Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zahradní chodníček z betonových šlapáků.

Prosím,můžete mně poradit.Koupila jsem formy na šlapáky do zahrádky,které si chci sama, z betonu,vyrobit,koupené jsou drahé.

Jakou suchou betonovou směs mám zakoupit a co do ní přidat,aby mně nepopraskaly,bude se po nich chodit.

Děkuji Vám za radu.Alena

loading...
Předmět Autor Datum
Výhradne použi drvený, lámaný kremeň, alebo iný tvrdý šuter z lomu o veľkosti gritu zrna, zmes od 0,…
Nuda 18.03.2019 10:15
Nuda
Trocha si myslím, že asi keď chce ušetriť, tak nebude mať k dispozícii bubnovú miešačku, teda ak ju…
ešteväčšianuda 18.03.2019 14:28
ešteväčšianuda
A možná nemá doma ani vibrátor(ten na beton).
Karel04 18.03.2019 15:13
Karel04
A IMHO je jak michacka tak vibrator velmi dulezitou soucasti celyho procesu, aby to opravdu fungoval…
bahno 18.03.2019 20:39
bahno
Ve Stavebninách se prodává suchý pytlovaný beton s názvem Cementový potěr. Jemnější nebo hrubší. V d…
Sekim 18.03.2019 22:00
Sekim
Osobně bych to doma nedělal, jelikož nic neušetříte. Domnívám se, že máte zakoupené gumové formy ve…
nerady 19.03.2019 11:22
nerady
A co napriklad take slapaky z dreva? Dlho sme rozmyslali nad zamkovou dlazbou ale drevo krajsie ukaz… poslední
MarekHan 02.04.2019 14:04
MarekHan

Výhradne použi drvený, lámaný kremeň, alebo iný tvrdý šuter z lomu o veľkosti gritu zrna, zmes od 0,3mm do 4mm vymývaný, zbavení zeminy a jílu.

Íl a zem, prípadne prach, je absolútny nepriateľ kvalitného betónu.

Tiež guľatý štrk, okrúhly kremeň nie je vhodný, ale je ho možné použiť ak sa pridá do zmesi vymývaný riečny piesok 0,2-0,5mm určený na zapucovanie omietok.

Zmes sa premieša dôkladne v bubnovej miešačke na polohutné cesto, aby vypadalo na nožoch po prevracaní, ako plastifikované, nesmie sa v otáčavom bubni prelievať. Do betónu je možné primiešať modrý Duvilax, max. jedno deci na 100l miešačku zmesi. Duvilax tvorí plastifikátor (Za komunistov sa pridával do betónu Jar, Pur na riady, ako náhrada plastifikátora)

Cement použi čerstvý z výroby a hlavne silný, 32,5R prípadne 52,5R. (Za komanča ozn.: 325 alebo 500)

Vyrába sa aj cement biely, ten má recipročné vlastnosti 52,5.

Voda do zmesy betónu nesmie obsahovať riasy, sinice, baktérie z odstáteho suda, lebo zmes betónu nevytvrdne, živé organizmy nedovolia cemetnu vytvrdenie, zničia ho v momente bodu tvrdnutia. Vodu použi jedine čerstvú z točky, nie z potoka alebo rybníka.

Ak chceš, aby bola vrchná, finálna vrstva dlažby hladká, podlož na rovný podklad silnejší PVC hladký materiál na ktorom namiešaný betón vo formách uvibruješ. Preklopená dlažba bude na strane pochodzu hladká ako sklo, farba cementu modrá na povrchu bez viditeľných zrniečok piesku a šutra.

Takáto dlažba nie je vhodná do exteriéru, lebo sa v zime na snehu alebo vlhku pozabíjaš v nevhodnej obuvi.

Ideálne je povrch vo formách po miernom zavadnutí zmesi dreveným hladítkom alebo hladítkom z polystyrénu zašúchať, zapracovať piesok s cementom do drsnej podoby. Takéto zapracovanie povrchu je takmer nezničiteľné, na doživotie, lebo sa vyvolaním povrchovej vody odstráni vzduch, k povrchu vystúpi voda, pričom sa posilnia adhézne sily povrchového pnutia počas tvrdnutia.

A IMHO je jak michacka tak vibrator velmi dulezitou soucasti celyho procesu, aby to opravdu fungovalo.
Pokud je to mozny, narval bych tam nejaky zelezo - treba kralici pletivo, nebo zamichal do betonu nejakou rozptylenou vyztuz - sekany skelny vlakno, sekany polypropylenovy vlakno nebo jeste lepe dratky. Coz ale precijen zveda cenu ty smesi.

Ve Stavebninách se prodává suchý pytlovaný beton s názvem Cementový potěr. Jemnější nebo hrubší. V daném případě je to jedno. Popis na obalu.
K nářadí: zednická lžíce, kbelík /ideální gumový, /též ve stavivách cca 30.- Kč. S chutí do práce!

Osobně bych to doma nedělal, jelikož nic neušetříte. Domnívám se, že máte zakoupené gumové formy ve tvaru stopy nohy. Výška formy bude asi 4 cm. Jelikož dle dotazu nemáte asi žádnou zkušenost se zpracováním betonu tak výsledek nebude asi vynikající. Sériově vyráběné betonové prvky jsou z lepšího betonu a jsou hlavně vibrovány. Pokud si to tedy chcete zkusit a máte jen pár forem, kupte betonovou směs, rozmíchejte betonovou směs v kbelíku pomocí vrtačky a nástavce na míchání. Směs nalejte do forem a ve formě udusejte. Po tom zasypte pomocí sítka cementem ( jako by jste cukrovala bábovku) a uhlaďte hladítkem. Nemělo by Vám to rychle vyschnout, je potřeba beton kropit. Nechte zatvrdnout cca 1-2 dny a opatrně překlopte na rovnou plochu a můžete začít novou výrobu. Pokud budete chtít dát do formy drátěnou výztuž tak by stačilo vystříhat z pozinkovaného pevného drátěného pletiva (ne pletivo v rolích), tvar formy zmenšený z každé strany o 2 cm a tuto výztuž položte na první 2 cm betonu a zalejte další vrstvou betonu. Hlavní je vše dobře udusat (uvibrovat). Beton tvrdne 28 dní ale cca 70 % pevnosti má po týdnu. Pro rejpaly dotaz tu byl 24 hodin a nikdo jí moc neporadil. Komu se to nelíbí ať mi pr.el políbí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...