Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zpětná klapka k čerpadlu ve studni

zdravím,
situace: studna 5 m, sloupec vody 1,5m, ze studny hadice na zalévání zahrady

- má nějaký smysl zpětná klapka k čerpadlu ve studni (bez vodárny, zapnu čerpadlo do zásuvky ,voda teče, vypnu voda neteče)
má to nějaký smysl že po tom co vypnu čerpadlo, tak voda z hadice se netlačí nebo nepadá zpět do čerpadla?

- je třeba zazimovat nějak studnu, čerpadlo, hadici? v zimě čerpadlo neupoužívám, hadici jen smotám a položím vedle studny na zem

díky

Předmět Autor Datum
Pokud jde o ponorne cerpadlo a voda z hadice nevytece zpet do studny muze mit vlastni klapku,kulicku…
Kenav 30.05.2019 09:22
Kenav
Zpětná klapka je kvůli nasávání čerpadla, jestli to čerpadlo nemá problém, tak jí netřeba. Další sit…
kejki 30.05.2019 09:44
kejki
Jestli to cerpadlo vytlaci i bez klapky, tak ji tam nedavej. Zaroven tim vyresis zazimovani, voda vz…
Umfa 30.05.2019 17:28
Umfa
Pokud čerpadlo není ponorné ale je venku mimo studnu tak na zimu vodu určitě vypustit. Pokud není po…
Stefran 30.05.2019 18:53
Stefran
Tuto otázku a ani odpovědi nějak nechápu. Normální odstředivé, nebo vodokružné čerpadlo, se musí zav…
PLV 30.05.2019 21:40
PLV
SVA čerpadlo musí mať klapku lebo počas zavodňovania čerpadla a nasávacieho potrubia by voda prriebe…
Nuda 31.05.2019 05:10
Nuda
Jedna se o ponorne cerpadlo a jedna se mi o to co a jak demontovat aby se to mrazem neposkodilo. Zna…
Ssb 31.05.2019 06:53
Ssb
Pokud bude cerpadlo ponoreny v kapalny vode, je mu uplne jedno ze venku je dvacet pod nulou. A voda…
bahno 31.05.2019 07:32
bahno
U ponorného čerpadla zpětná klapka nutná není. V zimě pouze odpojit horní hadici od výtlačného vývod… poslední
George63 31.05.2019 16:35
George63

Zpětná klapka je kvůli nasávání čerpadla, jestli to čerpadlo nemá problém, tak jí netřeba.
Další situace je, že napustíš sud, necháš v něm hadici a do rána je voda zpátky ve studně. Na tohle je zpětná klapka. Já mám 8m sací hadici a pokud se nešikovně zavzdušní proudové čerpadlo, tak nenasaje a rozebírání tlakového výstupu je pracné, přes filtr to nezaleju.
Dneska už má hodně proudových čerpadel zalévací zátku vedle tlakového výstupu.
Zimování - ano, zmrzlá voda poškodí čerpadlo, takže vypustit, prasklo mi mrazem pouzdro filtru, docela drahá sranda. Zahradní hadice bez tlaku zmrzlou vodu přežije, s tím by neměl být problém. Sací potrubí záleží na umístění ve studni, možná stačí přikrýt studnu.

Tuto otázku a ani odpovědi nějak nechápu. Normální odstředivé, nebo vodokružné čerpadlo, se musí zavodnit, aby čerpalo. Na to je tam klapka, aby voda zůstala v sací soustavě a v čerpadle. Něco jiného je ponorné čerpadlo, keré je automaticky zavodněné tím, že je ponořené do vody. ssb měl asi na mysli ponorné čerpadlo. Tam klapka opravdu být nemusí, kromě případu, že je hadice v sudu, nebo v nádrži a po vypnutí čerpadla by voda samospádem natekla nazpět do studně. :-)

SVA čerpadlo musí mať klapku lebo počas zavodňovania čerpadla a nasávacieho potrubia by voda prriebežne samospádom padala nazad do studni, k najnižšiemu bodu a tak by sa nedala sústava zavodniť.

Klapka je tiež s jej osadením dôležitá aj vo výtlačnom potrubí natlakovanej domácej vodárni, aby po vypnutí SVA čerpadla permanentne netlačil tlak z expanzky domácej vodárne na teleso čerpadla a na ucpávky okolo hriadele.

http://www.plastick.sk/sub/plastick.sk/shop/product/spatna-klapka-mosadz-1-1062.JPG

Ideálne sú tieto potrubné mosazné klapky. Dajú sa použiť aj namiesto liatinového sacieho koša na konci nasávacieho potrubia v studni, lebo majú antikoro prítlačnú pružinku s teflonovou klapkou, teda nehrozí "spadnutie" vody a čerpanie naprázdno pre toho, kto nemá ochranu čerpania na sucho riešenú napríklad frekvenčným meničom. Grundfos SCALA2 3-45A domácí vodárna

Jedna se o ponorne cerpadlo a jedna se mi o to co a jak demontovat aby se to mrazem neposkodilo. Znamena to tedy ze venkovni hadici 'vylit'. U usti studny mam spojku. A vnitrni 5m svislou hadici muzu nechat byt protize voda vytekla dolu? Voda ve studni mi nezamrza takze cerpadlo muzu taky nechat?

Puvodne jsem myslel ze voda i ve vyplem cerpadlu zustava takze je porad i ve svisle hadici.

Pokud bude cerpadlo ponoreny v kapalny vode, je mu uplne jedno ze venku je dvacet pod nulou. A voda v tyhle hloubce nezamrza nikdy(neplati, az zacne dalsi doba ledova). Hadicim vetsinou led uvnitr taky nevadi, vic jim vadi UV zareni od slunicka. Plastovy potrubi taky zamrz zvlada, co to nema rado jsou ruzny kolinka, ale i tak to vetsinou da. Co led roztrha velmi pravdepodobne je ocelovy potrubi.

U ponorného čerpadla zpětná klapka nutná není. V zimě pouze odpojit horní hadici od výtlačného vývodu ze studny, a lepší je z ní vylít vodu. Ale plastová i při zamrznutí nepopraská. Studna, pokud je zakrytá víkem nepromrzá, takže ani čerpadlo, ani výtlačné potrubí nezamrzne. Mrazem praskají kovové a PVC plastové trubky a kovové a PVC plastové armatury, pokud se v nich ponechá voda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru