Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíječka nevezme podvybité akumulátory

Dobry vecer. Mam nabijecky Voltcraft IPC-1 a nabijecku Voltcraft BC 300 a obe mi delaji to, ze nektere baterie (nove GP Recyko) nabijecky nevezmou a pisou defect. Kdyz baterie nabiju treba jen 10 minut v nejake stare nabijecce, ktera neni inteligentni a procesorem rizena a pak vlozim do zminenych nabijecek Voltcraft, nabijecky uz akumulatory bez problemu vezmou. Z toho usuzuji, ze nevezmou podvybite akumulatory. Jde to vyresit jeste nejak jinak nez takhle pracne stridat nabijecky? Dekuji za odpoved

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To se mi stává u hodně "chytrých" nabíječek, IMHO jejich kontroly jsou moc tvrdé. Taky nacpu články…
Rce 10.07.2019 10:21
Rce
Zrovna u te nabijecky (mam nejaky jeji klon) tohle dela bezne, pokud je napeti clanku nizsi nez XY -… nový
lucifer 10.07.2019 10:55
lucifer
Chytrá nabíječka z Lidlu to dělá taky. Jak je napětí nějak pod volt, tak ji odmítne jako vadnou. Děl… nový
Zerozero 10.07.2019 11:04
Zerozero
super rada. funguje. díky. můj postřeh: nejlepší jsou dva plátky alobalu nový
steak37 12.06.2020 09:18
steak37
NiMH/NiCd, ale aj kyslé Pb, sa dajú oživiť priamo cez 230V/50Hz zo siete do série zapojením napríkla… nový
Nuda 12.06.2020 12:19
Nuda
Zkoušel jsem oživit jednu mrtvou baterku a ani 300V AC nepomohlo (víc jsem nezkoušel, to bych musel… nový
ml1 12.06.2020 17:02
ml1
To se dost řešilo u nabíječky AVACOM (této https://www.avacom.cz/avacom-jvl505-inteligentni-nabijeck… nový
ml1 12.06.2020 16:56
ml1
Připojuje se ještě jedna baterie, která není plně vybitá, tak to dělají v autoservisech. nový
nerady 13.06.2020 18:20
nerady
To je zcela normální u chytrých nabiječek.Ona to vyhodnotí jako plně nabitý. nový
kap.dabac 13.06.2020 17:11
kap.dabac
Ako spomenul "Nuda",správne by sa mali nazývať -dobíjačky,ale ludovo alebo zo zvyku sa im hovorí nab… poslední
fade 14.06.2020 15:36
fade

To se mi stává u hodně "chytrých" nabíječek, IMHO jejich kontroly jsou moc tvrdé. Taky nacpu články do obyčejné staré nabíječky, co má umí jedině nastavit čas nabíjení a na ostatní kašle. Po asi půlhodině nabíjení to předendám do "chytré" nabíječky a je to už Ok. Neřeším, proč tomu tak je, prostě tento postup aplikuji pokaždé.

Zrovna u te nabijecky (mam nejaky jeji klon) tohle dela bezne, pokud je napeti clanku nizsi nez XY - ono to stejne vetsinou znamena ze je ten clanek v haji. Ale pokusit se o oziveni smysl ma. Ja to delam tak ze vemu nabity clanek, clanek ktery nechce vzit kvuli nizkeku napeti, postavim je na neco kovoveho, a necim dalsim kovovym (ehm, nesmejte se mi - skvele se na to hodi velka vidlicka na grilovani :-) ) propojim i vrsek, staci 5-10 vterin. Ten "mrtvy" aku dostane kratkou prdu nekolik amper, a na chvilku mu stoupne napeti - nabijecka ho pak uz veme. A pak u ni zkusit "oziveni" jestli ho dokaze probrat.

NiMH/NiCd, ale aj kyslé Pb, sa dajú oživiť priamo cez 230V/50Hz zo siete do série zapojením napríklad jednou 15W E14 vláknovou žiarovkkou s fázou AC na plus kontakt baterky. Stačí niekoľko krát po tri sec. podržať izolovanými drátmi v paprčiach na kontaktoch baterky a tá sa oživí. 15W E14 žiarovka iba zachytí skratový prúd, aby nevyletela ochrana.

Mukli takto natvrdo dobíjali z vypínača stiahnutý prúd z hajzlovej 40W 230V/50Hz E27 žiarovky cez jednu diódu, v papierovom šulci boli napevno uchytené dve 1.2V NiCd, kontaktmi do série. Akurát rukou merali teplotu, či moc baterky "nehrejú". Baterky boli určené pre tetovacie strojčeky.

V každom prípade tieto inteligentné šmejdy tzv. dobíjačiek, riadené procesormi s Al inteligenciou v deviatich krokoch nabíjacieho cyklu, si nezavdajú s týmto triviálnym zapojením, ktoré predčí veškeré očakávania s dokonalým úspechom finálneho dobitia: https://lnk.sk/ioJM

Stačí jedno 230V trafo, na sekundáre 18V AC (od 1A po 20A), Shottkyho dioda prepojená paralelene s 15W/24V autožiarovkou a na výstupe podľa požadovaného dobíjacieho prúdu do série zapojené s prepínačmi nejaké 12V autožiarovky s príkonom napríklad od /5W/21W/55W/110W.

Tento pulzný AC/DC prúd prepúšťaný skratovacím záporným pólom v medzere vrchnej sínusoidy cestou 24V/15W paralelne prepojenej žiarovky spolu s diódou, nielenže desulfatuje kyselé Pb baterky, ale oživí úplne skapaté 1,2V tuškové, dobíjacie baterky. (okrem lion, kde musí byť max. 4V na výstupe DC na článok).

Robota pre domáceho kutila na pár minút z nejakého vyradeného trafa co "dům dal" s výstupom na seknundáre podľa požadovaných tuškových článkov 1,2V určených na dobíjanie, až po 160Ah 12V Pb zasulfátované, desaťročné baterky takmer bez štartovacieho prúdu.

Zkoušel jsem oživit jednu mrtvou baterku a ani 300V AC nepomohlo (víc jsem nezkoušel, to bych musel přes trafo, to bych se dostal minimálně na 500). Vím, že se to tak dělávalo, tak jsem to zkusil (samozřejmě postupně od ... 60, 120, 230...), nicméně porád je to jenom těžítko, které má mezi svorkami nekonečný odpor. Spolužák mi jednou nadšeně vyprávěl, jak takhle oživil baterku v jeho embéčku, ale bez žárovky, takže tím kouskem vyhodil pojistky.

Přehnaná inteligence nabíječek je jiné téma. Ono kyselé baterky a i alkalické NiFe a NiCd se mohly nabíjet do aleluja. Ale NiMh to už nemaji tak rádi (i když tady ještě tolik nehrozí) a lithiové ty rovnou přebíjením (i hlubokým vybíjením) degradují, tam je inteligentní nabíječka nutností.

To se dost řešilo u nabíječky AVACOM (této https://www.avacom.cz/avacom-jvl505-inteligentni-nabijecka-baterii-aa--aaa i té se dvěma sloty co se už neprodává, tam myslím ještě obsáhleji), což je něco podobného, skoro jako klon prodávaný pod jinou obchodní značkou (a v černé barvě namísto bílé). Funkci kickstartu prý nehodlají přidat, přitom by leccos řešila. Ano tato nabíječka nevezme baterie vybité pod 0,5V (možná 0,3 V). Je to prostě vlastnost nabíječky a není jiné řešení. Teda jedno by bylo nezkoušel jsem ho, ale odborník z avacomu radil připojit to na pár sekund k nabitější baterce něčím vodivým.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru