Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oleomac TR 100E nadproudová ochrana zkušenosti

Zdravím, koupil jsem z několikeré ruky jetý vyžínač Oleomac TR 100. Má z výroby nadprodovou ochranu. Mám již vyžínače dva. Dvakrát jsa velmi nepozorný jsem koupil "vytuněný" kus. Na jednom má nadproudová ochrana po předchozím majiteli omotané vývody mědí což předpokládám, že ji vyřadilo a je stále funkční, pokud bych tu měď odstranil a vyměnil pocvakané vodiče. Na druhém vyžínači to někdo vykuchal úplně. Na tom prvním syn spálil motor, Můžu z nich nějak zkompletovat jeden s funkční nadproudovou ochranou ? A má to smysl ? Nebo to mám prostě nechat tak ? A pokud někdo víte jak dostat ven pojistný kroužek, který drží ložisko v tom hliníkovém odlitku u strunové hlavy, tak tu radu bych taky uvítal. Je to odhadem 6 cm hluboko. Díky za rady a postřehy. Mrkněte na fotky.

Předmět Autor Datum
No proto tam ta tepelná ochrana je, aby se před přetížením a spálením ochránil motor. Jestli je moto… nový
mirektatra 07.07.2019 07:36
mirektatra
Jasně :) Já to myslel tak, zda to není nějaká běžná praxe, protože jsem takto (díky spěchu a nepozor… nový
Kiksfix 07.07.2019 13:52
Kiksfix
Tepelná ochrana vypínat musí. Ale pouze při takovém proudu, aby se ještě nepřehříval motor nadměrnou… nový
mirektatra 07.07.2019 21:46
mirektatra
Díky, to je, co jsem potřeboval vědět. Složil jsem z toho jeden i s tou ochranou, když jsem odmotal… nový
Kiksfix 07.07.2019 22:01
Kiksfix
Tak je to s tou ochranou těžce o ničem. Vypíná to po cca 3 m2. ::))) A motor se ani nezahřeje. Takto… nový
Kiksfix 08.07.2019 18:19
Kiksfix
Hmm, pokud je motor (uvnitř, ne na vrchním krytu) opravdu studený, je nejspíš tepelná ochrana již vy… nový
mirektatra 08.07.2019 19:15
mirektatra
Tak když žena dosekla, tak byl teplej i zvenku, ale ne horkej. Taky vypínala ta ochrana trošku pozdě… nový
Kiksfix 09.07.2019 02:21
Kiksfix
Ano, elektricky krovinorez neexistuje. Nedovedu si to predstavit v bezpecnym provedeni. A tyhle maly… poslední
bahno 09.07.2019 11:21
bahno

No proto tam ta tepelná ochrana je, aby se před přetížením a spálením ochránil motor. Jestli je motor slabý na tu práci, která se po něm chce a proto vypadává tepelná ochrana, je její vyřazení poukázkou na spálení motoru. Co na tom chcete poradit? Snad jenom to, že ověřit správnou funkci ochrany lze porovnáním údajů na štítku motoru, na tepelné ochraně a naměřeným proudem při práci vyžínače. Potom koupit správnou novou ochranu a dát ji tam, kde ještě motor nezavrkal a neodletěl do elektromagnetickýho nebe :-/

Jasně :) Já to myslel tak, zda to není nějaká běžná praxe, protože jsem takto (díky spěchu a nepozornosti) koupil už druhej vyžínač takto překuchanej. Jestli je to nějakej standard takováto úprava, protože s tou ochranou se to třeba vypíná příliš často. Z té ochrany jak je na foto omotaná tím měděným drátem jsem drát odmotal a motor se točí. Koupil jsem fastony a tak z toho zkusím udělat jeden, tak jak by měl být a uvidím zda se to bude vypínat.

Tepelná ochrana vypínat musí. Ale pouze při takovém proudu, aby se ještě nepřehříval motor nadměrnou zátěží. Jsou tam dva konektory a ochrana je "do série" s elektromotorem, takže jí prochází proud elektromotoru. Pokud ochrana vypíná a motor se neohřívá, je ochrana ve špatném stavu - často volnými konektory, které se ohřívají a tak současně ohřívají i ochranu - to urychluje její vypnutí předčasně. Konektory musí být studené.

Hmm, pokud je motor (uvnitř, ne na vrchním krytu) opravdu studený, je nejspíš tepelná ochrana již vyhřátá a rozpíná předčasně - již při nižším proudu, než pro který je stavěn motor.
Potvrzení: Změřit klešťovým ampérmetrem proud při práci a porovnat s údajem na pojistce a motoru. Neměl by být menší o 0,5 a více A.
Řešení: Výměna tepelné pojistky. Pokud stará rozpíná pdříve, než je její hodnota, vyměnit za stejnou. Pokud stará rozpíná při proudu, který je na ní vyznačen a motor přes to není přehřátý, je možné pořídit ochranu o 0,2-0,4A silnější.

Tak když žena dosekla, tak byl teplej i zvenku, ale ne horkej. Taky vypínala ta ochrana trošku později, když se zkrátila struna, kterou tam mám 3 mm, pokud tedy má průměr struny vliv na zatížení motoru. Sekla celkem džungli cca metr vysokou lehce zaplevelenou trávu ::)) Ale nakonec posečeno, mašinka vydržela, tak to tak nechám. Příště, když nebude čas a opět se to takhle do džunglovata zanedbá budu vybaven. Povedlo se mi rozchodit čínskej křoviňák, kterej jsem dostal jako nefunkční 52 ccm, tak na něho koupím trojzubec. Stejně mi ale chybí v nabídce elektrickej skutečnej křovinořez třeba 2300 W. Našel jsem nejsilnější cca 1400 W Hecht.

Ano, elektricky krovinorez neexistuje. Nedovedu si to predstavit v bezpecnym provedeni.
A tyhle maly vyzinace nejsou urceny na sekani plochy, to je na docisteni okraju kam se nedostala sekacka. Chtit po tom sekat fotbalovy hriste je cirej nerozum(ani maly vapno!)
Jo a 3mm struna je fakt masakr, to nedavam ani na svyho hechta s 52ccm motorem, na nej maximalne 2.4. Na takovymhle plivatku ta struna bude zacinat 1.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru