Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Samovzdělání

Ahoj, v září budu asi poprvé nastupovat do nové práce. Jedná se o firmu, která děla elektroinstalaci a hlavně zapojování rozvaděčů v halách. Z práce mám velký strach, protože
v oboru nemám žádnou praxi (tu školní nepočítám, byla 2 dny za 14 dní a ještě to bylo půlené se slaboproudem). Firma prý si absolventy zaučí, ale i tak bych chtěl být trochu připravený předem. Proto se vás chci zeptat, jestli neznáte nějakou dobrou a srozumitelnou literaturu nebo jiný způsob jak se s tímto oborem trochu více seznámit.

Předmět Autor Datum
sehnat si brigádu při škole..záleží na tom co se bude zapojovat, něco jiného jsou motory a něco jiné… nový
paul 06.03.2019 19:42
paul
Máš? : Vyhláška č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné zp… nový
Stefran 06.03.2019 20:00
Stefran
Momentálně ne, ale za pár měsíců mě čekají zkoušky. nový
Smolníček 06.03.2019 23:51
Smolníček
V té vyhlášce se nedá dočíst ani jak vyměnit prasklou žárovku (tedy nízkovýkonový tepelný zdroj se s… nový
Yarda 07.03.2019 13:38
Yarda
Souhlas, ale vyhláška je základ a měl by znát co smí a co ne. Podnik píše o zaučení a každý to asi z… nový
Stefran 07.03.2019 17:29
Stefran
Zkuste se podívat na technickou literaturu z vydavatelství zaměřených na váš obor, napřklad PŠIS, ne… nový
náhodný 06.03.2019 22:09
náhodný
Literatura pro přípravu na zkoušky vyhlášky 50. Jako montér elektro ji stejně budeš muset mít, takže… nový
Prasak 06.03.2019 22:33
Prasak
Na netu, konkrétní učebnice free, asi neseženeš. Pokud do toho chceš něco investovat, objednej si ně… nový
George63 07.03.2019 18:55
George63
Teď mě ještě, dodatečně, napadlo a doporučuji použít tuhle free aplikaci ProfiCad elektro. Je zde po… poslední
George63 10.03.2019 16:51
George63

Souhlas, ale vyhláška je základ a měl by znát co smí a co ne. Podnik píše o zaučení a každý to asi zná, že dostane pomocné práce a až časem po zjištění jak je šikovný "půjde dál". :beer:
Trochu bych posiloval na ty kilometry kabelů ve výrobních halách a myslím, že se nemusíš bát pokud budeš mít chuť pracovat :-)

Literatura pro přípravu na zkoušky vyhlášky 50. Jako montér elektro ji stejně budeš muset mít, takže to tlač do hlavy, budeš to opravdu potřebovat.
Ale i tak bez praxe budeš mít nanejvýš §5, tj. nesmíš pracovat samostatně. Budeš dělat s někým, kdo už to zná, tedy podrž, přines. Postupně do toho vlezeš.
I když - budeš nastupovat až v září? Napřed se soustřeď na dokončení školy. Ta firma, co tě zaměstná, počítá s tím, že absolvent je pouze teoretik a bude ho muset školit. To, co jiní sbírají do hlavy dlouhý roky, nenaženeš za pár měsíců (a ještě k tomu jen jako bokovku).

Na netu, konkrétní učebnice free, asi neseženeš. Pokud do toho chceš něco investovat, objednej si něco z odborných knih z odkazu. Jinak se občas dají sehnat i v některých prodejnách knih, pokud vedou odbornou literaturu. A rovněž se dají občas vypůjčit i v dobře vybavených knihovnách. A neboj se, pokud Tě zaměstnají, tak Tě musí (pokud máš odborné vzdělání) postupně zaučit na prováděné práce a v podstatě odpovídají za Tvou bezpečnost. Budeš muset určitě absolvovat školení z vyhl.50/78 Sb. a přezkoušení. Tam se budeš muset seznámit i s potřebnými předpisy a normami, platnými pro elektrotechnickou činnost a rovněž s rozsahem prací, které budeš moci v praxi provádět. Pokud nebudeš mít zaučení a přezkoušení z vyhlášky, tak Tě, k samostatné práci, zaměstnavatel nesmí pustit.
https://knihy.abz.cz/obchod/elektricke-instalace

Teď mě ještě, dodatečně, napadlo a doporučuji použít tuhle free aplikaci ProfiCad elektro. Je zde poměrně hodně značek pro kreslení a tím i čtení elektrotechnických schemat všeho druhu. V prvním odkaze je pokec a hodnocení, ve druhém si jej můžeš stáhnout. Používám jej a je opravdu dobrý. Pokud jej budeš využívat pro soukromé účely, je zdarma. A je jej možno použít jako jednoduchou učební pomůcku pro orientaci ve schematech. A v ukázkách máš rovněž i nějaká konkrétní schemata. ;-)

https://automatizace.hw.cz//proficad-elektro-cad-software

https://www.proficad.cz/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru