Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co je to "psací stroj"? :-D:beer: BTW: Máš nějaký rozumný důvod abys takové úpravy textu provozoval…
Yarda 03.08.2019 08:12
Yarda
Mám dojem, že existují i elektronické stroje co mají řádkový displej, to co se píše se nejdřív napíš…
Yarda 03.08.2019 10:27
Yarda
Koncem devadesátých let jsme takové psací stroje prodávali ve velkém. Namátkou Nakajima 160, Olympia… nový
czcharlie 03.08.2019 22:33
czcharlie
Spočítat písmena, vydělit dvěma a odečíst od středové kóty (u mě 40) pokud jsou symetrické okraje (u… nový
ml1 05.08.2019 16:34
ml1
knihovna by mohla mít něco o psaní na stroji, Ulozto poslední
čumil old 05.08.2019 19:57
čumil old

Mám dojem, že existují i elektronické stroje co mají řádkový displej, to co se píše se nejdřív napíše nejdřív na ten řádkový displej a teprve pak celý řádek se napíše na papír. Takový stroj by to možná umět mohl (možná jsem takový stroj viděl, ale určitě jsem na něm nic nepsal).

Koncem devadesátých let jsme takové psací stroje prodávali ve velkém. Namátkou Nakajima 160, Olympia, Samsung, Brother. Byly buď s řádkovou pamětí nebo s pamětí na několik stran textu - ty uměly zarovnávat a byly i bez pamětí - ty se chovaly obdobně jako běžný mechanický psací stroj. Dodnes se vyskytují v bazarech.

Spočítat písmena, vydělit dvěma a odečíst od středové kóty (u mě 40) pokud jsou symetrické okraje (u mě vycházel z 0-80 při psaní na A4 rozsah 5-75) a tam začít psát. Jinými slovy je potřeba to spočítat ručně. Vlastně už ani nevim, kdy jsem psací stroj naposled vytáhnul, myslím, že je uklizený tak dobře, že bych to ani nezkoušel.
Nikdy jsem to nechápal, a ani nemusel, ale opravdu se to dřív učilo, vrstevníci z oborů jako asistent podnikatele to prý dělali, jěště horší prý byly tabulky. Já považoval za úspěch stránku napsanou s minimem překlepů. Tak mě napadá, knihovna by mohla mít něco o psaní na stroji, možná v depozitu, ale určitě to nevyházeli.
Fígl by mohl být, vysázet si to v počítači neproporcionálním písmem (třeba Courier) v textovém editoru, aby se nemusela ta písmena počítat ručně. No možná ještě lépe v nějakém primitivním, třeba PSPadu, který ukazuje v záhlaví čísla znaků (možná se tam dá i zarovnávat na střed, takže nebude potřeba nic počítat). Rozhodně je to početní úloha, tímto by se trochu usnadnila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru