. Důvod odpojení (nezapojení) tepelné pojistky netuším, je to starší typ, ale vůbec není zapojena a ze svorkovnice bojleru vedou dráty pouze k topnému tělesu a k termostatu (zde je zapojení dobré včetně uzemnění, bojler funguje, ohřívá). Jsou to Dražice 180 l staršího provedení. Bojler je zapojen na spínání nočního tarifu, není v zásuvce. Pojistný ventil k tomu je, zřejmě funguje.
Může elektrikář nějak prověřit funkčnost té tepelné pojistky? Je to Strojsmalt/BP, 99 st.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zrejme poistku majiteľ od fázy odpojil, lebo predčasne, pred dosiahnutím teploty, vyhadzovala. Vybe…
Nuda 13.08.2019 09:47
Nuda
Pojistný ventil je tam Myjava 3/4, i se zpětnou klapkou. Je tam však původní od zapojení bojleru, st…
lukaszamita 13.08.2019 15:49
lukaszamita
nějak nechápu co se tu diskutuje, když je jasné, že zapojený být má, a jak vidno dopsud se se zapoje…
paul 13.08.2019 18:20
paul
Pojistný ventil zapojen je, není zapojena jen tepelná pojistka. Její oprava bude ale z několika pohl… nový
lukaszamita 13.08.2019 19:27
lukaszamita
Nejak nechapu co maš zaproblem,bud mas starou pojistku a ta měla samostatnou jimku a druhou na termo… nový
Kenav 14.08.2019 13:15
Kenav
Tepelná pojistka je ta starší, ale nemáte pravdu, i tak je ve stejné jímce v provozním termostatem.… nový
lukaszamita 14.08.2019 23:33
lukaszamita
Zacinam to chapat,chtel by jsi k stary pojistce pridat tu novou a starou tam nechat protoze se bojiš… nový
Kenav 15.08.2019 01:35
Kenav
Stará tepelná pojistka má připojení na 4 vodiče, předpokládám, že to je stále stejné a nová bude mít… poslední
lukaszamita 18.08.2019 10:20
lukaszamita
Vyměnit pojistku za novou, není žádný problém. Kup novou s kapilárovým čidlem. Nestojí to svět. Zavř… nový
Zerozero 16.08.2019 01:19
Zerozero

Zrejme poistku majiteľ od fázy odpojil, lebo predčasne, pred dosiahnutím teploty, vyhadzovala.

Vyber lišu s poistkou z trubky a okukni vypínací mechanizmus bimetalu. V domácich podmienkach vec nevyšteluješ, nemáš kalibračné zariadenie napojené na čidlo teplomera.

Je možné, že boiler je rokmi zasvinený vodným šutrom, bordelom a preto vyhadzovalo tepelnú poistku skôr, než sa odpojil termostat.

Ak by termostat nerozpojil napájanie do špirály, mal by stihnúť nahromadený tlak nad 6bar prepúšťať poistný ventil na prívodnom potrubí, boiler by nemalo rozdrapiť tlakom.

Ak nie je napájacie potrubie pred boilerom vybavené spätnou klapkou, vriaca voda sa bude tlačiť smerom do celej rozvodnej sústavy v chalupe až po spätnú klapku v merači pri päte stavby. Niekde v najslabšom mieste vyrazí tlak v prípade, ak sa nerozdrapí samotný boiler. Tu už by bola šupa, že by vysklilo okná, vyrazilo dvere zo zárubní v miestnosti s boilerom.

Pojistný ventil zapojen je, není zapojena jen tepelná pojistka.
Její oprava bude ale z několika pohledů náročnější, ale nerad bych jenom kvůli pojistce měnil bojler celý, když neteče a provozní termostat jde, i když je to starší typ (dražice z roku asi 1996 - ale nebylo moc používáno, dům sloužil jen jako chalupa). Možná trochu už chápu, proč to někdo možná předtím raději vyřadil a nechal jít na provozní termostat, pokud opravdu ta pojistka byla vadná kvůli té náročnosti opravy.
Jednak na tu vlastní opravu bych asi musel zjednat elektrikáře. Chybí tam totiž zřejmě část kabeláže, kde nevím, jestli by se musela objednat nová přímo z Dražic, nebo jde použít i jiná. Originální zapojení je svorkovnice - pojistka - těleso- termostat, teď ze svorkovnice vedou vodiče jen k tělesu a termostatu. U tepelné pojistky zřejmě asi původní jsou, ale jsou nějak zkrácené a pojistka nikde není zapojena.
Další věc je nešikovné umístění té pojistky - je to typ, který už se dneska asi nedá sehnat, černá krabička připevněná za kovový plíšek přímo ke šroubu od příruby - takže pokud ji budu chtít vyndat, bude třeba povolit ten šroub příruby, což znamená vypustit celý bojler (toto zapojení mi docela uniká, protože Dražice si jinak zakládají na tom, aby se bojler vypouštět nemusel ani pro výměnu tělesa, ale kvůli té pojistce by se zřejmě musel).
Pokud by se to napojilo na novou tepelnou pojistku toho typu, který používají Dražice dnes (tu bych musel objednat), tak dneska je termostat s pojistkou skoro vedle sebe v přední části, jenže stejně by se to čidlo muselo dát do té jímky - jímka v přírubě je jenom jedna a tam už je čidlo provozního termostatu a té současné tepelné pojistky.
(současná pojistka je asi tohoto typu: https://nahradni-dily.elektrometal.cz/nahradni-dil/termostaticka-pojistka-bp16-do-bojleru)

Nejak nechapu co maš zaproblem,bud mas starou pojistku a ta měla samostatnou jimku a druhou na termostat.Pokud mas novejsi tak pojistka je s kapilarou jako termostat ve spolecne jimce.Co se tyka uchycen,pokud povolis jeden sroub na prirube tak nemusiš nic vypoustet.

Tepelná pojistka je ta starší, ale nemáte pravdu, i tak je ve stejné jímce v provozním termostatem. Žádná další jímka v přírubě ani není.
Pokud budu chtít dát tu novou, tak tu starou musím odmontovat, vzhledem k roměrům té jímky se tam ani další kapilára nové pojistky nemá šanci vejít. Ano, řeším to, co tu píšete, zda když povolím jeden šroub na přírubě, zda nezačne téct bojler - je to 180 l a nerad bych to tu měl na podlaze, sháněl nová těsnění na přírubu, opařil se atd.

Zacinam to chapat,chtel by jsi k stary pojistce pridat tu novou a starou tam nechat protoze se bojiš povolit šroub na prirube že?Tak to se nepovede.Ten šroub klidne povol,pro jistotu bojler odtlakuj,ty ostatni šrouby to udrzej.Kolik ma ta pojistka vývodu?

Stará tepelná pojistka má připojení na 4 vodiče, předpokládám, že to je stále stejné a nová bude mít také tak. Napíšu asi rovnou do Dražic a nechal bych poslat od nich, rovnou i s kabeláží. Ochranný vodič měnit nebudu, ten je tam napojen správně a navíc ani do pojistky nevede. Schéma zapojení je nalepeno na dolním krytu, to mám, předpokládám, že to bude stejné jako s tou novou pojistkou. Odmontování té staré povolením šroubu příruby nechám, až tu budu mít tu novou pojistku s kabeláží.

Vyměnit pojistku za novou, není žádný problém. Kup novou s kapilárovým čidlem. Nestojí to svět.
Zavři přívod vody a upust teplou vodu, tím snížíš tlak v bojleru (není to nutné, ale pro jistotu, že to tlak nepovolí).
Potom bez obav povol šroub držící pojistku a odeber ji. Ostatní šrouby přírubu udrží, pak šroub znovu utáhni. Čidlo od nové pojistky se bez problémů vejde společně do jímky s čidlem termostatu. Kapilára je tenká a vlastní čidlo se vejde s čidlem termostatu jedno za druhé, jímka je dost hluboká. Pojistku upevni vhodným způsobem.
Elektrické zapojení je jednoduché. Zapojení ochranného vodiče necháš beze změny.
Vodiče od přívodu zapojíš na pojistku (nejsem si jistý značením vývodů u různých pojistek, ale např.)
Fázi na svorku 1-1, pracovní nulák (modrý) na 2-1
Potom ze svorky 1-2 na termostat, ze svorky 2-2 na vývod tělesa. Z termostatu na druhý vývod tělesa.
Zjednodušeně, pojistka je vřazena do obou vodičů přívodu (fáze i nuláku).
----Pro jistotu kontrola vývodů pojistky. Není li nějaký měřák, tak baterie a žárovka. Svorky na které se přivádí fáze a nulák nesmí spolu vést při zapnutí pojistky, aby se neudělal zkrat. Ale myslím, že bude platit značení jako uvedeno výše.

Před lety jsem nedaleko od mého bydliště viděl dům po explosi dvoustovky bojleru. Téměř celý dům se utrhl od základů a vyskočil vzhůru. Rozvalily se boční stěny a dům se téměř celý zřítil. Bylo to na celkovou demolici. Naštěstí nikdo nebyl doma. Bojler v okamžiku explose byl prý pravděpodobně přehřátý velmi přes sto stupňů. V okamžiku kdy nádrž povolila, tak se celý obsah změnil okamžitě v páru. Páry vzniklo v okamžiku tolik, že se to chovalo jako výbuch bomby.
Potom, co jsem viděl výsledek, bych absenci pojistky nepodceňoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru