Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrokotol na ohrev TUV - AKO USETRIT?

Pozdravujem,

na ohrev TUV pouzivam 380V elektrokotol s vykonom 12kW. Ten zacne ohrievat vodu, ked nastavena pozadovana teplota klesne o 5 stupnov. Okrem toho je napojeny na dvojtarifny prud - pocas vysokeho tarifu je ohrev blokovany. Zapinanie len vdaka poklesu teploty mi pride absolutne neusporne, nepotrebujem aby zohrieval vodu napriklad cez noc, hoci aj cez lacnejsi tarif. Existuje nejaka pokrocilejsia alternativa, kde by sa dalo nastavit, kedy kotol ohrieva a kedy nie, bez ohladu na teplotu vody? Napriklad prestane ohrievat po 22.00 a zacne az dalsi den o 6:00? Kotol je napajany priamo kablom zo steny, ma svoj vlastny vypinac. Existuju napriklad nejake spinacie hodiny na 380V?

Předmět Autor Datum
Pokojový termostat.Termostatické hlavice na radiátory. Jinak pořídit akumulační nádrž a natápět v ní…
iconek 27.05.2019 22:52
iconek
Nemyslim ohrev vody na vykurovanie, tam je to riadene termostatom a maximalnou teplotou vody. Zaujim…
Saver 28.05.2019 08:39
Saver
To asi nepujde. Pokud chtete mit teplou vodu, musi byt natopeno. Nebo vam snad rano staci studena? S…
bahno 28.05.2019 09:37
bahno
Cez noc moze tepla voda v zasobniku vychladnut - je to len 120litrov. Stacilo by mi aby sa prvy ohre…
Saver 28.05.2019 10:24
Saver
Podla mna na tom moc neusetrite. Teoreticky v noci zapne 3x zohreje dokopy 10°. Ked zapne len rano b…
Michal299 28.05.2019 11:13
Michal299
Vždy je ekonomičtější dotápět průběžně na +/- stejnou teplotu, než to nechat vychladnout a pak dotáp…
MachR55 28.05.2019 12:03
MachR55
Z čistě fyzikálního hlediska nemáte pravdu. Při průběžném natápění jen prodlužujete dobu kdy teplo u…
umfa 28.05.2019 21:58
umfa
Samozřejmě to jde zařídit a ani to není tak těžké. Do série s blokováním ohřevu tarifními hodinami d…
umfa 28.05.2019 16:06
umfa
Pokud chceš ušetřit na teplé vodě pak mě napadá pouze průtokový ohřívač vody. Budeš ohřívat vodu pou…
nerady 28.05.2019 21:28
nerady
A samozrejme, príde o zvýhodnený tarif - alebo sa bude sprchovať hlavne v noci?
ok 29.05.2019 03:13
ok
A na to si přišel jak? Říká že má elektrokotel a ohřívá vodu. Jelikož je informace neúplná, domnívám…
nerady 29.05.2019 20:01
nerady
Mišuge. Zásobník TUV a aj ohrev teplej vody prúdom na znížený tarif tam už má - načo by pridával ešt…
ok 30.05.2019 03:46
ok
Napsal si že přijde o zvýhodněný tarif a to je blbost jak jsem ti vysvětlil. On chtěl ušetřit za ohř…
nerady 30.05.2019 08:23
nerady
Pan OK asi ještě v životě neviděl průtokový ohřívač. Jinak by nemlel něco o čerpadle a ventilech.
Prasak 30.05.2019 10:08
Prasak
Na to, aby si prietokovým ohrievačom ohrial vodu v zásobníku, potrebuješ cirkuláciu vody medzi týmto…
ok 30.05.2019 10:49
ok
Průtokový ohřívač se nepoužívá na ohřev do zásobníku, ale přímo do baterie. Takže ohřeje jen tu vodu…
Prasak 30.05.2019 12:58
Prasak
A ja som tvrdil niečo iné?
ok 30.05.2019 15:21
ok
A k čemu furt píšeš o čerpadle? poslední
Prasak 30.05.2019 17:57
Prasak
Ztráty energie ze zásobníku TUV, jsou dány jen a pouze únikem tepla přes izolaci bojleru. Spotřebu t…
Zerozero 29.05.2019 12:14
Zerozero
Naprostej souhlas se vsim, je tu ale jedno ale. Pokud snizime teplotu vody v boileru treba na 55°C,…
bahno 29.05.2019 14:50
bahno
To je pravda, nízkou teplotou v systému teplé vody, vznikala nákaza tzv. nemocniční bakterií. Asi je…
Zerozero 29.05.2019 15:52
Zerozero

Z čistě fyzikálního hlediska nemáte pravdu. Při průběžném natápění jen prodlužujete dobu kdy teplo utíká do okolí. Energie potřebná na ohřátí je ale vždycky stejná, ať už ohříváte na danou teplotu rychle nebo pomalu, průběžně nebo nárazově. U dobře izolované nádoby (což by zásobník TUV měl být) ale ztráty nebudou velké.

Samozřejmě to jde zařídit a ani to není tak těžké. Do série s blokováním ohřevu tarifními hodinami dáte úplně normální spínací hodiny a máte co jste chtěl. Druhá otázka je kolik ušetříte, podle mě skoro nic, ale to se dá taky vcelku snadno změřit, existují podružné elektroměry na DIN lištu, ale to by už musel namontovt elektrikář (a soudě podle formulace Vašeho dotazu by i ty spínací hodiny měl namontovat elektrikář).

Pokud chceš ušetřit na teplé vodě pak mě napadá pouze průtokový ohřívač vody. Budeš ohřívat vodu pouze, kterou momentálně potřebuješ. V bývalé práci jsem měl nainstalován průtokáč o výkonu 2 x 9 kw a bohatě to stačilo na dvě odběrná místa při sprchování.

A na to si přišel jak? Říká že má elektrokotel a ohřívá vodu. Jelikož je informace neúplná, domnívám se že má kotel na vytápění a současně slouží k ohřevu teplé užitkové vody. Dle uvedených údajů tam má zásobník teplé užitkové vody. Takže pokud nebude rušit vytápění elektřinou o žádný dvoutarif nepřijde.

Mišuge. Zásobník TUV a aj ohrev teplej vody prúdom na znížený tarif tam už má - načo by pridával ešte jeden prietokový ohrievač, ktorý by ohrieval to isté a v tom istom čase (tiež by používal len nižší tarif)? Čo by tam ušetril? Len by zvýšil straty na pridanej inštalácii a to nehovorím o investícii do zapojenia (prietokový ohrievač, obehové čerpadlo, ventily, riadenie a náklady na inštaláciu). A samozrejme údržba takejto blbiny.

Napsal si že přijde o zvýhodněný tarif a to je blbost jak jsem ti vysvětlil. On chtěl ušetřit za ohřev vody v zásobníku. Možnost je vyřadit zásobník z provozu a používat průtokový ohřívač. Potřeboval bych vysvětlit na co by potřeboval nové oběhové čerpa dlo, ventily a řízení. Dále bych chtěl vědět co stojí údržba průtokového ohřívače jelikož byl u nás namontován více jak deset let a nikdo na něj nešáhl. Jakýkoliv průtokový ohřívač ti v domácnosti šetří energii jelikož nevytváříš zásobu, kterou většinou celou nespotřebuješ.

Na to, aby si prietokovým ohrievačom ohrial vodu v zásobníku, potrebuješ cirkuláciu vody medzi týmto ohrievačom a zásobníkom, teda čerpadlo. To je samozrejme blbosť, lebo je tam už je v zásobníku priamy ohrev (bez čerpadla a bez prietokového ohrievača). Ak chceš odoberať z prietokového ohrievača TUV na priame použitie tak, aby si ušetril, musíš sa umývať či sprchovať v čase nižšej tarify. Inokedy odoberáš drahšiu elektriku. Tú si si mohol ušetriť, keby si nechal vodu ohriať v noci. Teda naozaj prichádzaš o elektrinu s nižším tarifom. Už chápeš aké to idiotiny si tu popísal?

Ztráty energie ze zásobníku TUV, jsou dány jen a pouze únikem tepla přes izolaci bojleru. Spotřebu teplé vody, z hlediska ztrát nepočítáme.
Každý bojler nějaké ztráty má, podle typu menší, nebo větší. U každého bojleru, jsou skutečné ztráty ovlivněné teplotou vody v zásobníku. Pokud by voda měla teplotu okolí, ztráty budou nulové. Čím vyšší teplota v bojleru je, tím jsou vyšší ztráty.
Tedy čistě teoreticky nedohříváním bojleru například v noci a pak rychlé dohřátí ráno, by malé množství energie mohlo ušetřit. Tím, že by v noční době zvolna voda (ztrátami) chladla a snižováním teploty by se snižovaly ztráty. ALE: Takto ušetřené množství energie bude tak malé, že to nestojí za nějaké řešení. Izolace bojleru je poměrně dobrá, takže zchládnutí bojleru během několika hodin, není velké. Navíc největší pokles bude až na konci blokované doby, jak bojler chládne postupně.
Tedy například, termostatem hlídaná teplota je třeba 65st. Pokud při této teplotě ukončíme dohřívání, může do rána teplota klesnout o několik málo stupňů, třeba na teplotu 60st. Rozdíl vyzařování mezi teplotou 65st a 60st, nebude nijak velký a navíc po nedlouhou dobu.
Mnohem větší úspory lze ale dosáhnout jinak. Ztráty energie vyzařováním přes izolaci, jsou přímo úměrné teplotě vody. Pokud tedy snížíme teplotu vody nejen po dobu kdy není zrovna potřeba, ale po celých 24 hodin, tak už úspora stojí za úvahu. Například ohříváme vodu na 70st. Nově zvolíme teplotu na 60st. Pokud tato nižší teplota bude nastavena celodenně, rozdíl ztrát o deset stupňů je už znatelný a navíc je stále celý den. Přitom při používání teplé vody tento rozdíl sotva poznáme, stále stačí i na opaření. Snížit teplotu lze až na hodnotu, kterou běžně potřebujeme, tak že už horkou vodu nemixujeme se studenou. Ale je pak nutno vzít v úvahu, jestli množství uložené energie stačí po dobu kdy je bojler blokován tarifním spínačem. Vysokou teplotou vody v bojleru a mixováním se studenou získáme více vody o potřebné teplotě. To je nutno vyzkoušet, pokud bojler nemá velký obsah.
Snížení teploty vody v daném bojleru je v podstatě jediný způsob, jak snížit ztráty o nějakou hodnotu, která by měla smysl.
Ale pokud by se mělo nějak pokusničit o maximálmí úsporu z hlediska ztrát, nejúčinnější by bylo zlepšit tepelnou izolaci. Výrobce dělá izolaci v kompromisu s cenou, rozměry a přípustnými ztrátami.
Tedy pokud například dobře zabalíme celý bojler do kvalitní izolace, třeba dvacet centimetrů pěnového polystyrenu, sížíme ztráty téměř na nulu.
Některé bojlery podle typu a velikosti můžou mít i ztrátu okolo 1 kWh za den. To už za rok není zcela zanedbatelná hodnota.
Tedy například: Pokud je bojler umístěn v rohu místnosti u stropu, uděláme okolo něj s mezerou asi dvacet cm šaluňk a prostor vyplníme izolační pěnou. Tím získáme roční úsporu větší, než slibují neodbytní nabízeči alternativních prodejců silové energie. ;-) :puff::beer:

Naprostej souhlas se vsim, je tu ale jedno ale. Pokud snizime teplotu vody v boileru treba na 55°C, tak sice usetrime nejakou kacku(euro), ovsem v takhle teply vode uz nektery bakterie prezivaj ba dokonce se i mnozi, takze se muze stat, ze si z boileru udelame peknej inkubator na breberky, coz muze byt problem. Resenim je alespon sem tam pritopit a vymydlit je, ale clovek ma zejmena u pakovy baterie tak nejak zafixovany polohy jak to asi normalne je a kdyz osoba A pritopi a udela vodu o 20°C teplejsi, tak se osoba B velmi pravdepodobne opari.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru