Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nátěr akátového dřeva

Dobrý den, buduju venkovní schodiště z obroušených akátových kůlů a fošen. Akát bez nátěru zešedne, tak hledám nějaký nátěr pro zachování vzhledu. Klasiku Luxol ale výrobce vyloženě nedoporučuje. Čím to tedy natřít? Něco, co by třeba vydrželo víc, než jeden rok. Nějaký olej? Nebude to klouzat? Děkuji.

Předmět Autor Datum
I. Ako prvý náter terpentínom. Nechaj vsiaknuť do dreva a odpariť. II. V kastrůlku si rozpáľ na tep…
Nuda 29.05.2019 10:33
Nuda
Z akátu dělá nějaká firma pro ČEZ dětská hřiště a nátěry jim několik let drží. Nevím ale jak to bude…
nerady 29.05.2019 20:32
nerady
Lazurol S1020 je vyloženě pochozí protiskluzový exteriérový lak na dřevo, jeho aplikaci výrobce pro… poslední
Moas 30.05.2019 05:46
Moas

I. Ako prvý náter terpentínom. Nechaj vsiaknuť do dreva a odpariť.

II. V kastrůlku si rozpáľ na teplotu 180°C ľanový olej, ktorý pri vonkajšej teplote 25°C na priamom Slnku v nadhlavníku o 13,00hod. SEČ, slnovratu roku Páně dňa 21.06.2019, plochým štetcom vtieraj do dreva. Po zaschnutí vykonaj náter opakovane.

Prebytočný olej na povrchu pretri nejakým mastným riedidlom, napr. S6005, suchou handrou rozriedený olej zotri z povrchu dreva do sucha, aby si si na schodoch nerozbil držku, ako na banánovej šupke. (Čo je napríklad vrchol humoru pre skomunizovaných, eštébákmi prešpikovných Sľovákov z Východného slovenska, ak sa niekto cudzí šmykne na banánovej šupke. Do popuku, ha-ha-ha-cha-cha-cha. Hlavne v tomto humore nie je poľitika, zosmiešňovanie boľševickej, ŠtB mafie vrahov a megazlodejov, šikovných veľkopodnikateľov. kvasených na VUML, či národom miľovaných súdruhov NKVD_KGB_MIGMO štepených rukavadíteľmi vo vzorovom CCCP.)

Počítaj s tým, že nátery ľanovým olejom budeš musieť opakovať, aspoň raz za dva roky. (Fermež ľanovú nepoužívaj, je hustá a spraví krustu, ktorú by si musel zbrúsiť, drevo prehobľovať. Fermež ak použiješ, jedine zriediť riedidlami určených do syntetických farieb v pomere 1:1).

------------------------------------------------------------------------------------
Dnes sú na trhu finálne transparentné nátery vyrobené na báze prírodných živíc, výťažky z borovice a spol., ktoré majú zároveň ÚV ochranu dreva, aby sa časom nevyšisovalo. Transparentný napr.: Balakryl, Xylodekor, usw.

Ako podklad v prípade dostatku financií v svojej kešeni práskni pod transparentný Balakryl:
OSMO UV Ochranný olej 420 - prírodny olej s biocidom.https://www.lacne-farby-laky.sk/osmo-uv-olej-extra-0-75l-bezfarebny

Lazurol S1020 je vyloženě pochozí protiskluzový exteriérový lak na dřevo, jeho aplikaci výrobce pro akát nezakazuje. :)
Teoreticky můžeš předtím ještě dřevo natřít S1033 ale myslím, že do akátu se nic nevpije, je to jak když se snažíš natírat umělou hmotu....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru