Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EPS nebo vata?

Zdravím, mám na domě dřevěné štíty, je to rám pokrytý palubkami a rád bych na ně dal nějakou omítku. NEZATEPLUJI, prostor za štíty je nepoužívaná, dobře větraná půda. Můj původní záměr, přilepit navrch EPS 2-3 cm jako podklad, mi stavební firma vymlouvá a doporučuje jako podklad desky z minerální vaty. Zdůvodňují to, že EPS by se zevnitř mohl potit, případně by plocha mohla praskat, štít má asi 14 m2.
Máte někdo zkušenosti, je v tomto lepší EPS nebo měkčí a těžší desky z fasádní vaty? Nebo jiný materiál?

Předmět Autor Datum
Vhodnější je stavební fórum. nový
Kyncl 27.02.2019 18:10
Kyncl
Hlavný dôvod je nehorľavosť použitého materiálu. https://www.asb.sk/stavebnictvo/zateplenie/je-etic… nový
Nuda 27.02.2019 20:13
Nuda
Stavební firma doporučuje co je pro ní výhodnější. její zdůvodnění je mimo mísu. Potí se snad teď ně… nový
milan.cukrar 28.02.2019 06:15
milan.cukrar
Mám k této tomuto tématu dotaz. Čím raději přilepit polystyren na strop, lepidlem, nebo pěnou? Co je… nový
MilPP 28.02.2019 10:47
MilPP
Lepidlem, páč to přitisknete a deska drží. Když použijete pěnu, musíte desku fixovat po nějakou minu… nový
milan.cukrar 28.02.2019 18:01
milan.cukrar
Díky za radu. poslední
MilPP 04.03.2019 08:26
MilPP

Hlavný dôvod je nehorľavosť použitého materiálu.

https://www.asb.sk/stavebnictvo/zateplenie/je-etics-s-eps-nebezpecnejsi-ako-etics-s-mineralnou-vlnou

Nemáš štíty obývané, nie sú priestory vykurované, nevzniká pod štítmi relatívna vlhkosť na ktorej by sa tepelným mostom kondenzovala vlhkosť. V tom prípade nemajú pravdu majstri stavebníci s ktorými si vec konzultoval.

Praskal by omietnutý polystyrén jedine v tom prípade, ak by podložie pracovalo teplotnými výkyvmi. Palubovky by sa prehýbali.

Dôležité je ukotvenie polystyrénu na pevný podkladový rošt ak máš dojem, že podkladové palubovky ešte stále pracujú. (Silne pochybujem, určite sú nejakými konzervačnými nátermi za tie roky-rokúce, fest ošetrené).

Je vhodné podložiť pod polystyrén na celú plochu parozábranu (Priheftnúť parozábranu napríklad térákmi /klince s veľkou hlavou/ priamo do paluboviek).

Povrchové trhliny malty obohatenej plastifikátormi vznikajúce časom, sa eliminujú jemným PVC sitom, perlinkou, nacapenú, vtlačenú, zaonečenú do natiahnutej základnej fasádnej omietky lepenej na povrch polystyrénu.

Na túto spodnú, podkladovú vrstvu malty, sa po zaschnutí natiahne ešte jedna finálna povrchová vrstva "brizolitu" podľa veľkosti zrna gritu, aby celkovo korešpondovala so spodnou stavbou.

Jemné zrno druhej vrchnej omietky obsahuje drvenú kremelinu, drtený kremeň (0,5mm-3mm), ktorý ostrými hranami zapracované do seba, zlepené pojivom, adhéznymi silami, dôkladne spevní povrch, že nevzniknú časom na finálnej fasáde nevzhľadné mikroskopické trhlinky.

Stavební firma doporučuje co je pro ní výhodnější. její zdůvodnění je mimo mísu. Potí se snad teď něco? Praskání je taky nesmysl. Na vatě více vydělají jak na polyši. Praská snad polyš na fasádě, i když bývá větší jak 14metrů?

Já bych šel do polyše EPS 70F o síle 4-5cm, kvůli prohybu desek. Nevím, jak máte plochu rovnou. Třeba bude stačit 3cm, nevím, na dálku to nepoznám. Přilepit Tytan 753, 60sekund, Bond a podobně, pak lepidlo perlinku a omítku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru