Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přepěťové ochrany - kterou vybrat?

Zdravím,

rád bych své el. spotřebiče (TV, PC, lednička, trouba, robotický vysavač...) napojil na přepěťovou ochranu (poslední stupeň).

Mám vybrány následující:
https://www.czc.cz/apc-surgearrest-essential-pm1w-fr/187609/produkt
https://www.czc.cz/apc-essential-surgearrest-prepetova-ochrana-5-zasuvek-2xusb/169306/produkt
https://www.czc.cz/apc-essential-surgearrest-prepetova-ochrana-8-zasuvek/169311/produkt

Co jsem se dočetl, čím vyšší Kapacita rázové energie, tím lépe. V případě posledních dvou produktů je kapacita rázové energie 918 J (pro 5 zásuvek) a v případě 8 zásuvkové verze 2690 J. Klidně bych vybral tu s vyšší kapacitou, ale bude to působit jak pěst na oko, když v tom budu mít (viditelně v rohu místnosti) zapojený jen jeden el. spotřebič.
Postačí tedy pořídit ochranu s 918J? Jde mi aspoň o prodloužení životnosti spotřebičů - ty jsou v cenové kategorii 5000 - 15 000 Kč.

Co se týče prvních stupňů ochrany před přepětím, tak o tom samozřejmě nemám informace - bydlím v nájemním bytě.

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokud bydlíš v nájemním bytě, nepočítej vůbec s tím, že by tam nějaké přepěťové ochrany základních s… nový
paul 19.02.2019 09:09
paul
Jenom pro ilustraci: od routeru jeden kabel cca 1m, druhý cca 10m, řachlo to do baráku asi 50m vzdál… nový
jirka44 19.02.2019 11:33
jirka44
Už v názvu těchto prodávaných zásuvek je, že je to přepěťová ochrana. Nikoliv ochrana před bleskem.… nový
Zerozero 19.02.2019 12:11
Zerozero
Možná to ze zadání nevyznělo, ale neřeším, co se stane, když do blízkosti domu (nebo nedej bože přím… nový
Tomek001 19.02.2019 19:32
Tomek001
Máš tam vcelku dobrou "jemnou" ochranu. Nevím, jestli je nutný dávat za ni ještě jednu stejnou... Po… poslední
mirektatra 19.02.2019 20:15
mirektatra

Už v názvu těchto prodávaných zásuvek je, že je to přepěťová ochrana. Nikoliv ochrana před bleskem.
Co se týče přímého úderu blesku, je kompletně v domě provedená ochrana dostatečně účinná pro vedení a spotřebiče. Ale v podstatě platí, co napsal Mirektatra, stoprocentně není zaručené nic, indukce se může projevit kdekoliv, i bez galvanického spojení.
K dotazu L-Core, bych asi napsal, pokud bych bydlel někde na kopci, kde je velká pravděpodobnost úderu blesku a měl například externí HD jako zálohu důležitých dat, tak by možná nebylo od věci, při blízké bouřce HD odpojit od všeho. Farradayova klec z olova :-), by snad potřeba nebyla, ale třeba nějaká krabice z plechu (nemyslím nějaký pancíř), by daný HD ochránila i před indukcí.
Ale lze říci, že ztráta dat, uložených na HD, je pravděpodobnější kleknutím samotného HD, než úderem blesku do domu.
Co se týče prodávaných zásuvkových ochran, jak už bylo napsáno, při úderu do vedení v blízkosti (i kilometry) domu, jsou naprosto neúčinné. Přesto bych je zcela nezatracoval. Jak jsem napsal výše, nejsou určeny na ochranu před bleskem, ale na ochranu před napěťovými špičkami, které se v síti mohou vyskytovat z různých příčin. Jednou jsem udělal pokus a na síť připojil osciloskop a nějakou dobu sledoval průběh.
Bydlím na vesnici, dost daleko od průmyslových zařízení, které můžou špičky vytvářet. Přesto jsem se divil, kolik takových výkyvů, dost převyšujících normální amplitudu jsem zaregistroval. Ve většině případů to spotřebiče vydrží, například elmotory a transformátory to "odfiltrují" vlastní indukčností, tepelné spotřebiče to ani nezaregistrují. Ale v dnešní době, na to mohou být citlivé spínané zdroje, nejen v počítačích ale třeba i v LED žárovkách. Naštěstí napěťové špičky bývají dost krátké, takže je zachytí vstupní kondenzátor zdroje. Ale nejhorší jsou napěťové výkyvy, které trvají delší dobu (myslím zlomky sekundy). To může způsobit nabití vstupního kondenzátoru na vyšší napětí a jeho poruchu. V lepším případě zareagování ochranných varistorů na vstupu a jejich odpálení.
V tomto případě může zásuvková přepěťovka pomoci. V případě příchozího impulsu zareagují vestavěné ochrany (transily, varistory). Pokud je impuls takový, že je prvky stačí pohltit, nic se nestane. Pokud je impuls větší, dojde k probití a zkratu těchto prvků a vybavení jističe. Tím mohou připojené zařízení (ale bez záruky) ochránit. Výrobcem udávaný údaj v joulech, je právě to, jak velký náboj je ochrana ještě pohltit bez vlastního zničení. Tedy čím je množství J větší, tím lépe.
Ale vždy se jedná jen o napěťové špičky přicházející po síti, zpravidla produkované průmyslovým zařízením, nebo i vlivem atmosférických dějů. Ale ne v případě blízkého úderu blesku.
Tedy shrnuto, pokud nebydlím na kopci a nevlastním třeba výkonný server a mohutné úložiště dat, tak bych asi peníze potřebné na úplnou ochranu před bleskem prosázel v loterii.
Možnost že vyhraju by byla větší, než že zrovna sem se strefí přímo blesk :-D
Tím ale nevylučuji, že se blesk trefit může, zrovna tak, jako můžu i vyhrát. Ale taky mě může přejet autobus a bude mi to jedno, pak si vyber no... :-D:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru