Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čištění truhlového mražáku

Dobrý den
Mám truhlový mražák asi 100L. Měl jsem ho zapojený za proudovým chráničem a ten vyhodil část domu, když jsem nebyl 3 dny doma. Škoda nebyla velká- 1kg masa a 5 nanuků. To maso ovšem do toho mražáku částečně vyteklo. Vytřel jsem to. Nicméně stříbrné stěny nejsou se dnem spojené beze spáry, takže do té spáry dostala šťáva(voda+krev), nejde to pořádně vyčistit a včil to trochu smrdí. Vyčistil jsem co se dalo octem.

Máte někdo zkušenost, jak se toho zápachu zbavit?

děkuji

Předmět Autor Datum
No ocet zápach likviduje, takže klidně tam nechte pár dní například utěrku v misce namočenou v octu.
Robisek2222 21.06.2019 12:24
Robisek2222
Ocot je agresívna kyselina a ak bude dlhodobo pôsobiť na hliník vo vani zničí, prežerie hliníkové tr…
Nuda 21.06.2019 14:22
Nuda
Měl jsem podobnou zkušenost s plastovým mrazákem. Na běžném vzduchu to po roce přestalo smrdět. Půso…
kejki 21.06.2019 16:55
kejki
Problém u plastu je jiný. Některé plasty, třeba PE, jsou vlastně taková houba, do které se všechno v…
umfa 21.06.2019 17:59
umfa
Ono to chce určitý čas než se to zase vrátí do normálu.Pokud to je možné tak po vymytí nechat mimo p…
kap.dabač 22.06.2019 07:47
kap.dabač
A co takhle vyparit varici vodou?
Kenav 22.06.2019 11:01
Kenav
Zatím všem děkuji. Odvětrávám, ještě jednou jsem to vydrhl. Tu spáru mezi dnem a stěnou jsem vydrhl… poslední
patyk 22.06.2019 14:36
patyk

Ocot je agresívna kyselina a ak bude dlhodobo pôsobiť na hliník vo vani zničí, prežerie hliníkové trubky s chladiacim médiom.

Ocot nepoužívať, jedine po octe okamžite vytrieť saponátovou (jar, pur s obsahom lúhu kvôli neutralizácii) vlhkou handrou komplet vnútro mrazáku a potom do sucha, nechať odvetrať, ideálne ventilátorom umiestneným vo vani mrazáku.
--------------------------------------------
Savo originál s obsahom 26% chlóru je bezpečnejšie, šetrnejšie k mrazáku, hlavne dezinfikuje, ničí skrutkovicu RNA a DNA vírusov a baktérií.

----------------------------------------------
Ideálnejšie a bez zápachu, ničenie slizníc po nadýchaní, je použiť 15% až 33% Peroxid vodíka (technický z drogérie).

Stačí naniesť hubkou v rukaviciach alebo ideálne malým sprejom od okeny určenej na sklo presprejovať vnútro povrchu mrazáku a po určitom pôsobení vytrieť peroxid do sucha.

Peroxid odstráni pachy, rozkladá sa na vodu a voľnú molekulu kyslíka, ktorá zničí veškeré živé organizmy, plesne, huby, baktérie, vírusy, dezinfikuje detto, ako Savo, lenže nepáchne, neničí metalický povrch ani plasty, ako ocot. Maximálne peroxid vybieli pokožku od nechránených papŕč.

Měl jsem podobnou zkušenost s plastovým mrazákem. Na běžném vzduchu to po roce přestalo smrdět. Působení SAVO (silně alkalické, oxidační činidlo) bych nejprve někde vyzkoušel, totéž s peroxidem. Na tom plastu jsem používal SAVO a mycí prostředky, ale nefungovalo to. A to neměl žádné švy.

Problém u plastu je jiný. Některé plasty, třeba PE, jsou vlastně taková houba, do které se všechno vsákne, viz třeba plastová kuchyňská prkénka, která po čase zasmrádnou a nedají se nijak vyčistit. Stejně tak plastový mrazák, některé druhy nečistot jsou neodstranitelné, dokud se samy nerozloží nebo nevyvětrají.

U toho hliníku vidím jako největší problém přehršli různých, vetšinou totálně nesmyslných babských rad, kterými se internet jen hemží. Ocet a soda, tím jsou sice znalosti chemie těch bab vyčerpány, ale nebrání jim to aby pořád a pořád radily blbosti :-) Mrazák bych čistil horkou vodou s detergentem a spáru vydrhnul jemným kartáčkem nebo vystříkal tlakovou vodou a pak desinfikoval roztokem desinfekčního přípravku na bázi kvarterních solí. Problém té "spáry" je v tom, že je tam hliník mechanicky spojený (zapertlovaný), takže tam zůstane třeba ta krev a dlouho trvá, než ji nějaký čisticí prostředek rozpustí. Kyselina octová tomu nepomůže, na organické zbytky platí spíš hydroxid, ale ten žere hliník ještě rychleji než ocet...

Pro příště je potřeba koupit mrazák se svařovanou vanou nebo rovnou průmyslový nerezový :-)

Zatím všem děkuji. Odvětrávám, ještě jednou jsem to vydrhl. Tu spáru mezi dnem a stěnou jsem vydrhl kartáčkem. Trochu, zdá se mi, to pomohlo. V pondělí koupím v lékárně peroxid. Zkusím to tím ještě.

Ještě jednou děkuji, pak dám vědět.

P.S., samozřejmě, že stěny a dno jsou hliníkové a ne stříbrné :) Omlouvám se za myšlenkový překlep.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru