Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zahradní chodníček z betonových šlapáků.

Výhradne použi drvený, lámaný kremeň, alebo iný tvrdý šuter z lomu o veľkosti gritu zrna, zmes od 0,3mm do 4mm vymývaný, zbavení zeminy a jílu.

Íl a zem, prípadne prach, je absolútny nepriateľ kvalitného betónu.

Tiež guľatý štrk, okrúhly kremeň nie je vhodný, ale je ho možné použiť ak sa pridá do zmesi vymývaný riečny piesok 0,2-0,5mm určený na zapucovanie omietok.

Zmes sa premieša dôkladne v bubnovej miešačke na polohutné cesto, aby vypadalo na nožoch po prevracaní, ako plastifikované, nesmie sa v otáčavom bubni prelievať. Do betónu je možné primiešať modrý Duvilax, max. jedno deci na 100l miešačku zmesi. Duvilax tvorí plastifikátor (Za komunistov sa pridával do betónu Jar, Pur na riady, ako náhrada plastifikátora)

Cement použi čerstvý z výroby a hlavne silný, 32,5R prípadne 52,5R. (Za komanča ozn.: 325 alebo 500)

Vyrába sa aj cement biely, ten má recipročné vlastnosti 52,5.

Voda do zmesy betónu nesmie obsahovať riasy, sinice, baktérie z odstáteho suda, lebo zmes betónu nevytvrdne, živé organizmy nedovolia cemetnu vytvrdenie, zničia ho v momente bodu tvrdnutia. Vodu použi jedine čerstvú z točky, nie z potoka alebo rybníka.

Ak chceš, aby bola vrchná, finálna vrstva dlažby hladká, podlož na rovný podklad silnejší PVC hladký materiál na ktorom namiešaný betón vo formách uvibruješ. Preklopená dlažba bude na strane pochodzu hladká ako sklo, farba cementu modrá na povrchu bez viditeľných zrniečok piesku a šutra.

Takáto dlažba nie je vhodná do exteriéru, lebo sa v zime na snehu alebo vlhku pozabíjaš v nevhodnej obuvi.

Ideálne je povrch vo formách po miernom zavadnutí zmesi dreveným hladítkom alebo hladítkom z polystyrénu zašúchať, zapracovať piesok s cementom do drsnej podoby. Takéto zapracovanie povrchu je takmer nezničiteľné, na doživotie, lebo sa vyvolaním povrchovej vody odstráni vzduch, k povrchu vystúpi voda, pričom sa posilnia adhézne sily povrchového pnutia počas tvrdnutia.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny