Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo nebo plyn?

Ahoj,

máme starý dům, ve kterém topíme uhlím a budeme muset vyměnit kotel, protože nesplňuje emise. U nás jsou pouze dvě možnosti vytápění - plyn - zásobník do země, nebo tepelné čerpadlo vzduch-voda. Nechali jsme si vypočítat tepelné ztráty a aktuálně jsme na 16kW,ale můžeme se dostat v budoucnu až 12-13kW (zbývá nám dozateplit některé stěny + střechu).

Jme teď na mrtvém bodě - jedni nám doporučují plyn, že TČ než splatíme tak mu skončí životnost + že nevytopí vodu v topení na více než 45°C a to že nebude stačit. Naopak na netu zase doporučují TČ, že se už pak o nic nemusíme starat + výhodnější tarif na elektriku (ale zase známý elektrikář mi říkal, že na lepší tarif se jen tak nedostaneme - prý hrozný podmínky které se musí splnit) apod.

V domě je nově roztahané topení v mědi + dvě místnosti mají ještě podlahové topení.

Režim u nás je takový, že ráno vypadnem všichni do práce a přijedeme nejdříve v 17 hod, takže přes den stačí udržovat nějaká nižší teplota když tam nejsme. Akorát mamka je strašná zmrzlina a potřebuje tak 23+°C jinak je ledová, tak aby to stačilo vytopit + aby se dalo sušit prádlo na topení apod...

Taky prý tento rok bude poslední možnost využít dotace, ale nevíme, zda se to vůbec přes dotaci vyplatí, někdo říká že díky všem možným posudkům a dalším vedlejším nákladům to nakonec vyjde dráž.

Můžete mi poradit? Nějaké praktické zkušenosti s plynem a zásobníkem a TČ? Jaké jsou třeba do budoucna náklady na provoz a údržbu a tak? Teď sice dáme za topnou sezonu ca 20 000kč, ale neohřejeme se - topíme tak 3x do týdne...

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny