Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 4K televize

Ahojte. Rozhodl jsem se zakoupit novou televizi z 4 K UHD rozlisenim. Abych si vychutnal opravdu kvalitu obrazu potrebuji i zrejme 4 k satelitni prijimac a i DVD prehravac, je to tak? Pokud zustanu u starych spotrebicu jakoze sat. prijimac a dvd prehravac bude kvalita rozliseni zrejme standartni jakou jsem mel doposud, pokud se nepletu? 10 let stara viera (plazma)Netyka se to samozrejme kvality dvd nosice to chapu zalezi jestly budu mit originalni DVD ci nejakou kopii ze? Ale spise me zajima satelitni prijimac. Diky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslím, že zatím je 4K televize jen na to že se to vyrábí. Praktická použitelnost je a asi ještě dos…
Zerozero 25.02.2019 14:19
Zerozero
Ono ani FullHD vysílání moc nefrčí, takže FullHD TV je využito akorát tak na XBoxu, nebo na filmy z… nový
Prasak 27.02.2019 11:16
Prasak
Nebo nejvyšší předplatné Netflixu. poslední
touchwood 27.02.2019 15:37
touchwood
4K monitor k počítač asi má smysl. Ale 4K televize snad jedině pokud je na ní co sledovat. (Přecejen… nový
ml1 25.02.2019 17:19
ml1
Nevysila se v 520 radcich, ale v 576 i50 - u SD DVB-T a DVB-S / DVB-S2, v pripade T2 pak 540 p50, a… nový
lucifer 25.02.2019 19:29
lucifer
ČT sice vysílá v DVB-T2 1080p, ale nativní 1080p/50fps to samozřejmě není... Je to upscale z 1080i. nový
Martin79 27.02.2019 10:54
Martin79
to samozrejme ano, ale vysledek je jako takovy fakt slusny - hlavne kvuli velmi solidnimu bitrate. A… nový
lucifer 27.02.2019 12:05
lucifer

Myslím, že zatím je 4K televize jen na to že se to vyrábí. Praktická použitelnost je a asi ještě dost dlouho bude téměř nulová. Na satelitu i pozemním vysílání zatím nevím o nějakém UHD kanálu.
DVD na 4K nestačí. Asi jediným zdrojem UHD signálu je příslušně vybavený blurai přehrávač. Otázka je, kolik se na to dá sehnat nahrávek. Potom asi jen nějaké stahování z internetu.

4K monitor k počítač asi má smysl. Ale 4K televize snad jedině pokud je na ní co sledovat. (Přecejenom jsou pořád dražší než HD o půlHD ("HD ready") ani nemluvim, to bych vůbec vynechal, to nemá už na pultech co dělat.) Nemyslím hned v době koupě, ale výhledově.
Co jde v pozemním vysílání to je hrůza. Nejde jen o to, že to má rozlišení klasické (520 řádků), to by zas tak nevadilo. Jde o šílenou kompresi, jak se snaží do jednoho kanálu nacpat víc programů. Ať už jde o statické artefakty (pixelování a pod.) nebo o zkreslení pohybu (trhaný namísto plynulého). HD vypadalo obdobně i když o něco lépe, ale to spíš bylo trochu větším přenosovým pásmem (pokud vím, tak v DVB-T už nic v HD neni a T2 zatím nemáme v anténě). Většina z toho neni z normální pozorovací vzdálenosti znát, ale pak je otázkou, jestli vůbec má smysl zvětšovat rozlišení.
Všimnul jsem si, že na youtube jsou videa ve 4K poměrně běžná, to by byl další zdroj 4K potravy.
Ještě se zapomnělo na jeden zdroj 4K. Videokamery 4K jsou dneska už docela dobře dostupné a nejsou zas o tolik dražší (byť u mnoha je to 4K nějak ošizené). A u kamer bývá datový tok vyšší a komprese méně agresivní (tím, že neni potřeba se natěsnat do úzkého přenosového pásma a taky na podporu prodeje rychlých paměťových karet a větších datových úložišť).

Nevysila se v 520 radcich, ale v 576 i50 - u SD DVB-T a DVB-S / DVB-S2, v pripade T2 pak 540 p50, a ano - v silene kompresi a otresne kvalite. Chcete HD? Zaplatte si - kabel nebo satelit. Nova a Prima nechce sirit HD zadarmo (ne, nestaci jim prijmy z reklamy, chteji vic). Jedina vyjimka je T2 mux Ceske televize, ten je ukazkovy, a takhle by to melo vypadat. (1080vp50 HEVC pri slusnem bitrate = skutecne dobre.).

Ad. koupe 4k bedny - pokud chcete neco trochu rozumneho, nenu zbyti - i kdyz to rozliseni nevyuzijete. FullHD TV se jen doprodavaji, pripadne vylozene low-end modely s mizernou vybavou a jen zakladni funkcnosti. Pokud neco slusneho = 100Hz panel, DirectLED podsiceni (a idealne *VA panel) ta stejne nic jineho nez 4k uz nejspis neni dostupne.

to samozrejme ano, ale vysledek je jako takovy fakt slusny - hlavne kvuli velmi solidnimu bitrate. Aktualne - CT Sport HD DVB-T2: prumerne kolem 7Mb, peak pres 10Mb, pri HEVC kodeku. Jeste spoustu let bude nutne prevadet 50i na 50p, bohuzel - s tim se nic delat neda, kdyz za pul stoleti je veskere vse v archivech na pascich interlaced. A veskera studiova technika taky bezi v 50i.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru