Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Skalice modrá do bazénu

Zdravím vás,
mátě prosím někdo zkušenosti s dávkováním skalice modré do bazénu? Kolik dáváte na m3 a jak často. Dával jsem na konci sezóny zazimovací prostředek, ale stejně už tam začínali růst řasy. Nenapadlo mě nic lepšího, než koupit skalici modrou.
Ráno jsem v konvi s vodou naředil 70g skalice a nalil do bazénu a řasy jsou pryč, jen voda je teď zakalená, což ale nevadí.

Ráno byl objem vody cca 9m3, teď dopouštím na plnou kapacitu bazénu 20m3, abych mohl zapnout filtraci. Dal jsem té skalice málo nebo moc? Díky za případné odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Sice jen nadzemní bazén, ale měl jsem ho asi deset let. Nikdy se mi v něm nevytvořila řasa. A také j…
Zerozero 28.03.2019 12:02
Zerozero
Kdysi jsme si vyprávěli, že modrý nátěr bazénů se dělá právě proto, aby nebylo vidět, že je voda nam… nový
ml1 31.08.2021 14:59
ml1
Mám to samé,dál jsem 5g na kubík vody už filtrují tři dny a stále je kalná,ale čistá.je potřeba změř… poslední
Koutak 15.05.2022 18:44
Koutak

Sice jen nadzemní bazén, ale měl jsem ho asi deset let. Nikdy se mi v něm nevytvořila řasa. A také jsem nikdy nepotřeboval použít nic jiného, než chlorové tablety. Jen občas přípravek na úpravu PH. Chce to mít jen tester a pravidelně kontrolovat PH a předepsanou úroveň volného chloru.
Modrá skalice je sice účinná, ale s higienického hlediska nevhodná. Nevím, ale dost pochybuji, že by se dávala do veřejných bazénů (třeba se mýlím). Možná na zazimování bych ji použil, protože nevyvětrá, jako chlor, ale potom bych vyměnil alespoň část vody, aby se obsah zředil. Ale nikdy bych ji nepoužíval, jako základní desinfekci při koupání. Navíc, přítomnost jiné chemikálie ve vodě, způsobuje rychlé vytěkání chloru z vody a tím velkou spotřebu. Použití Sava, i když na tom píšou, že je vhodné, je vyhazování peněz a zbytečné zvyšování PH.
Savo obsahuje jen asi pět procent chlornanu. Lze koupit přímo chlornan do bazénu s daleko větší koncentrací. Je na litry sice dražší, než Savo, ale je v něm chlornanu daleko více. V menším bazénu je asi nejlepší používat chlorové tablety, které obsahují asi 90% volného chloru. Jsou sice drahé, ale z hlediska obsahu chloru levnější než Savo. Navíc pozvolným rozpouštěním se dá dávkování vyzkoušet tak, že je kontrola a doplnění potřeba tak jednou za týden. Navíc, jsou některé doplněné i o přídavné látky, jako třeba vločkovač.
Ve veřejných bazénech se myslím dnes více než chemická úprava vody používá desinfekce UV-C zářením. Lze to pořídit i do domácího bazénu, ale není to levná záležitost.

Kdysi jsme si vyprávěli, že modrý nátěr bazénů se dělá právě proto, aby nebylo vidět, že je voda namodralá od skalice modré. No ale to už je desítky let, takže to dneska může být opravdu jiné (navíc nikde není psáno, že škola má patent na rozum). Dneska už snad ani nejsou veřejné bazény, dneska to jsou aquaparky nebo jak se těm výdobytkům říká, a to co nechce nikdo udržovat se nazve požární nádrží (vzopmínám, jak to bývalé koupaliště u nás teď jmenují, něco jako volnočasové centrum nebo tak nějak, ale spíš něco švihlého angličtinou).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru