Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné zapojení zásuvky

Dobrý večer
Při kontrole zásuvek a dotahování Al vodičů jsem narazil na zasuvku v koupelně, jako jedna ze všech zasuvek ve zděném jádře je na mědi. Nepochopil jsem proč je na kolíku zapojen i druhý černý kabel malého průřezu a že dole žlutozelený má o dost větší průřez. Jedná se o zásuvku ze které žádná nepokračuje proto nechápu proč jsou v krabici 3 kabely a z toho dva na svorkách kolíku. Pod jednim šroubkem jsou tedy 2 draty, jeden vede k pravé dutince. Je tu v bytě TN-C, proto nechapu ten třetí. Foto mi sem z důvodu velikosti nejde nahrát.
Elektro rozvody jsou původní od stavby paneláku z roku cca 1975,zásuvka je však novější a nevím kdo jí takto zapojil. Co si o tom myslíte? Je bezpečná?

Předmět Autor Datum
Je to zapojeno viz. foto?
JduOkolo 24.05.2019 19:59
JduOkolo
Ano i ne. Zasuvka ma dva šroubky pro PE vodič. Na horním šroubku je zapojen jeden černý kabel ze zdi…
Kutil025 24.05.2019 20:09
Kutil025
Tady máte odkaz https://ibb.co/zZ5B485
Kutil025 24.05.2019 20:15
Kutil025
Je to foceno správně ? Nebo je to vzhůru nohama? Vypadá to jako špatně zapojeno. Funguje ?
JduOkolo 24.05.2019 20:29
JduOkolo
No podľa foto - niekto to poriadne sfušoval. Vyzerá to na TN-S - sú tam TRI vodiče - dole na kolíky…
yYy 25.05.2019 13:36
yYy
Ten druhý dole bude zřejmě od ochranného pospojování (minimum 4mm2 měď, tohle vypadá spíš na 2.5). J…
ml1 27.05.2019 13:45
ml1
Pokud sám nevíte , tak si pozvěte elektrikáře na přepojení. Jistota je jistota.
JduOkolo 24.05.2019 20:45
JduOkolo
Je to foceno správně, funguje to ale jen mi hlava nebere proč je tam na hoře ten třetí drát když je…
Kutil025 24.05.2019 21:01
Kutil025
není to spojené s vodovodní trubkou?
kejki 24.05.2019 21:12
kejki
To mě taky napadlo, i díky tomu jak je ten dole silný ale vidím to teda poprvé a pokud vím tak trubk…
Kutil025 24.05.2019 21:25
Kutil025
Co se týče průměru tak by měl být stejný to ano , nicméně nechápu kolik dole??
Ones 24.05.2019 21:34
Ones
Ano soustava TN-C je vpořádku ,zásuvka je připojena dvouvodičově , ( plochá dvoulinka 2x CYY) oba se…
Peru 24.05.2019 21:45
Peru
Svorkovnice ochranného pospojování bývá umístěná pod vanou, tak tam nakoukněte, i když asi těžko poz… poslední
ml1 27.05.2019 13:47
ml1
Na barvy izolace nekoukej. Je to vyrobeno z dvojlinky, u které se z výroby spekla vrchní izolace s i…
mirektatra 24.05.2019 21:54
mirektatra

Ano i ne.
Zasuvka ma dva šroubky pro PE vodič. Na horním šroubku je zapojen jeden černý kabel ze zdi a pod tím samým šroubkem je zapojen asi 2 cm drátek který vede na N, no a na to spodním šroubku je už normální žlutozelený taky ze zdi. Jinak fáze je klasicky na levo.

No podľa foto - niekto to poriadne sfušoval.
Vyzerá to na TN-S - sú tam TRI vodiče - dole na kolíky je vedený žltozelený PE. Hore by mal byť modrý N a vedený na PRAVÝ kontakt, ale je vedený na kolík hore a odtiaľ - nelogicky a v rozpore s normami - žltozeleným na kontakt.
Vľavo dole je L na ľavý kontakt - fáza).
Niekto v zásuvke urobil z TN-S na TN-C.
A najmä v kúpeľni to tak NESMIE byť.
[zapojeni_zasuvky.jpg]
Správne zapojenie má takto vyzerať (názorný príklad).

Ten druhý dole bude zřejmě od ochranného pospojování (minimum 4mm2 měď, tohle vypadá spíš na 2.5). Jinak to vypadá jako zfušované, zásuvka určitě neni originál, ještě před před 10 lety se běžně daly sehnat ty s porcelánovým vnitřkem (plastovým jsem se vyhýbal, ale asi už tehdy byly).
Nulák má vést mezi kolíkem a pracovní nulou bez přerušení (dvojzásuvky na to dřív mývaly vylamovací přepážku), asi se někomu zlomil, tak ho nastavil. Takto by to mělo být také bezpečné, při přerušení zůstane zachovaná ochrana (kdyžtak ochranné pospojování to jistí). Možná bych jen ten drát trochu očistil.
Co je divné, v koupelně se používal třívodičový rozvod a vy máte dvouvodičový, což se snad v koupelnách nepřipouštělo (přinejmenším nedoporučovalo). Že je tam měď, to může být tím, že se jádro (tohle ale nevypadá na umakart) dělávalo jako samostatný celek. Druhá možnost je, že tam někdo tu zásuvku dodělával v době, kdy už se pracovalo s mědí (tedy od devadesátých let), ale pak by při takové fušeřině nezapojil ochranné pospojování. Třeba tehdy soudruzi pustili kousek mědi pro tyto místnůstky (jinak se měď prý dovolovala jenom vojákům), ono se na tehdejších stavbách dělo leccos.

Ano soustava TN-C je vpořádku ,zásuvka je připojena dvouvodičově , ( plochá dvoulinka 2x CYY) oba se jeví jako černé ,ale to je horní izolace , pod ní je druhá v jednom černá a v druhém zelená , špatně je tam to že zelený má BEZ PŘERUŠENÍ pokračovat z kolíku na zdířku ( norma nestanoví na kterou jen musí být v daném objektu všude stejně) ten spodní žlutozelený je ochranné pospojení na stejný potenciál ( kovová vana, zárubně, topení plyn , voda bojler zkrátka vše kovové v dosahu) pospojení ve stoupače by mělo být taky spojeno s tímto vodičem a jeho minimální průřez má být 4 mm2 s ohledem na mechanickou odolnost

Na barvy izolace nekoukej. Je to vyrobeno z dvojlinky, u které se z výroby spekla vrchní izolace s izolací žíly natolik, že je nelze vůbec oddělit - proto se nechávala na žíle i ta černá vrchní izolace a jen u svorky se to dle možnosti šikmo seřízlo, aby při zapojování člověk poznal zelený, nebo zelenožlutý od černého fázového.

Zapojení mi připadá úplně vpořádku:
- na levou zdířku jde fáze (po odizolování vrchní izolace lze spatřit černou barvu izolace žíly)

- na horní šroubek kolíku jde nulák, kde není odstraněna vrchní černá izolace, pod kterou je zelenožlutá (u starších provedení bývala jen zelená) a od ní jde klema na pravou zdířku (dnešní terminologií pracovní nula, dnes by se udělala modrá, ale takto je to vpořádku).

- pod dolní šroubek ochranného kolíku je zcela správně připojen silnější vodič zvýšené ochrany "ochranným pospojením" - později nazývané "uvedením na stejný potenciál".
Tento vodič je pokud možno bez přerušení protažen všemi svorkami veškerých elektricky vodivých předmětů v koupelně (kovové rámy oken a dveří, kovová podlahová vpust, vana, kovové potrubí teplé i studené vody, držáky bojleru, kovový rámeček ventilátoru... zkrátka vše kovové, co je v koupelně v dosahu). Tím, že jsou všechny elektricky vodivé předměty (bez rozdílu zda elektrické, nebo jiné) spojeny dohromady jedním okruhem silnějšího drátu (síla je z důvodu mechanické pevnosti, ne elektrického odporu), není možné, aby mezi nimi byl rozdíl napětí, který by při současném dotyku znamenal nebezpečí pro "mokrého člověka v mokrém prostředí".
Dokonce se může stát, že na přívodu uhoří nulák, nebo se při poruše do něho jinak dostane fáze... ale tím, že v koupelně je ono zmíněné "pospojení", je sice ve všech elektricky vodivých věcech také fáze (zavlečená po vadném nuláku), ale také lidé v takto ochráněném prostoru koupelny mají stejné napětí a protože mezi nimi a kovovými předměty je onen silnější drát, rozdíly napětí vyrovná a lidem se nic nestane.

Takže asi tak: Pokud to funguje, nevrtej do toho... :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru