Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba pergoly

Dobrý den,
chystám na chalupě stavbu pergoly. Rozměry jsou 2,7 x 3 m. Trámky 10 x 10 cm asi KVH, nebo co bude rozumného k sehnání. Mám k tomu pár dotazů:

1) podlaha terasy, kam pergola přijde, je už dávno hotová, je to vylitá betonová deska s dlažbou. Jak nejlépe to kotvit? Chci použít tyhle kotevní prvky a do podlahy je dát normálně na hmoždinky, příp. kotvy - https://www.haspl.cz/kotevni-prvek-typ-u-100x100x4-0-s-prolisem.html je to ok?

2) podlaha není úplně ve váze, cca 1 cm. Jak nejlépe zajistit, aby byly sloupy pergoly v jedné rovině. Vypodložit kotevní prvky, hýbat trámy v kotevních prvcích, nebo zakrátit trámy přesně na délku - tady úplně nevím, jak to přesně naměřit.

3) příloha 01 a 02 je návrh pergoly, jsou vzpěry takto z vnější strany dostatečné? Nejsem tesař, abych tam dělal čepy a líbí se mi to víc, jak to obít kováním.

4) napojení sloupků na trámy chci řešit dle přílohy 03 a spojit to vruty. Opět otázka - je to dostatečné, příp. zbytečně komplikované?

Díky moc za rady!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tlustší nohy vypadají lépe, ale zase jsou dražší. KVH je drahý. Udělal jsem celou pergolu z čerstvéh… poslední
patyk 02.05.2019 09:25
patyk

tlustší nohy vypadají lépe, ale zase jsou dražší. KVH je drahý. Udělal jsem celou pergolu z čerstvého z pily. Nekroutí se to. Musí se to ovšem udělat hned. Dřevo je asi 3x levnější.

Sloupy jsem si postavil do zabetonovaných patek. A šlauškou jsem si vyznačil výšku jednotlivých noh. Nohy jsem sundal a přeřezal. Docela jsem se trefil napřesno. Dělal jsem jen 2° spád.

Dal jsem 4 nohy a na ně vodorovně k sobě dvě pozednice. Na tyto pozednice jsem položil krokve. Nedělal jsem žádné zádlaby. Koupil jsem tesařské vruty(mají jinou pevnost v tahu a smyku,než obyčejné univerzální vruty). A protože mě tady spousta lidí vystrašila, že jak to bude jen vruty, že to dlouho nevydrží, tak jsem dal na každý spoj 2 vruty 8mm tlusté(délka podle potřeby). Šikminy jsem přivrutil třemi vruty na spoj. Na krokvích je střecha.... Vše , po jednom roce větrů, deště a haldy sněhu(beskydy) drží. Příští týden si půjčím račnu a dotáhnu ty šikminy.

1cm určitě nikdo nepostřehne. Není k čemu ideálnímu vodorovnému přirovnat ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru