Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spojení drátů repro

dobry den,

mam u PC repro soustavu 2.1 - zesilovac, ze ktereho jdou 3 cinche - jeden do subwooferu, dalsi dva do dvou malych repro..mam doma jeste malou hifi vez, ktera vysila zvuk do dvou vetsich bedynek, ktere vsak nemaji cinch pripojky..
rad bych se tedy zeptal, jestli se da spojit 4 dratky, ktere vedou z kazde ze dvou bedynek hifi veze do jednoho cinche ze soustavy 2.1?
v priloze je fotka 4 dratku z bedynky, ktere chci spojit jednim cinchem

diky za pomoc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli jsem to dobře pochopil, tak máš u PC zesilovač 2.1, tedy příslušné bedýnky nejsou aktivní, ne…
Zerozero 03.03.2019 01:03
Zerozero
4 drátové připojení se u věží použává k připojení na subwoofrový repro. Tedy tam vede klasická dvoul…
Kutil tim 03.03.2019 07:59
Kutil tim
No tohle jsem nikdy nezkoumal. Tedy to je, že pro každý kanál jsou dva výstupy, jeden je pro středy… poslední
Zerozero 03.03.2019 10:13
Zerozero

Jestli jsem to dobře pochopil, tak máš u PC zesilovač 2.1, tedy příslušné bedýnky nejsou aktivní, nemají vestavěný zesilovač, jako mívají bedýnky k PC připojitelné přímo k PC bez zesilovače.
A chceš původní malé stranové bedýnky odpojit a místo nich zapojit bedýnky od věže.
Nedoporučoval bych nějaké pokusničení, bez zjištění několika věcí, protože hrozí možné zničení něčeho.
Impedance. Může být jak u bedýnek od PC tak i od věže pravděpodobně 4, nebo 8 ohm. Nejlepší by bylo, pokud to bude stejné. Jinak pokud připojíš nové bedny s větším odporem, nic se nestane, ale bude to hrát míň. Pokud naopak, zátěž bude mít menší odpor, může dojít k přetížení zesilovače a při velkém vybuzení i k poškození. Ale použitelné to je, pokud se to nebude vybuzovat naplno. Zesilovač má určitou rezervu. Impedanci (odpor) se dá přibližně zjistit multimetrem, nebo bedýnky rozdělat a bývá to uvedené na magnetu reproduktoru. Nebo také na nějakém štítku přímo na bedně.
Ale není mi jasné, proč z každé bedýnky vedou čtyři dráty. To nebývá běžné, normálně stačí dva.
Jediné vysvětlení, co mě napadá, že každá bedýnka má dva repro, basák a výškáč. A z mně z neznámého důvodu jsou repro vyvedené samostatně a výhybky nejsou v bedýnce, ale ve věži.
Ale v tom případě nelze oba repro v bedýnce jen paralelně spojit, pravděpodobně by mohlo dojít odepsání výškáče. I když by v soustavě 2.1 nedostal basy, i středy by mohly být dost.
Nejlepší by bylo pokud lze se do bedýnek podívat, zjistit jak to v nich je.
Pokud by to bylo jak myslím, pak by šlo přívodní dvoulinky paralelně spojit, ale do série s výškáčem dát jako jednoduchou výhybku kondenzátor. (svitkový, nebo elektrolytický bipolární).
V případě 4 ohmů asi 4uF, v případě 8 ohmů 2uF.
Možnost těch čtyřech drátů, že by v takové malé bedýnce byly použité dvoucívkové reproduktory, se mi zdá nepravděpodobné, ale možné je všechno.
A jak to vlastně bylo připojené původně k té věži? Tam je pro repro osm svorek??

No tohle jsem nikdy nezkoumal. Tedy to je, že pro každý kanál jsou dva výstupy, jeden je pro středy a výšky a druhý pro basy a výhybka je uvnitř věže? To bych chápal, že na jeden výstup se dá bedna na střed a výšky a basák na druhý výstup. Ale jak je to zapojené v těch bedýnkách,když se subwofer nepoužije? Snad jedině, že jedna dvoulinka je pro střed a výšky a druhá jen pro basy, které jsou odděleny ve věži, tedy že basák je vyvedený samostatně. Nebo že se tím překlene část výhybky, která při použití subwoferu odděluje nejnižší kmitočty od basáku a ten bere jen středobasy.
To tedy přesně nevím. Pokud ale je basák v bedýnce samostatně vyvedený, tak by šlo ho vůbec nezapojit, protože na to máš subwofer už u zesilovače. Ale zvukově si moc nepomůžeš, protože středy a výšky vezmou bez problémů i ty původní. Ale pokud v bedýnkách jsou alespoň výhybky pro oddělení střed a výšky, tak by asi bylo možno obě dvoulinky propojit. Pak by asi bylo to co chceš, nejhlubší tóny by oddělené zesilovačem bral subwofer a stranové bedny by braly část basů, výšky a středy.
Basák by byl připojený ale ze zesilovače dostával jen středobasy, nejhlubší tóny by na něj nešly.
Ale nemůžu ti poradit přesně, nikdy jsem se tím nezabýval, nepreferuji použití subwoferu. Mám raději bedny které vezmou celé pásmo a bez bassreflexu. Bassreflexové bedny (a subwofery) zní jak ze sudu, tuc tuc.
Ale pokud to budeš zapojovat, pozor na polarizaci. Systém musí být sfázovaný. Tedy subwofer musí být ve fázi se středobasy. Pokud je to obráceně, část kmitočtů na středobasech se ztratí, nebo bude znít nepřirozeně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru