Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Skalice modrá do bazénu

Zdravím vás,
mátě prosím někdo zkušenosti s dávkováním skalice modré do bazénu? Kolik dáváte na m3 a jak často. Dával jsem na konci sezóny zazimovací prostředek, ale stejně už tam začínali růst řasy. Nenapadlo mě nic lepšího, než koupit skalici modrou.
Ráno jsem v konvi s vodou naředil 70g skalice a nalil do bazénu a řasy jsou pryč, jen voda je teď zakalená, což ale nevadí.

Ráno byl objem vody cca 9m3, teď dopouštím na plnou kapacitu bazénu 20m3, abych mohl zapnout filtraci. Dal jsem té skalice málo nebo moc? Díky za případné odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkus prostudovat ..https://www.bonacasa.cz/modra-skalice-bazenu-pouziti/
E250TD 24.03.2019 17:42
E250TD
Díky moc, četl jsem toho včera v noci právě hodně, ale všude se dávkování malinko liší. Každopádně n…
Lukas1982 24.03.2019 18:04
Lukas1982
Nejlepší pojednání o modré skalici v bazénu jsem osobně našel tady: https://www.zahrada.cz/forum/zah… nový
MaSvo 28.05.2020 10:02
MaSvo
Obecně lze říct že skalice modrá do bazénu je v podstatě hodně toxická a jedovatá pro lidi.Sice to t…
kap.dabač 25.03.2019 15:10
kap.dabač
Na řasy stačí i savo
Jan Fiala 25.03.2019 20:13
Jan Fiala
To jsem si myslel taky, ale nestačí. Vůbec to nešlo dolů. Ani s "rýžákem" a wapkou. Ta skalice je da…
Lukas1982 26.03.2019 11:01
Lukas1982
Modrá skalica je silne jedovatá pri požití. Pokožkou ani sliznicou by sa nemal organizmus intoxikova…
Nuda 26.03.2019 21:02
Nuda
Modrá skalice je v koncentraci používané v bazénech (1 až 2 mg/l) naprosto bezpečný biocidní prostře… nový
MaSvo 28.05.2020 09:48
MaSvo
Sice jen nadzemní bazén, ale měl jsem ho asi deset let. Nikdy se mi v něm nevytvořila řasa. A také j… nový
Zerozero 28.03.2019 12:02
Zerozero
Díky, tak nějak to mám v plánu. Testery na chlor a ph mám a PH koriguji na rozmezí 6,8-7,2. Jen mě z… nový
Lukas1982 30.03.2019 05:30
Lukas1982
A kdyz bazen prikrijes cernou plachtou tak se zadna rasa tvorit nebude ,a bez chemie. nový
Kenav 30.03.2019 16:10
Kenav
Kdysi jsme si vyprávěli, že modrý nátěr bazénů se dělá právě proto, aby nebylo vidět, že je voda nam… nový
ml1 31.08.2021 14:59
ml1
Skalice má za základ síru a ta je kyselinotvorná a tak snižuje pH. Pokud dávkujete skalici a zároveň… nový
Simas 30.08.2021 21:44
Simas
Mám to samé,dál jsem 5g na kubík vody už filtrují tři dny a stále je kalná,ale čistá.je potřeba změř… poslední
Koutak 15.05.2022 18:44
Koutak

Díky moc, četl jsem toho včera v noci právě hodně, ale všude se dávkování malinko liší. Každopádně na ten odkaz hned mrknu, další informace navíc je pro mě jenom plus.

Divím se, že ty řasy tak rychle zmizely. Dva roky zpět jsem nedal přípravek na zazimování a bazén byl plný řas, které nešli odstranit ani mechanicky. Použil jsem i wapku a taky to nepomohlo a musel jsem měnit fólii. Teď už jen nechám zapnutou filtraci a zítra upravím PH.

Obecně lze říct že skalice modrá do bazénu je v podstatě hodně toxická a jedovatá pro lidi.Sice to tu řasu zničí ale je to nebezpečná kombinace.Pokud jsem nucen likvidovat zelenou řasu tak se mě osvědčil hydroxid obyčejný louh.Na 45 m krychl.3 kg.Pokud stoupla zásadivost obsahu tak se to dá upravit kyselinou solnou a pod.Při loňských vedrech jsem ani moc nemusel filtrovat protože bazén v podstatě není moc využíván.Proti předraženým přípravkům bazénové chemie je ten louh za babku a účinný.

Modrá skalica je silne jedovatá pri požití. Pokožkou ani sliznicou by sa nemal organizmus intoxikovať v takomto pomere, aký sa cpe do bazénu. Podobne platí aj pre chlór rozpustený vo vode. Akurát sa môžu prefarbiť vlasy na hlave na modro od silnej dávky skalice.

Bazén od fest usadenín sa ideálne čistí v zamračenom podnebí (skoro ráno alebo podvečer) kyselinou chlorovodíkovou (osobne 36% kyselinu chlorovodíkovú aplikujem na dlhej tyči záhradným postrekovačom určeným na stromky). Po pôsobení, vyšumení, spláchnem steny a podlahu tlakovou vodou. (Bazén mám vyložený glazovanými, mrazuvzdornými obkladačkami).

Ak chceš zachovať vodu bez zeleného svinstva je ideálne odstrániť minerálne látky z vody chemickou cestou a sediment minerálov z dna naplneného bazéna odsať. Potom môžeš mať vodu v bazéne napustenú celoročne, ba viacročne bez nutnej výmeny. (Postup si nájdi na nete)

Riasy prosperujú v silne zasvinenej vode s obsahom fosforu, lebo fosfor vo vode spolu s minerálnymi látkami prípadne dusičnanmi pôsobí, ako hnojivo. (Nemusíš mať zrovna svoj zdroj, niektoré čističky mestských rozvodov sú nedostatočne dimenzované, aby sa zbavili fosforu z vody hlavne ak sa čerpá voda zo studní priľahlých rolách fariem desiatky rokov hnojených priemyselnými hnojivami).

Najhoršie je, ak sa po napustení čistej vody zanedbá prvé silné prechlórovanie vody, pričom voda aj keď vypadá na oko číra je už neskoro, začali v nej klíčiť spóry siníc a rias. Takto načatú vodu nevyčistí ani desaťnásobná dávka chlóru so skalicou, voda zostane nepriehľadná, ako modré mlieko, lebo skalica ulpie na rozptýlených riasach vo vode. Filter sa zanesie bordelom.

Tiež je dôležité vyčistiť obehové potrubie, čerpadlo, filtre, protiprúd s výkonným čerpadlom silným roztokom Savo originál 26% alebo reverzným prečerpaním vodou s rozpustenou modrou skalicou 1:10 (kilo skalice na 10l kýbel vody, ideálne rozpustiť skalicu vo vriacej vode z varnej kanvice).

Modrá skalice je v koncentraci používané v bazénech (1 až 2 mg/l) naprosto bezpečný biocidní prostředek! Rozhodně bezpečnější než chlor! Limit pro PITNOU vodu je tuším 1 mg/l. Problém je, že se nijak nedá stanovit dávkování, aniž průběžně obsah mědi v bazénu měříte.
Úbytek mědi se totiž může obrovsky lišit. Na rozdíl od chloru totiž měď nemusí ubývat z vody naprosto vůbec - bez měření pak při pravidelném doplňování snadno předávkujete. Naopak ale může ihned po přidání skalice do vody se veškerá měď "spotřebovat" (například pokud v bazénu již něco žije) a následně pak už nijak vodu nechrání. Mluvím z vlastní zkušenosti. Měřím kapičkovým testerem od firmy DUKE. Koho by to zajímalo, ZDE je myslím vše kolem modré skalice v bazénu poměrně hezky a solidně vysvětlené:

https://www.zahrada.cz/forum/zahradni-bazeny/modra-skalice-ano-ci-ne-127893/?kotva=modra-skalice-ano-ci-ne-335870

Sice jen nadzemní bazén, ale měl jsem ho asi deset let. Nikdy se mi v něm nevytvořila řasa. A také jsem nikdy nepotřeboval použít nic jiného, než chlorové tablety. Jen občas přípravek na úpravu PH. Chce to mít jen tester a pravidelně kontrolovat PH a předepsanou úroveň volného chloru.
Modrá skalice je sice účinná, ale s higienického hlediska nevhodná. Nevím, ale dost pochybuji, že by se dávala do veřejných bazénů (třeba se mýlím). Možná na zazimování bych ji použil, protože nevyvětrá, jako chlor, ale potom bych vyměnil alespoň část vody, aby se obsah zředil. Ale nikdy bych ji nepoužíval, jako základní desinfekci při koupání. Navíc, přítomnost jiné chemikálie ve vodě, způsobuje rychlé vytěkání chloru z vody a tím velkou spotřebu. Použití Sava, i když na tom píšou, že je vhodné, je vyhazování peněz a zbytečné zvyšování PH.
Savo obsahuje jen asi pět procent chlornanu. Lze koupit přímo chlornan do bazénu s daleko větší koncentrací. Je na litry sice dražší, než Savo, ale je v něm chlornanu daleko více. V menším bazénu je asi nejlepší používat chlorové tablety, které obsahují asi 90% volného chloru. Jsou sice drahé, ale z hlediska obsahu chloru levnější než Savo. Navíc pozvolným rozpouštěním se dá dávkování vyzkoušet tak, že je kontrola a doplnění potřeba tak jednou za týden. Navíc, jsou některé doplněné i o přídavné látky, jako třeba vločkovač.
Ve veřejných bazénech se myslím dnes více než chemická úprava vody používá desinfekce UV-C zářením. Lze to pořídit i do domácího bazénu, ale není to levná záležitost.

Díky, tak nějak to mám v plánu. Testery na chlor a ph mám a PH koriguji na rozmezí 6,8-7,2.
Jen mě zarazila ta řasa, ikdyž jsem použil zazimovací přípravek. Jen pro příště udělám změnu, a tu skalici tam dám už při zazimování.
Teď už ji tam dávat nebudu. Jen při začátku provozu půlku bazénu asi vypustím a napustím čerstvou vodou.
Jinak dávám pouze tablety a při nízké hodnotě chloru přímo chlornan sodný, který mám zdarma /Vždycky mu šoupnu flašku slivky :-)
od správce našeho koupaliště. Na snížení ph dávám kyselinu chlorovodíkovou.

Kdysi jsme si vyprávěli, že modrý nátěr bazénů se dělá právě proto, aby nebylo vidět, že je voda namodralá od skalice modré. No ale to už je desítky let, takže to dneska může být opravdu jiné (navíc nikde není psáno, že škola má patent na rozum). Dneska už snad ani nejsou veřejné bazény, dneska to jsou aquaparky nebo jak se těm výdobytkům říká, a to co nechce nikdo udržovat se nazve požární nádrží (vzopmínám, jak to bývalé koupaliště u nás teď jmenují, něco jako volnočasové centrum nebo tak nějak, ale spíš něco švihlého angličtinou).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru