Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrokotol na ohrev TUV - AKO USETRIT?

Pozdravujem,

na ohrev TUV pouzivam 380V elektrokotol s vykonom 12kW. Ten zacne ohrievat vodu, ked nastavena pozadovana teplota klesne o 5 stupnov. Okrem toho je napojeny na dvojtarifny prud - pocas vysokeho tarifu je ohrev blokovany. Zapinanie len vdaka poklesu teploty mi pride absolutne neusporne, nepotrebujem aby zohrieval vodu napriklad cez noc, hoci aj cez lacnejsi tarif. Existuje nejaka pokrocilejsia alternativa, kde by sa dalo nastavit, kedy kotol ohrieva a kedy nie, bez ohladu na teplotu vody? Napriklad prestane ohrievat po 22.00 a zacne az dalsi den o 6:00? Kotol je napajany priamo kablom zo steny, ma svoj vlastny vypinac. Existuju napriklad nejake spinacie hodiny na 380V?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud chceš ušetřit na teplé vodě pak mě napadá pouze průtokový ohřívač vody. Budeš ohřívat vodu pou…
nerady 28.05.2019 21:28
nerady
A samozrejme, príde o zvýhodnený tarif - alebo sa bude sprchovať hlavne v noci?
ok 29.05.2019 03:13
ok
A na to si přišel jak? Říká že má elektrokotel a ohřívá vodu. Jelikož je informace neúplná, domnívám…
nerady 29.05.2019 20:01
nerady
Mišuge. Zásobník TUV a aj ohrev teplej vody prúdom na znížený tarif tam už má - načo by pridával ešt…
ok 30.05.2019 03:46
ok
Napsal si že přijde o zvýhodněný tarif a to je blbost jak jsem ti vysvětlil. On chtěl ušetřit za ohř…
nerady 30.05.2019 08:23
nerady
Na to, aby si prietokovým ohrievačom ohrial vodu v zásobníku, potrebuješ cirkuláciu vody medzi týmto…
ok 30.05.2019 10:49
ok
Průtokový ohřívač se nepoužívá na ohřev do zásobníku, ale přímo do baterie. Takže ohřeje jen tu vodu…
Prasak 30.05.2019 12:58
Prasak
A ja som tvrdil niečo iné?
ok 30.05.2019 15:21
ok
A k čemu furt píšeš o čerpadle? poslední
Prasak 30.05.2019 17:57
Prasak

Pokud chceš ušetřit na teplé vodě pak mě napadá pouze průtokový ohřívač vody. Budeš ohřívat vodu pouze, kterou momentálně potřebuješ. V bývalé práci jsem měl nainstalován průtokáč o výkonu 2 x 9 kw a bohatě to stačilo na dvě odběrná místa při sprchování.

A na to si přišel jak? Říká že má elektrokotel a ohřívá vodu. Jelikož je informace neúplná, domnívám se že má kotel na vytápění a současně slouží k ohřevu teplé užitkové vody. Dle uvedených údajů tam má zásobník teplé užitkové vody. Takže pokud nebude rušit vytápění elektřinou o žádný dvoutarif nepřijde.

Mišuge. Zásobník TUV a aj ohrev teplej vody prúdom na znížený tarif tam už má - načo by pridával ešte jeden prietokový ohrievač, ktorý by ohrieval to isté a v tom istom čase (tiež by používal len nižší tarif)? Čo by tam ušetril? Len by zvýšil straty na pridanej inštalácii a to nehovorím o investícii do zapojenia (prietokový ohrievač, obehové čerpadlo, ventily, riadenie a náklady na inštaláciu). A samozrejme údržba takejto blbiny.

Napsal si že přijde o zvýhodněný tarif a to je blbost jak jsem ti vysvětlil. On chtěl ušetřit za ohřev vody v zásobníku. Možnost je vyřadit zásobník z provozu a používat průtokový ohřívač. Potřeboval bych vysvětlit na co by potřeboval nové oběhové čerpa dlo, ventily a řízení. Dále bych chtěl vědět co stojí údržba průtokového ohřívače jelikož byl u nás namontován více jak deset let a nikdo na něj nešáhl. Jakýkoliv průtokový ohřívač ti v domácnosti šetří energii jelikož nevytváříš zásobu, kterou většinou celou nespotřebuješ.

Na to, aby si prietokovým ohrievačom ohrial vodu v zásobníku, potrebuješ cirkuláciu vody medzi týmto ohrievačom a zásobníkom, teda čerpadlo. To je samozrejme blbosť, lebo je tam už je v zásobníku priamy ohrev (bez čerpadla a bez prietokového ohrievača). Ak chceš odoberať z prietokového ohrievača TUV na priame použitie tak, aby si ušetril, musíš sa umývať či sprchovať v čase nižšej tarify. Inokedy odoberáš drahšiu elektriku. Tú si si mohol ušetriť, keby si nechal vodu ohriať v noci. Teda naozaj prichádzaš o elektrinu s nižším tarifom. Už chápeš aké to idiotiny si tu popísal?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru