Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvuková izolace stěny schodiště a renovace schodiště

Dobrý den, mám dva dotazy spolu související. A sice, máme starší, řadový, patrový rodinný dům. Schodiště do patra je nalepené právě na stěně k sousedům s tím, že sousedi si ztěžují na hluk, teda že moc dupeme. Schodiště je ještě původní, betonové, každý schod jinak velký. A udajně stěna u schodiště je stěna sousedů, tzn. když se náš dům stavěk, tak jej "nalepili" na stěnu sousedů.

A dotazy: jak zrenovovat schodiště, jak sjem psala, jde o betovoné schodnice, každá jinak velká. A druhý dotaz, má cenu nějak zvukově izolovat stěnu k sousedům? Schodiště je potřeba zrenovovat, a přitom bych ráda rovnou i případně izolovala stěnu k sousedům. Jak nejlépe toto udělat?

Napadlo mě, že kvuli minimalizování hluku by bylo možná nejvhodnější na schodnice položit koberec. Pak ale je stějně potřeba upravit schodnice, protože jsou, když nic jiného, tak křivé.
Co se týče izolace stěny, pak jsem zvažovala stěnu ze sádrokartových desek a pod to izolaci (vatu či něco podobného). Někde na netu jsem teda našla, že existují přmo desky se zvukově-izolačními vlastnostmi. Schodiště je relativně úzké, takže je žádoucí udělat jakoukoli izolaci s co nejmenší tlouštkou.

Díky za Vaše názory a tipy. Ocením i tipy na někoho, kdo podobné renovace dělá na jižní Moravě.

Díky Jana

Předmět Autor Datum
Schodisko je zrejme priamo opreté, resp. zašalované a odliate zaarmovaným betónom o bočnú nosnú prie…
Nuda 10.08.2019 17:51
Nuda
Odříznutí schodů od příčky bych se bála, aby se nenarušila statika domu. Pokud už tam ta "naše" bočn… nový
Jana-ferda mravenec 10.08.2019 19:32
Jana-ferda mravenec
Pokud bude schodiště "nalepené" na stěnu, tak se bude hluk neustále přenášet. Nevím jak to vypadá as… nový
nerady 10.08.2019 18:53
nerady
Díky a v principu souhlasím. Nevím, kdy začala daná norma platit. Barák je starý cca 60 let. Ale šle… nový
Jana-ferda mravenec 10.08.2019 19:26
Jana-ferda mravenec
Zkuste oklepat kousek omítky u spoje schodu se zdí. Možná je jen schodiště "přiražené" na zeď a pak… poslední
nerady 10.08.2019 20:45
nerady

Schodisko je zrejme priamo opreté, resp. zašalované a odliate zaarmovaným betónom o bočnú nosnú priečku z čoho vyplýva, že zvuková izolácia by bola možná výhradne v interiéri bytu suseda, ktorému sa prenášajú dúpance schodiska skrz priečku priamo do jeho útulého obydlia. Takouto izoláciou by sa mu zmenšila obytná plocha priestoru v byte o hrúbku predsadenej izolácie + nejaká vzduchová medzera.

Nášľapné dosky schodiska je možné obložiť napríklad na mieru zrezanými doskami vyrobené zo suchého masívu tvrdého dreva, pod ktoré by sa nalepil nejaký pružný materiál (vulkanická pryž, porézna guma) priamo na pôvodný betón jednotlivých schodov. Položené nášľapné dosky schodov by museli byť tiež na pružnom podklade iba prilepené, nie vrutmi prichytené o schody, nesmeli by sa tiež dotýkať bočnej steny. Musela by sa nechať nejaká dilatačná spára, aby drevo neprenášalo zvuky na priečku. Hluk by sa prenášal, ale bol by tlmený, mierne odpružený podkladovým materiálom.

Šlendriánska robota, oprieť schodisko medziposchodia o priečku, kde sa nachádza obytný priestor. Zrejme z jednej strany schodiska ušetrili na šalungu.

Jedine pneumatickým kladivom obnažiť styčnú plochu priečky od schodiska a nechať nejakú vzduchovú dilatačnú spáru medzi schodmi a priečkou.

Odříznutí schodů od příčky bych se bála, aby se nenarušila statika domu. Pokud už tam ta "naše" boční stěna skutečně není anebo je příliš tenká, pak bychom si tím moc nepomohli.Takže se asi podívám po nějakém tom materiálu, který by utlumil hluk při našlápnutí. Díky za reakci.

Pokud bude schodiště "nalepené" na stěnu, tak se bude hluk neustále přenášet. Nevím jak to vypadá asi by pomohlo foto. Pokud tedy chcete odstranit přenášení hluku tak by tam měl být mezera. Pokud je však schodiště do této stěny ukotvené bude to problém. Mezeru můžete vytvořit odříznutím cca 2 cm schodu ode zdi a nebo schody zbourat a postavit nové. Dále jde o to jak jsou schody zakotvené v podlaze a nahoře v patře, kde se také může hluk přenášet. Dalším opatřením je povrch schodů (můžete nalepit zátěžový koberec, nebo korek či jiný materiál který odpruží a pohltí hluk). Pokud je stěna společná a nemá dostatečnou šířku tak je to v rozporu s normou, která platila i dříve.

Díky a v principu souhlasím.
Nevím, kdy začala daná norma platit. Barák je starý cca 60 let. Ale šlendriánksy postavený to teda je. Bohužel jej kupovali moji rodiče a zjevně nevybrali nejlépe. Foto asi moc nenapoví, můžu jen dodat, že je celé schodiště betonové. A zjevně je spojené i se zdí. Odříznutí schodu od zdi by tudíž asi nepomohlo, max by spadl celý dům :-D A popravdě, ze stejného důvodu bych se nerada pouštěla i do celkové rekonstrukce schodiště, teda zbourání a postavení nového, protože by to mohlo ovlivnit celistvost celého baráku. A pak asi by se rekonstrukce taky dost prodražila.
Zní mě ale rozumně budto koberec, nebo jiný materiál, který by pohltil hluk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru