Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem GP Recyko+, nabíjecí NiMH akumulátory, máte zkušenosti?

Vyzkoušel jsem články Recyko a Eneloop. Eneloop jsou články nové technologie, která zaručuje podstatně nižší samovybíjení. Recyko je jejich čínská kopie. Recyko každopádně vycházejí lépe, ve srovnání s klasickými NiMh, ale při používání v blesku, moc dlouho nevydržely. Sice kapacitu mají, ale už nesnášejí velký odběr blesku. Dál je používám ve svítilně s LED.
Mnohem lépe vycházejí orig. Eneloop. Cenově je Eneloop trochu dražší, ale vyplatí se.
U článků Eneloop dokonce bylo uvedeno až 1000 cyklů, což jsem zatím nemohl ověřit. Ale při nabíjení jednou týdně, jistě hodně let vydrží. Tedy za předpokladu, že v sériovém zapojení a hlubokém vybití nedojde k přepólování některého článku. Raději nabíjet dříve, paměťový jev není až tak podstatný. Více škodí vybití článku pod jeden volt, nebo dokonce přepólování.
Co se týče mrazu, platí jako u jiných baterií, že se s mrazem přechodně snižuje kapacita. Poškození mrazem hrozí jen u vybitých článků,pokud jsou nabité jsou dost odolné. Mám je asi tři roky ve venkovním solar světle a zatím drží (jsou to dokonce ty co tam byly vloženy výrobcem, obyčejné).
Kapacita článků bývá různá, podle výrobce a určení. Ty s větší kapacitou jsou i znatelně těžší. U AA je 2700 mAh maximum, v Číně nabízené asi 3800mAh, je nějaký vtip, známý je koupil a už váha byla třetinová a kapacita cca 800mAh. Články typu C, mají kapacitu 4000mAh i více, ale dělají se i s menší kapacitou.
Vybíjecí proudy u NiMh, jsou poměrně velké. Nestudoval jsem parametry, liší se podle jednotlivých typů. Záleží na tom jakým způsobem jsou zatěžovány. Krátkodobě dodají třeba i dvě ampéry, ale kapacita se rychle snižuje. Při odběru tak 0,5A, to snesou trvale a tak mají celou kapacitu. Velmi rychlým nabíjením a vybíjením se životnost snižuje. Životnost udávaná výrobcem, je v případě nabíjení a vybíjení doporučeném výrobcem.
Tady jsem našel něco k počtení k různým typům Eneloop. U každého typu lze stáhnout i datasheet, kde jsou parametry. http://eneloop.prodejce.cz/ :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny