Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Oprava kazety horskeho kola

tedy nechci se vám moc míchat do vaší vyostřený debaty, ale moje zkušenost jasně říká, že řetěz se vytáhne, ovšem jestli je to jen zvětšením vůlí v pouzdrech, nebo i natažením materiálu, to nevím, každopádně je viditelně delší. spíš bych tipoval na ta pouzdra, protože on se tak vytahá nejen tahem, ale i třeba hodně tím, když někdo jezdí blbě křížem (tedy třeba největší převodník, největší kolečko na kazetě a naopak). Pro pozorování změny délky stačí jednoduše položit starý řetěz vedle nového a je to vidět pouhým okem. Já to dělám vždycky, protože si potřebuju nový řetěz zkrátit podle starého (na stejný počet článků) a musím ten starý postupně posouvat po pár článcích, aby mi počet článků odpovídal.
takže řetěz se na 100% vytahuje, o tom žádná.
je ale taky fakt, že je potřeba ho mýt a to co nejčastěji, protože jinak se pochopitelně z maziva prachu stává brusná pasta a ta nesvědčí ničemu - ani řetězu ani kazetě ani převodníkům. A mazat. A čistit.
Já obyčejně jezdím na kazetu 2-3 řetězy a postupně je točím cca pro 1000 km (jezdím C9 a ta vydrží fakt hodně). takže se vytahujou postupně. když bych nechal jen jeden dlouho, tak jak se vytahá, tak se rychleji vymačkávájí zuby kazety a když bych pak nasadil nový řetěz, tak bude střílet (prakticky vyzkoušeno, jet se na to nedá - u C9 je v tomto směru problém, že je nová ještě o něco kratší, než HG a pod.). Střílení je tedy většinou problém, když se dá na vyježděnou kazetu nový řetěz. ten má kratší články, než ten starý vytahaný, a tak se nenavléknou úplně na zuby oježděný kazety a seskakují. tkže mě se osvědčil tenhle způsob postupného ojíždění kazety více řetězy.
když už je to celý vytahaný moc (přes těch 132.7 cca), tak je potřeba to vyměnit komplet - řetězy i kazetu, jinak to začnou významněji odnášet i převodníky. ty se samozřejmě také ojíždějí, jenže tam je síla rozdělena na mnohem více zubů, takže se neojíždějí tak rychle.

mimochodem, "Řetěz, jehož délka se zvětší o víc než 7mm" je v pohodě použitelný, problém je, když se tak zvětší jeho délka mezi 11 články! Právě tak se to měří. C9 např.začíná někde na 131.9, HG vyhazuju ho, když je na cca 132.7, takže se mezi 11 články protáhne o 8 mm.

viz např https://www.velofiala.cz/blog/jak-merit-retez a další a další, je toho plný net

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny