Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné zapojení zásuvky

Na barvy izolace nekoukej. Je to vyrobeno z dvojlinky, u které se z výroby spekla vrchní izolace s izolací žíly natolik, že je nelze vůbec oddělit - proto se nechávala na žíle i ta černá vrchní izolace a jen u svorky se to dle možnosti šikmo seřízlo, aby při zapojování člověk poznal zelený, nebo zelenožlutý od černého fázového.

Zapojení mi připadá úplně vpořádku:
- na levou zdířku jde fáze (po odizolování vrchní izolace lze spatřit černou barvu izolace žíly)

- na horní šroubek kolíku jde nulák, kde není odstraněna vrchní černá izolace, pod kterou je zelenožlutá (u starších provedení bývala jen zelená) a od ní jde klema na pravou zdířku (dnešní terminologií pracovní nula, dnes by se udělala modrá, ale takto je to vpořádku).

- pod dolní šroubek ochranného kolíku je zcela správně připojen silnější vodič zvýšené ochrany "ochranným pospojením" - později nazývané "uvedením na stejný potenciál".
Tento vodič je pokud možno bez přerušení protažen všemi svorkami veškerých elektricky vodivých předmětů v koupelně (kovové rámy oken a dveří, kovová podlahová vpust, vana, kovové potrubí teplé i studené vody, držáky bojleru, kovový rámeček ventilátoru... zkrátka vše kovové, co je v koupelně v dosahu). Tím, že jsou všechny elektricky vodivé předměty (bez rozdílu zda elektrické, nebo jiné) spojeny dohromady jedním okruhem silnějšího drátu (síla je z důvodu mechanické pevnosti, ne elektrického odporu), není možné, aby mezi nimi byl rozdíl napětí, který by při současném dotyku znamenal nebezpečí pro "mokrého člověka v mokrém prostředí".
Dokonce se může stát, že na přívodu uhoří nulák, nebo se při poruše do něho jinak dostane fáze... ale tím, že v koupelně je ono zmíněné "pospojení", je sice ve všech elektricky vodivých věcech také fáze (zavlečená po vadném nuláku), ale také lidé v takto ochráněném prostoru koupelny mají stejné napětí a protože mezi nimi a kovovými předměty je onen silnější drát, rozdíly napětí vyrovná a lidem se nic nestane.

Takže asi tak: Pokud to funguje, nevrtej do toho... :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny