Předmět Autor Datum
To zařízení vypadá dost divně, já bych to radši nikam nepřipojoval. Už proto, že popis na tom krytu…
umfa 01.07.2019 00:29
umfa
Mě to připadá, že je to jenom počítadlo impulzů, které musí něco jiného dodat.
jirka44 01.07.2019 08:18
jirka44
Veľmi pravdepodobne máš v rukách nefunkčnú vzorku na ukazovanie pre obchodných zástupcov, alebo prís…
ok 01.07.2019 09:27
ok
a já měl dojem, že si objednávám funkční zde: https://www.banggood.com/DDS9666-520A-220V-50HZ-Singl…
PPK777 01.07.2019 15:38
PPK777
Možno u šikmookých (lebo to vedia prečítať) sa to uplatní, ale nie v Čechách. Môj názor je, že je to…
yYy 01.07.2019 16:12
yYy
Ten proud by neměl téci drátky, ten potřeče bočníkem takže jestli to neni kus alobalu (ale i ten by…
ml1 01.07.2019 17:35
ml1
Možno sú tam niekde pri svorkovnici skryté nejaké súčiastky, napr. bočník môže byť ten pásik, čo pre…
ok 01.07.2019 19:21
ok
už to funguje, zapojil sem kabel zvlášť a funguje, pouze při malém odběru cca 20-30Watt neukazuje (…
PPK777 01.07.2019 21:32
PPK777
Na výrobku hľadaj značku "C E" (of franc. Conformité Européenne), nepomýľ si to s "CE" (China Export…
ok 02.07.2019 01:56
ok
Pravda, pravda.... lenže šikmoočkovia práve toto využívajú - CE ako C E - laik si často nevšimne tie… poslední
yYy 03.07.2019 17:56
yYy
Tohle jedině na nehořlavou podložku s nehořlavým okolím široko daleko. Jinak bych to zapojil tak, ž…
ml1 01.07.2019 17:34
ml1
Takhle? https://photos.app.goo.gl/kpRGs6ZB2hLBgzHW7 Nejde, dioda se nerozšíří, šaty nenaskakuji do…
PPK777 01.07.2019 18:55
PPK777
Nie, normálne takto, ten prepájací pliešok s tromi drátmi je zároveň bočník, predpokladám že čierny…
poihu 01.07.2019 21:09
poihu
funkční čínské krámy vypadají nějak takto: https://elektromery.heureka.cz/elektromer-na-din-listu-je…
lední brtník 01.07.2019 17:52
lední brtník
To se nikdo nepodívý na cenou toho zázraku?? Pro tazatele za 189kč to fakt nemuže fungovat. Ryskuješ…
jezekhifi 02.07.2019 11:32
jezekhifi
A např tenhle digitální https://m.aliexpress.com/item/32852104031.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.s…
PPK777 02.07.2019 12:19
PPK777
Zase budu trochu hřešit, proti uznavačům superbezpečnosti. ]:) Myslím, že není zase potřeba tak stra…
Zerozero 02.07.2019 13:41
Zerozero

To zařízení vypadá dost divně, já bych to radši nikam nepřipojoval. Už proto, že popis na tom krytu zjevně neodpovídá svorkám.
230 V nevadí a 60 Hz tu (v Evropě) fakt nemáme - ale to by taky nevadilo.

Možno u šikmookých (lebo to vedia prečítať) sa to uplatní, ale nie v Čechách.
Môj názor je, že je to čínsky elektromer (už len na veku/kryte informácia 3200imp/kWh tomu nasvedčuje), ale informácia 5(20)A :-? - pri týchto drôtikoch? Veď tie ani nie sú na 230V. A nezodpovedá ani CZ eltech. normám. Riskuješ, že po zapojení bude pekne prskať, možno i horieť.
Tento šmejd by som rovno do elektrošrotu vyhodil.

Možno sú tam niekde pri svorkovnici skryté nejaké súčiastky, napr. bočník môže byť ten pásik, čo prepája svorku 1 a 2. Prv než to vyhodíš, tak daj prívod fázy zo siete na svorku 1, zo svorky 2 na spotrebič a na svorku 3 daj nulák. Svorka 4 by mala byť prepojená natvrdo so svorkou 3 (skontroluj), takže cez 3 a 4 môže prechádzať nulák. Ak sa počítadlo rozbehne, tak si pravdepodobne nekúpil zle.

už to funguje, zapojil sem kabel zvlášť

a funguje, pouze při malém odběru cca 20-30Watt neukazuje (není problém na to mám digitální měřáky)

ale teď otázka na bezpečnost !!!

jedná se o čínský výrobek za celkem nízkou cenu

(např nabíječka na mobil se dá koupit za 25 kč, a to je až moc málo aby to bylo bezpečné... .,
a když pominu že životnost může být jen pár měsíců, tak se může stát, že případě poruchy nepřestane jenom fungovat, ale místo 5V v mobilu mám 230V v mobilu,
normálně se to řeší nějakou součástkou která hned vyhodí pojistky, ale limit 25 kč, respektive cena 99 centů způsobí že tahle ochrana se už nevleze do rozpočtu)

Teď je otázka jak moc bezpečný bude tenhle měřák??

jak zde bylo rozebíráno, drátky uvnitř jsou hodně tenké, ale přes ně celková zátěž neprotéká, cca odhadem méně než 1/2 Watu
ale pořád je zde možnost vyhoření
viz obrázky: https://photos.app.goo.gl/fdYELa5PcykZywm3A
https://photos.app.goo.gl/RzrDFzFYMBh3k7b3A

v el. jsem jen amatér

Na výrobku hľadaj značku "C E" (of franc. Conformité Européenne), nepomýľ si to s "CE" (China Export), bližšie k tomuto označeniu si pozri napr.: http://www.uspornaziarovka.sk/pages/%C4%8Co-je-ozna%C4%8Denie-CE%3F.html . Ak tam takú značku nájdeš, tak to môžeš použiť ako štandardne bezpečný výrobok. Ak tam taká značka nie je, tak výrobok nebol certifikovaný pre použitie u nás. Výrobok zrejme bude funkčný, ale riziko prípadnej nehody (úraz dotykom, požiar z prehriatia bočníka) zostáva na tebe, pretože akási európska komisia zatiaľ neschválila použitie tohoto výrobku v Európe. V takom prípade to používať môžeš len vo svojom zapojení - ak urobíš potrebné bezpečnostné opatrenia. Ale nemal by si to montovať niekde, kde to bude prístupné iným ľuďom.
Poznámka: Prehliadol som tvoje vyjadrenie "v el. jsem jen amatér". Keby som ho bral do úvahy, tak by som musel povedať, aby si to vôbec nezapájal.

Tohle jedině na nehořlavou podložku s nehořlavým okolím široko daleko.

Jinak bych to zapojil tak, že na ten bočník (ta klema od které vedou tři dráty bude asi bočník) bych zapojil proud a na zbývající svorkou napětí (radši přes žárovku, kdyby náhodou něco). A dal bych tomu pořádnej kotel (jak dlouho to má snést těch 20A), abych viděl, jestli něco nehoří, ta klema (bočník) by neměla být moc horká (šahat až po vypnutí). Drátky jsou sice tenké, ale to ničemu nevadí, proud teče tím zlatým plechem, dráty jen snímají napětí a jestli mají izolaci na 220 tak neni problém.

Zapojení bych viděl tak, že bych fázi vedl přes ten plech, nulák bych spojil na třetí svorce, případně na vyzkoušení přes žárovku (pokud je vše v pořádku žárovka nebude svítit a bude na ní nulový úbytek). A určitě bych to nedával k ničemu hořlavému, ale to platí o veškeré elektronice a elektrice.

Nie, normálne takto, ten prepájací pliešok s tromi drátmi je zároveň bočník, predpokladám že čierny a žltý drát je napájanie toho obvodu čo generuje impulzy pre to mechanické počítadlo, a červený a biely drát je pre meranie prúdu bočníkom (vidieť ako idú od nich cestičky na pcb k tomu IO - pozri sa na jeho označenie a nájdi si datasheet budeš vedieť viac). Čiže z lava vstup fáza, výstup fáza, vstup nulák výstup nulák.

Zase budu trochu hřešit, proti uznavačům superbezpečnosti. ]:)
Myslím, že není zase potřeba tak strašit. Někdy unikne i do běžných obchodů mnohem horší výtvor a neznamená to kupu mrtvol a vyhořená města.
Zde se jedná o běžný levný Čínský výrobek, kterých v našich i zahrančních domácnostech (i mojí), běhá spousta, často ke spokojenosti s jejich funkcí. Samozřejmě postrádají certifikáty CE a podobně, už z toho důvodu, že potřebné testy by přesahovaly cenou výrobu. Často samozřejmě mívají (ne vždy) konstrukci, která evropským přísným normám nevyhovuje. Ale to ještě neznamená, že hned musí zabíjet a téměř jistě plamenem shořet.
Například existuje evropský systém varování před nebezpečnými výrobky. O těchto výrobcích například informuje časopis D-test. Často se tam vyskytují výrobky, které byly staženy z trhu pro důvod - nedodržení vzdušných vzdáleností (rozumí se uvnitř, např. mezi sekundárem a primárem). Při bližším zkoumání jednoho takového výrobku jsem například zjistil, že norma byla porušena o dvě desetiny milimetru. Do jaké míry se tím zvýšila nebezpečnost je diskutabilní.
Tím ale nechci tvrdit a nevylučuji, že při přímém dovozu z Číny se můžou opravdu vyskytnout věci,které můžou být opravdu nebezpečné. Ale záleží na každém, jestli umí použít trochu zdravý rozum a s tím vědomím výrobek používat. Například třeba nějakou zásuvku z Číny bez certifikace k montáži na hořlavý podklad, nebudu dávat někam na půdu mezi pavučiny na trám, ale klidně ji přidělám na cihlovou zeď.
Ale zpět k dané věci. Pokud bych měl tento výrobek posoudit podle obrázku, jedná se o velmi levný a jednoduchý elektroměr, který může sloužit jen jako nějaké odčítačky, třeba kolik mi sežrala lampa k přisvícení sazenic marjánky :-). Měřicí rozsah je udaný 5 (20)A. Takový údaj najdeme i u oficiálních elektroměrů. 20A znamená "Až", tedy možnost překročení nominálního rozsahu bez poškození. Myslím, že vestavěný bočník se vzhledem k rozměru ani tak moc neohřeje, bude mít jen malý úbytek napětí. Pak tam není asi nic, co by snad mohlo způsobit požár. Zdroj napájení je řešen běžným způsobem předřazeného kondenzátoru a ochranného odporu. Tak to bývá řešeno i v případě schválených věcí. V případě probití kondenzátoru dojde k přerušení ochranného odporu, krytého keramickou vrstvou, bez výšlehu plamene. Dále není nic, kde by mohl nastat proud, vyvolající zahoření. I kdyby, což je nepravděpodobné, je destička s elektronikou velmi vzdálená od vnějšího pouzdra. Musel by vzniknout značný plamen, který by byl schopen pouzdro zapálit. Materiál plošného spoje, součástky ani vodiče tak ochotně nehoří. Trochu diskutabilní by snad byly přívodní slabé vodiče, ale teče tam minimální proud a ani při vzájemném dotyku izolací fáze a nuláku bych nepředpokládal probití té slabé izolace.
Tedy z pohledu možnosti požáru bych velké nebezpečí v tom nehledal.
Co se týče nebezpečnosti úrazu el. proudem. Celé zařízení je zapouzdřené v plastické hmotě, která jak se dá předpoládat elektrický proud nevede. Stěna plastu bude asi dost silná na to, aby mohlo při 230V dojít k el. průrazu. Tedy při správném zapojení a montáži krytu svorkovnice bych ani zde možnost úrazu nehledal.
Tedy asi tak. Sám bych si asi koupil nějaký elektronický elektroměr, který se dá koupit běžně za asi 400 v kterémkoliv supermarketu, který asi bude přesnější (ale také z Číny). Ale za ty prachy co tohle stojí, když už bych to měl a neměl velké nároky na přesnost, tak bych to bez obav používal.
No asi příliš mnoho keců okolo jedný blbosti. Ale napsal jsem to tak proto, aby bylo jasné, jak se na podobné věci dívám. Ne všechno je bezpečné, ale ne všechno je tak nebezpečné, jak se často tvrdí. Je nutno používat rozum a pokud chci používat věci, které nejsou dělané "pro blbce" a tak musí být podle norem věci dělané, aby i malé dítě které si s tím hraje nemohlo přijít k úrazu, tak to musím používat s tím vědomím. Potom i věci které se dovezou a nemají potřebné certifikáty mohou sloužit bez nějakého výrazného nebezpečí.
Ještě příklad z jiné oblasti, jak jsou někdy normy až podivné. Příklad z databáze nebezpečných výrobků (stažen z trhu). Dětský jídelní stolek. Stažen z trhu z důvodu, že rohy stolku mají menší rádius, než je předepsáno normou pro dětský nábytek. Důvod: Dítě by mohlo například udeřit hlavou o tento rádius a zranit se.
Zamyšlení moje: Jako by se v celé domácnosti, kde se dítě může pohybovat, takové rádiusy nevyskytovaly.
Například nějaký konferenční stolek v obýváku (je určen pro dospělé, norma se na něj nevstahuje). O ten se dítě udeřit nemůže? To se podle normy děti do obýváku pouštět nesmí?
Ach jo, to jsem toho zase nakecal. Kdo dočetl až sem, tak sorry. 8-):beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru