Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 4K televize

4K monitor k počítač asi má smysl. Ale 4K televize snad jedině pokud je na ní co sledovat. (Přecejenom jsou pořád dražší než HD o půlHD ("HD ready") ani nemluvim, to bych vůbec vynechal, to nemá už na pultech co dělat.) Nemyslím hned v době koupě, ale výhledově.
Co jde v pozemním vysílání to je hrůza. Nejde jen o to, že to má rozlišení klasické (520 řádků), to by zas tak nevadilo. Jde o šílenou kompresi, jak se snaží do jednoho kanálu nacpat víc programů. Ať už jde o statické artefakty (pixelování a pod.) nebo o zkreslení pohybu (trhaný namísto plynulého). HD vypadalo obdobně i když o něco lépe, ale to spíš bylo trochu větším přenosovým pásmem (pokud vím, tak v DVB-T už nic v HD neni a T2 zatím nemáme v anténě). Většina z toho neni z normální pozorovací vzdálenosti znát, ale pak je otázkou, jestli vůbec má smysl zvětšovat rozlišení.
Všimnul jsem si, že na youtube jsou videa ve 4K poměrně běžná, to by byl další zdroj 4K potravy.
Ještě se zapomnělo na jeden zdroj 4K. Videokamery 4K jsou dneska už docela dobře dostupné a nejsou zas o tolik dražší (byť u mnoha je to 4K nějak ošizené). A u kamer bývá datový tok vyšší a komprese méně agresivní (tím, že neni potřeba se natěsnat do úzkého přenosového pásma a taky na podporu prodeje rychlých paměťových karet a větších datových úložišť).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny