Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepěťové ochrany - kterou vybrat?

Zdravím,

rád bych své el. spotřebiče (TV, PC, lednička, trouba, robotický vysavač...) napojil na přepěťovou ochranu (poslední stupeň).

Mám vybrány následující:
https://www.czc.cz/apc-surgearrest-essential-pm1w-fr/187609/produkt
https://www.czc.cz/apc-essential-surgearrest-prepetova-ochrana-5-zasuvek-2xusb/169306/produkt
https://www.czc.cz/apc-essential-surgearrest-prepetova-ochrana-8-zasuvek/169311/produkt

Co jsem se dočetl, čím vyšší Kapacita rázové energie, tím lépe. V případě posledních dvou produktů je kapacita rázové energie 918 J (pro 5 zásuvek) a v případě 8 zásuvkové verze 2690 J. Klidně bych vybral tu s vyšší kapacitou, ale bude to působit jak pěst na oko, když v tom budu mít (viditelně v rohu místnosti) zapojený jen jeden el. spotřebič.
Postačí tedy pořídit ochranu s 918J? Jde mi aspoň o prodloužení životnosti spotřebičů - ty jsou v cenové kategorii 5000 - 15 000 Kč.

Co se týče prvních stupňů ochrany před přepětím, tak o tom samozřejmě nemám informace - bydlím v nájemním bytě.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Na jeden spotrebič bez ochrany DSL tf. metalickej linky, TV koaxiálu ti bohate stačí ten prvý xindel…
Nuda 18.02.2019 20:16
Nuda
1) Pokud to chcete navrhnout sám, nastudujte si tu problematiku pořádně - z dotazu je patrné, že jst…
mirektatra 18.02.2019 20:51
mirektatra
Zeptám se jako laik. Pomůže pečlivá instalace všech stupňů (A,B,C,D), pokud dostane barák přímý zása…
L-Core 18.02.2019 21:03
L-Core
Filosof odpoví, že nikdy nic není na 100% Technik odpoví, že při správné instalaci soustavy ochran p…
mirektatra 18.02.2019 21:15
mirektatra
pokud dostane barák přímý zásah? tam nemá cenu nic řešit. antiochrana se doma nedá zaplatit, respek…
lední brtník 18.02.2019 23:01
lední brtník
pokud bydlíš v nájemním bytě, nepočítej vůbec s tím, že by tam nějaké přepěťové ochrany základních s…
paul 19.02.2019 09:09
paul
Jenom pro ilustraci: od routeru jeden kabel cca 1m, druhý cca 10m, řachlo to do baráku asi 50m vzdál…
jirka44 19.02.2019 11:33
jirka44
Už v názvu těchto prodávaných zásuvek je, že je to přepěťová ochrana. Nikoliv ochrana před bleskem.…
Zerozero 19.02.2019 12:11
Zerozero
Možná to ze zadání nevyznělo, ale neřeším, co se stane, když do blízkosti domu (nebo nedej bože přím…
Tomek001 19.02.2019 19:32
Tomek001
Máš tam vcelku dobrou "jemnou" ochranu. Nevím, jestli je nutný dávat za ni ještě jednu stejnou... Po… poslední
mirektatra 19.02.2019 20:15
mirektatra

Na jeden spotrebič bez ochrany DSL tf. metalickej linky, TV koaxiálu ti bohate stačí ten prvý xindel.

V prípade prepätia bleskom priamo alebo v blízkosti siete 230V, ba, ešte horším hromom, ti beztak nepomôže žiadna ochrana. Placebo efekt lebo než sa stihnú odpáliť obvody v ochrane, nebodaj odpojiť napájane, máš ju po metale priamo "v kuchyni" spotrebiča.

1) Pokud to chcete navrhnout sám, nastudujte si tu problematiku pořádně - z dotazu je patrné, že jste se tomu moc nevěnoval.
2) dát pouze poslední "nejjemnější" stupeň, to jsou vyhozený peníze. Přepětí se musí omezit v několika stupních (A,B,C,D) a ty musí být od sebe vzdáleny tak, aby délka vedení poskytla čas pro reakci té další a "jemnější" ochrany. pokud délka vedení není možná, vkládá se omezující indukce.
3) Jednotlivé ochrany nesmí být umístěny kamkoliv, ale s ohledem na účinky magnetického toku a indukce do dalších zařízení.
Pokud se tohle všechno PŘESNĚ nedodrží, vyhodil jste cca 20 tis. za celou soustavu ochran zbytečně.

Studujte a vdělávejte se... proto, abyste udělal JEDEN SYSTÉM ochrany u sebe doma... a zvažte, jestli to má cenu, když je pár odborníků, kteří si to nastudují podrobně a do takových detailů proto, aby mohli zařízení montovat OPAKOVANĚ.

Zeptám se jako laik. Pomůže pečlivá instalace všech stupňů (A,B,C,D), pokud dostane barák přímý zásah? Budou kritické "spotřebiče" (PC, disky) stoprocentně ochráněny? Poddotaz: pomůže fyzické odpojení např. externích disků před bouřkou od LAN i 220V na sto procent? Narážím na důsledky (mně nepochopených) účinků EMP výbojů či co...

Někde někdy jsem četl, že ochrání jen odpojení disků od všeho, ideálně umístěné do uzemněných "masivních olověných faradayových klecí". Nerozumím tomu a nejsem schopen tohle asi zabezpečit; mám tedy nějakou šanci na 100% ochranu (dat), míněno v jednom "fyzickém" místě? O umístění záloh na x míst samozřejmě povědomí mám.

Uvažuji jen teoreticky, nehledejte v tom háčky :)

Filosof odpoví, že nikdy nic není na 100%
Technik odpoví, že při správné instalaci soustavy ochran proti přepětí, je statisticky nevýznamná možnost, že to nebude stačit. :-D

Je třeba si uvědomit, že mluvíme o proudech 40 000 Ampér, které jsou jen zlomek sekundy, ale v nepříznivém případě mohou naindukovat napětí do zařízení, která nejsou vůbec galvanicky spojena s ničím :-D. Příkladem je třeba vedení hromosvodu po fasádě, kde na vnitřní stěně (tedy ve vzdálenosti cca 40cm) může jít souběžně s bleskosvodem několik metrů internetová linka, nebo vedení k zásuvkám, nebo tam je umístěna televize... A potom nezabráníte mžikovému přepětí... nebo se třeba naindukuje napětí 10V uvnitř nějakého přístroje v obvodu, kde jsou normálně miliVolty... ALE je to pravděpodobné? A Vy to chcete vyloučit na 100% ? :-)

pokud dostane barák přímý zásah?

tam nemá cenu nic řešit. antiochrana se doma nedá zaplatit, respektive to vyjde na cca sto tisíc. pokud nejsi na svahu nebo na vrcholu kopce, kam rádo udeří, nemá to smysl.
jestli jsi v podobné zóně, vyhlížej 30 let blesk co se v okolí trefí, aby se tvoje desítky let placená pojistka vyplatila.

Už v názvu těchto prodávaných zásuvek je, že je to přepěťová ochrana. Nikoliv ochrana před bleskem.
Co se týče přímého úderu blesku, je kompletně v domě provedená ochrana dostatečně účinná pro vedení a spotřebiče. Ale v podstatě platí, co napsal Mirektatra, stoprocentně není zaručené nic, indukce se může projevit kdekoliv, i bez galvanického spojení.
K dotazu L-Core, bych asi napsal, pokud bych bydlel někde na kopci, kde je velká pravděpodobnost úderu blesku a měl například externí HD jako zálohu důležitých dat, tak by možná nebylo od věci, při blízké bouřce HD odpojit od všeho. Farradayova klec z olova :-), by snad potřeba nebyla, ale třeba nějaká krabice z plechu (nemyslím nějaký pancíř), by daný HD ochránila i před indukcí.
Ale lze říci, že ztráta dat, uložených na HD, je pravděpodobnější kleknutím samotného HD, než úderem blesku do domu.
Co se týče prodávaných zásuvkových ochran, jak už bylo napsáno, při úderu do vedení v blízkosti (i kilometry) domu, jsou naprosto neúčinné. Přesto bych je zcela nezatracoval. Jak jsem napsal výše, nejsou určeny na ochranu před bleskem, ale na ochranu před napěťovými špičkami, které se v síti mohou vyskytovat z různých příčin. Jednou jsem udělal pokus a na síť připojil osciloskop a nějakou dobu sledoval průběh.
Bydlím na vesnici, dost daleko od průmyslových zařízení, které můžou špičky vytvářet. Přesto jsem se divil, kolik takových výkyvů, dost převyšujících normální amplitudu jsem zaregistroval. Ve většině případů to spotřebiče vydrží, například elmotory a transformátory to "odfiltrují" vlastní indukčností, tepelné spotřebiče to ani nezaregistrují. Ale v dnešní době, na to mohou být citlivé spínané zdroje, nejen v počítačích ale třeba i v LED žárovkách. Naštěstí napěťové špičky bývají dost krátké, takže je zachytí vstupní kondenzátor zdroje. Ale nejhorší jsou napěťové výkyvy, které trvají delší dobu (myslím zlomky sekundy). To může způsobit nabití vstupního kondenzátoru na vyšší napětí a jeho poruchu. V lepším případě zareagování ochranných varistorů na vstupu a jejich odpálení.
V tomto případě může zásuvková přepěťovka pomoci. V případě příchozího impulsu zareagují vestavěné ochrany (transily, varistory). Pokud je impuls takový, že je prvky stačí pohltit, nic se nestane. Pokud je impuls větší, dojde k probití a zkratu těchto prvků a vybavení jističe. Tím mohou připojené zařízení (ale bez záruky) ochránit. Výrobcem udávaný údaj v joulech, je právě to, jak velký náboj je ochrana ještě pohltit bez vlastního zničení. Tedy čím je množství J větší, tím lépe.
Ale vždy se jedná jen o napěťové špičky přicházející po síti, zpravidla produkované průmyslovým zařízením, nebo i vlivem atmosférických dějů. Ale ne v případě blízkého úderu blesku.
Tedy shrnuto, pokud nebydlím na kopci a nevlastním třeba výkonný server a mohutné úložiště dat, tak bych asi peníze potřebné na úplnou ochranu před bleskem prosázel v loterii.
Možnost že vyhraju by byla větší, než že zrovna sem se strefí přímo blesk :-D
Tím ale nevylučuji, že se blesk trefit může, zrovna tak, jako můžu i vyhrát. Ale taky mě může přejet autobus a bude mi to jedno, pak si vyber no... :-D:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru