Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíječka nevezme podvybité akumulátory

NiMH/NiCd, ale aj kyslé Pb, sa dajú oživiť priamo cez 230V/50Hz zo siete do série zapojením napríklad jednou 15W E14 vláknovou žiarovkkou s fázou AC na plus kontakt baterky. Stačí niekoľko krát po tri sec. podržať izolovanými drátmi v paprčiach na kontaktoch baterky a tá sa oživí. 15W E14 žiarovka iba zachytí skratový prúd, aby nevyletela ochrana.

Mukli takto natvrdo dobíjali z vypínača stiahnutý prúd z hajzlovej 40W 230V/50Hz E27 žiarovky cez jednu diódu, v papierovom šulci boli napevno uchytené dve 1.2V NiCd, kontaktmi do série. Akurát rukou merali teplotu, či moc baterky "nehrejú". Baterky boli určené pre tetovacie strojčeky.

V každom prípade tieto inteligentné šmejdy tzv. dobíjačiek, riadené procesormi s Al inteligenciou v deviatich krokoch nabíjacieho cyklu, si nezavdajú s týmto triviálnym zapojením, ktoré predčí veškeré očakávania s dokonalým úspechom finálneho dobitia: https://lnk.sk/ioJM

Stačí jedno 230V trafo, na sekundáre 18V AC (od 1A po 20A), Shottkyho dioda prepojená paralelene s 15W/24V autožiarovkou a na výstupe podľa požadovaného dobíjacieho prúdu do série zapojené s prepínačmi nejaké 12V autožiarovky s príkonom napríklad od /5W/21W/55W/110W.

Tento pulzný AC/DC prúd prepúšťaný skratovacím záporným pólom v medzere vrchnej sínusoidy cestou 24V/15W paralelne prepojenej žiarovky spolu s diódou, nielenže desulfatuje kyselé Pb baterky, ale oživí úplne skapaté 1,2V tuškové, dobíjacie baterky. (okrem lion, kde musí byť max. 4V na výstupe DC na článok).

Robota pre domáceho kutila na pár minút z nejakého vyradeného trafa co "dům dal" s výstupom na seknundáre podľa požadovaných tuškových článkov 1,2V určených na dobíjanie, až po 160Ah 12V Pb zasulfátované, desaťročné baterky takmer bez štartovacieho prúdu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny