Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo nebo plyn?

Ahoj,

máme starý dům, ve kterém topíme uhlím a budeme muset vyměnit kotel, protože nesplňuje emise. U nás jsou pouze dvě možnosti vytápění - plyn - zásobník do země, nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda. Nechali jsme si vypočítat tepelné ztráty a aktuálně jsme na 16kW,ale můžeme se dostat v budoucnu až 12-13kW (zbývá nám dozateplit některé stěny + střechu).

Jme teď na mrtvém bodě - jedni nám doporučují plyn, že TČ než splatíme tak mu skončí životnost + že nevytopí vodu v topení na více než 45°C a to že nebude stačit. Naopak na netu zase doporučují TČ, že se už pak o nic nemusíme starat + výhodnější tarif na elektriku (ale zase známý elektrikář mi říkal, že na lepší tarif se jen tak nedostaneme - prý hrozný podmínky které se musí splnit) apod.

V domě je nově roztahané topení v mědi + dvě místnosti mají ještě podlahové topení.

Režim u nás je takový, že ráno vypadnem všichni do práce a přijedeme nejdříve v 17 hod, takže přes den stačí udržovat nějaká nižší teplota když tam nejsme. Akorát mamka je strašná zmrzlina a potřebuje tak 23+°C jinak je ledová, tak aby to stačilo vytopit + aby se dalo sušit prádlo na topení apod...

Taky prý tento rok bude poslední možnost využít dotace, ale nevíme, zda se to vůbec přes dotaci vyplatí, někdo říká že díky všem možným posudkům a dalším vedlejším nákladům to nakonec vyjde dráž.

Můžete mi poradit? Nějaké praktické zkušenosti s plynem a zásobníkem a TČ? Jaké jsou třeba do budoucna náklady na provoz a údržbu a tak? Teď sice dáme za topnou sezonu ca 20 000kč, ale neohřejeme se - topíme tak 3x do týdne...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Osobne by som išiel do tepleného čerpadla ak máš cugrunt podlahové kúrenie, lebo tu stačí cpať teplo…
Nuda 07.04.2019 17:00
Nuda
Ahoj, podlahovku mám bohužel jen v obýváku a v ložnici mamky (vše v přízemí). Kuchyň a koupelna v př…
n.u.r.v. 07.04.2019 17:40
n.u.r.v.
ještě se zeptám jakou značku tč by jste doporučili? Nějaká zlatá střední cesta - nejsem milionář, al… poslední
n.u.r.v. 08.04.2019 15:06
n.u.r.v.

Osobne by som išiel do tepleného čerpadla ak máš cugrunt podlahové kúrenie, lebo tu stačí cpať teplotu max. do 40°C z akumulačného zásobníka. Výhodou je tepelná zotrvačnosť, resp. akumulácia stavebného materiálu akým je podlaha s izolovaným obvodovým murivom, prípadne ako bonus izotermické trojsklo v oknách.

Škoda, že nemáš vlastný zdroj studničnej, "teplej" vody a nie si v blízkosti potoka kam by si ochladenú vodu vypúšťal, potom by TČ voda-voda, bolo ideálne riešenie oproti vzduch-voda.

Ak máš iba 16kW spotrebu s krytálovým kúrením v dlážke, je TČ o polovicu lacnejšie na réžiu než uskladňovať, voziť drahý propán bután v nádrži pri chalupe.

(Nielen plyn je drahý, ale aj agregát, tj. kotol na LPG tvorí sakra položku).

Ahoj, podlahovku mám bohužel jen v obýváku a v ložnici mamky (vše v přízemí). Kuchyň a koupelna v přízemí podlahovku nemá (ano, to byla chyba, že se kdysi před 10 lety při rekonstrukci neudělala, trhame si za to vlasy). V patře dvě místnosti a také pouze klasické nové topení...

ještě se zeptám jakou značku tč by jste doporučili? Nějaká zlatá střední cesta - nejsem milionář, ale úplný šrot taky nechci. Hlavně aby to mělo dobrý servis a v případě problému aby se nečekalo měsíc na náhradní díly... Případně můžete doporučit nějakou firmu z LBC kraje abych si nechal zpracovat nějakou nabídku?

Ještě jsem přemýšlel, že bych nechal starý kotel zapojen v okruhu jako rezervu, kdyby se něco stalo. Ale počítám, že kdybych náhodou využil dotaci, tak budou chtít potvrzení o likvidaci starého zdroje že?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru