Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třífázový motor - výběr motorového spouštěče

Studniční čerpadlo s motorem 2,2kW zapojeným do hvězdy (3x380V na štítku), štítek přikládám, dokázali byste z něj vyluštit jmenovitý proud pro nastavení motorového spouštěče?
Zdá se mi, že tam je vyražen jmenovitý proud pro hvězdu 5,1A, ale ta čárka mezi je divně velká, a jiné číslo je nepravděpodobné, prostě potřebuju abyste mě ujistili.
Měřil jsem proud jedné fáze 4,15A klešťákem, ale nevím jak je přesný.

Na motorovém spouštěči teda nastavím 5,1A ?
1165927-motorovy-spoustec-sm1e-6-3-4-6-3a ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
https://www.elmit.sk/spustac-motora-gv2me14-6-10a K Sigme SVA 32 3° pri 2,2kW 3x400V motore 1440 ot…
Nuda 24.07.2019 21:31
Nuda
Mám nastavený tlak na 4bary, při tomhle když se blíží k vypnutí tak ukazuje max. 4,2A proud. Takže k…
lk1 25.07.2019 07:53
lk1
Tabuľkové hodnoty síce vykazujú istič pre 2.2kW túto hodnotu, ale moje dlhoročné skúsenosti sú s ide… poslední
Nuda 25.07.2019 08:56
Nuda

https://www.elmit.sk/spustac-motora-gv2me14-6-10a

K Sigme SVA 32 3° pri 2,2kW 3x400V motore 1440 ot.min. ber 6-10A. Pri slabšom ističi (spúšťači) ti ho bude motor v dlhodobej záťaži čerpadla pri vysokom tlaku 6bar vyhadzovať. Ideálne nastaviť istič na 7A k bežnému odberu v domácnosti s expanzkou a tlakovým spínačom na výtlačnom potrubí.

Sigmu SVA 32 máš v dezolátnom stave, už podľa ucpávky s dvoma zhrzdavenými, prítlačnými matkami je vidieť stav. Vymeň aspoň suchý lojový motúz ucpávky okolo hriadeľa za teflónový 3x3mm ak máš čerpadlo pred sebou na ponku. A dve 10-ny matky nahraď za antikoro alebo mosaz. Rozborka čerpadla dnes stojí pomaly viac, ako kúpiť nové v prípade, ak bude zodraté aj zadné puzdro pre hriadeľ zo spečených karbidov, mosazné lamely, liatinové diely, nová hriadeľ z antikoro, papierové tesnenia pod liatinové segmenty apod., navyše, musíš mať vybavenú dielňu s fest veľkým zverákom.

Mám nastavený tlak na 4bary, při tomhle když se blíží k vypnutí tak ukazuje max. 4,2A proud.
Takže kdybych měl nastaveno na 6bar tak by to asi bylo opravdu víc, ovšem když je jmenovitý proud určený výrobcem 5,1A, tak při větším už ten motor přetěžuju - jasně pokud je to přerušované, jenom doplňování expanzky, tak to asi teplotu vinutí tolik neohrozí.
Teď se budu držet jmenovitého 5,1 A - když mi to potvrzujete.

No a je tam vlhko kolem, takže to trošku rezne, myslel jsem že to je normálka..:-)

Tabuľkové hodnoty síce vykazujú istič pre 2.2kW túto hodnotu, ale moje dlhoročné skúsenosti sú s ideálnou hodnotou ističa 6-10A nastavené na 7A.

Aby si nemusel lietať do šachty v prípade dlhodobého čerpania, nahadzovať spúšťač, lebo ho motor vyhadzuje pri 5A. Pri novom čerpadle, ktoré má v prípade SVA III° výtlak cca 12bar, vzniká vyšší trecí odpor s námahou motora, ktoré pri 5A ističi nevydrží.

Teflónová ucpávka je kvalitnejšia než klasický lojový motúz, ktorý treba časom prírubou doťahovať aby netiekol, neukapával. (Osobne mám nahradené ucpávky piatimi silikónovými guferami narazené za sebou, lebo presne sadnú do medzery výrezu liatiny a tak pri hriadeli z antikoro, vyskoko vyleštenej v mieste dotyku gufier, mám doživotne vystarané s nejakými blbými ucpávkami, doťahovaním ucpávky, kvapkaním vody apod.)

Ak ti zreznú matky, zalepia sa oxidáciou o závit, nebudeš mať cit v prípade doťahovania príruby a môže sa stať, že vysokým tlakom príruba praskne, rozdrapí sa vejpůl ak je vyrobená z liatiny pri starších typoch. Pričom výmena príruby ucpávky je pôrod, musíš byť vybavený sťahovákom predného ložiska napasované v liatine predného čela apod. Preto je nutné nahradiť matky za antikoto alebo klzný bronz a ešte grafitovou vazelínou podmazať závit.

V prípade výpadku jednej fázy alebo náhleho zaseknutia čerpadla, napríklad zlomením lamiel, prudko vyskočí impedančný odpor a istič zareaguje skôr, než by sa spálilo vinutie pri nastavení 7A. Akurát bude motor, hliníkové rebrá na omak horúci, ale nespáli sa vinutie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru