Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Skalice modrá do bazénu

Modrá skalica je silne jedovatá pri požití. Pokožkou ani sliznicou by sa nemal organizmus intoxikovať v takomto pomere, aký sa cpe do bazénu. Podobne platí aj pre chlór rozpustený vo vode. Akurát sa môžu prefarbiť vlasy na hlave na modro od silnej dávky skalice.

Bazén od fest usadenín sa ideálne čistí v zamračenom podnebí (skoro ráno alebo podvečer) kyselinou chlorovodíkovou (osobne 36% kyselinu chlorovodíkovú aplikujem na dlhej tyči záhradným postrekovačom určeným na stromky). Po pôsobení, vyšumení, spláchnem steny a podlahu tlakovou vodou. (Bazén mám vyložený glazovanými, mrazuvzdornými obkladačkami).

Ak chceš zachovať vodu bez zeleného svinstva je ideálne odstrániť minerálne látky z vody chemickou cestou a sediment minerálov z dna naplneného bazéna odsať. Potom môžeš mať vodu v bazéne napustenú celoročne, ba viacročne bez nutnej výmeny. (Postup si nájdi na nete)

Riasy prosperujú v silne zasvinenej vode s obsahom fosforu, lebo fosfor vo vode spolu s minerálnymi látkami prípadne dusičnanmi pôsobí, ako hnojivo. (Nemusíš mať zrovna svoj zdroj, niektoré čističky mestských rozvodov sú nedostatočne dimenzované, aby sa zbavili fosforu z vody hlavne ak sa čerpá voda zo studní priľahlých rolách fariem desiatky rokov hnojených priemyselnými hnojivami).

Najhoršie je, ak sa po napustení čistej vody zanedbá prvé silné prechlórovanie vody, pričom voda aj keď vypadá na oko číra je už neskoro, začali v nej klíčiť spóry siníc a rias. Takto načatú vodu nevyčistí ani desaťnásobná dávka chlóru so skalicou, voda zostane nepriehľadná, ako modré mlieko, lebo skalica ulpie na rozptýlených riasach vo vode. Filter sa zanesie bordelom.

Tiež je dôležité vyčistiť obehové potrubie, čerpadlo, filtre, protiprúd s výkonným čerpadlom silným roztokom Savo originál 26% alebo reverzným prečerpaním vodou s rozpustenou modrou skalicou 1:10 (kilo skalice na 10l kýbel vody, ideálne rozpustiť skalicu vo vriacej vode z varnej kanvice).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny