Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický vozík nelze dobít

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat ,najednou mě přestal jezdit vysokozdvižný vozík.Z ničeho nic jako by začala smrdet kyselina a nejezdí.Dříve když jsem ho dobíjel tak baterie bublali a ve vzduchu byl takový štiplavý odér z té kyseliny a nyní nic.Každa baterie má 2,2V a je jich seriově do sebe zapojeno 20 kusů.Jadna baterie měla pouze 1,1V pak jsem překlenul ,ale to nepomohlo.Máte nějaký nápad?Myslíte že je možné ,že by odešli všechny baterie najednou?
http://imgbank.cz/images/2019/02/02/baterie.jpg

Předmět Autor Datum
Když se při dobíjení vařily, tak asi dostaly na frak a nyní je čas na výměnu a řešení problému s dob… nový
kejki 02.02.2019 13:05
kejki
no ale to vařili vždycky když se dobíjeli... nový
Matysekkk 02.02.2019 13:13
Matysekkk
Trakční baterie Speciální baterie navržené pro provoz například manipulační techniky, golfových vozí… nový
Matysekkk 02.02.2019 13:21
Matysekkk
Co jsem se koukal, tak když jedna odchází a je v sérii, může se při vysokém vybití přepólovat - to b… nový
kejki 02.02.2019 18:04
kejki
a je nějaká možnost jak to opravit?Přeci neodejde všech 20 baterií najednou.Nebo případně je možné t… nový
Matysekkk 02.02.2019 14:14
Matysekkk
Nejdříve zkontroluj, spojovací prvky mezi články, jestli to někde není vypálené. Pokud to vypadá v p… nový
Zerozero 02.02.2019 14:56
Zerozero
jako když jsem připojil volmetr na výchozí + a - tak je tam cca 40V to by znamenalo ,že baterie jsou… nový
Matysekkk 02.02.2019 15:14
Matysekkk
Měření napětí za klidu nic neukáže, voltmetr bude ukazovat i přes velký přechodový odpor. Je potřeba… nový
Zerozero 02.02.2019 15:38
Zerozero
tak jsem to proměřil a jedna baterie ukazovala 7,6V tak jsem jí překlenul a snad to bude dobré. http… nový
Matysekkk 04.02.2019 21:12
Matysekkk
Tím si nejsem moc jistý. Jde o to, jakou kapacitu má původní baterie, jestli je to srovnatelné. Ale… nový
Zerozero 04.02.2019 22:11
Zerozero
Nemáš šanci. Zavolej kamoše elektrikáře. nový
Kiksfix 08.02.2019 09:26
Kiksfix
Bez měření není vědění. Ze zkušenosti vím, že neodejdou všechny baterky naráz. Je třeba změřit i hus… nový
milan.cukrar 08.02.2019 12:39
milan.cukrar
Také by mě zajímalo. Stalo se mi to samé. nový
Hanz23 28.06.2019 21:55
Hanz23
a co Vás zajímá? poslední
milan.cukrar 01.07.2019 09:26
milan.cukrar

Trakční baterie
Speciální baterie navržené pro provoz například manipulační techniky, golfových vozíků, čí el. nůžkových plošin. Tyto baterie jsou rozděleny na článkové 2v a na blokové 6v;8v;12v. Konstrukce článku je nejčastěji mřížková olověná elektroda s vlisovanou aktivní hmotou a dále mezi elektrodami oddělující separátory. Konstrukce blokové baterie je buďto mřížková elektroda nebo trubková elektroda. Tyto baterie jsou stavěné na dlouhodobé odebírání energie a následné znovu nabití. např. manipulační technika a baterie v ní je stavěna na 8hod. provozu.( jedna pracovní směna). je nutné pro tyto trakční baterie dodržení cyklů a to nabití na 100% a následné odebrání 80% a tak dále se opakuje, tento úkon je jeden nabíjecí cyklus. Standardní trakční článková baterie má 1500 nabíjecích cyklů a blokové baterie například pro golfové vozíky od 400 do 1200 nabíjecích cyklů. tyto baterie pokud jsou hluboce vybity - pod zbývající 20% energie, sulfatují a snižuje se daná kapacity baterie až do trvalého poškození, nesmí se tedy hluboce vybíjet a dále ani mezidobíjet.

a je nějaká možnost jak to opravit?Přeci neodejde všech 20 baterií najednou.Nebo případně je možné to nahradit jinou baterií?Koukal jsem ale jedna tato baterie 2V vychází na nějaké 3000kč a když bych jich koupil 20 do serie aby to mělo těch 48V tak mě to vyjde na 60 000kč.

Nejdříve zkontroluj, spojovací prvky mezi články, jestli to někde není vypálené. Pokud to vypadá v pořádku, připoj nabíječku. Nějakým měřákem s připojenou nabíječkou měř napětí na jednotlivých článcích. Měl bys naměřit na každém článku něco přes dva volty. Pokud na některém článku naměříš podstatně vyšší napětí, znamená to že článek je kaput. Pokud už byl podstatně slabší, tak za provozu došlo k jeho úplnému vybití a přepólování. Následně k rozpadu desek. Tím článek neúnosně zvětší vnitřní odpor a znemožní funkci celé baterie. Zřejmě už baterie má život za sebou a vadných článků může být více. Asi se to těhle sestav dají koupit jednotlivé články, ale to by se muselo posoudit, jak je na tom zbytek, jestli by se to vyplatilo.
Nebo od Číňana koupit bednu článků 18650 a udělat z toho baterii, prý na to jezdí Tesla, nebo alespoň ta první.
(to byl pokus o vtip :-D).

jako když jsem připojil volmetr na výchozí + a - tak je tam cca 40V to by znamenalo ,že baterie jsou propojeny v pořádku.
Existuje nějaka alternativa ,že bych místo 6x 2V dal třeba 1x 12V ?Koukal jsem že jsou třeba i za 6000kč ty co se dávají do pracovních elektroaut nebo golfových vozíků.
Tak já to tedy zkusím ,připojím nabíječku a budu měřit napetí na jednotlivých 2V bateriích.

Měření napětí za klidu nic neukáže, voltmetr bude ukazovat i přes velký přechodový odpor. Je potřeba měřit při větším nabíjecím, nebo vybíjecím proudu. Bylo by ještě lepší, měřit při vybíjecím proudu, pak by vadný článek ukázal až obrácené napětí. Ale s nabíječkou jsem to napsal, aby měřený objekt neujel :-)
Nahradit šest článků bateriovým blokem by šlo, ale musela by být srovnatelná kapacita. Pokud by kapacita doplněné baterie byla menší, než je původních článků, došlo by k jejímu rychlejšímu vybití a zničení přepólováním ostatními články. To je ale problém všech sériových zapojení zdrojů. Pokud je jeden slabší, rychle odejde, pokud se baterie vybíjí až k dolní mezi. Lze předpokládat, že původní baterie už je slabá. Pokud by se dala část nová, tak bude mít dobrou kapacitu. Tedy pokud bude nová část s kapacitou jako měla původní, bude ve skutečnosti mít více.
Tedy by nemělo dojít k poškození nové části. Ale z důvodu opotřebování původních článků, bude vhodné, nevybíjet baterii příliš, spíš dříve nabíjet, aby se nejslabší článek nedostal na nulu.
Bateriím nejvíce škodí hluboké vybití a zejména to, že z důvodu už starší baterie nejsou články už stejné a tím dojde u některého článku k neúnosnému vybití a zničení. Z toho důvodu i u trakční batrie se vyplatí,pokud možno, baterii nabíjet častěji, třeba už při vybití na 50 procent. Tím se zabrání tomu, aby nejslabší článek odešel úplně.
Olověné baterii i trakční, častější nabíjení neškodí. Je to stále lepší, než že slabší článek odejde zcela.

tak jsem to proměřil a jedna baterie ukazovala 7,6V tak jsem jí překlenul a snad to bude dobré.
http://imgbank.cz/images/2019/02/04/vzv.jpg
Baterie nyní ukazují při nabíjení 2,6V místo 2,1.Už z 20 baterií mám 2 odpojené,tak uvidíme jak to bude fungovat.Chtěl jsem se zeptat,bylo by místo 6 těch 2V baterií co mám ve vysokozvižným vozíku dát tuto jednu 12V trakční? https://www.battery-import.cz/deep-cycle-agm/trakcni-baterie-varta-professional-dc-agm-150ah--20h-12v/

Tím si nejsem moc jistý. Jde o to, jakou kapacitu má původní baterie, jestli je to srovnatelné.
Ale také jaké max odběry mají motory vozíku. Sice u té baterie udávají i možnost startování, až 900A. Ale startování je velmi krátký čas. AGM baterie se v podstatě nehodí pro větší vybíjecí proudy. Při velkém proudu kapacita velmi rychle klesá. Pak by mohlo dojít při zátěži k poklesu napětí na ní a přepólování ostatními články. U normální baterie s kyselinou zalitými články, při vybíjení většími proudy dochází k omývání desek kyselinou. To u AGM, kde je kyselina nasáknutá ve skleněné vatě, není v takové míře, tím se kontakt kyselina deska rychle vyčerpává. Potom v přestávce, se koncentrace kyseliny zase vyrovná. Je otázkou, jestli by přestávky mezi funkcemi motorů na regeneraci stačily.
V tomhle směru s tím nemám zkušenosti. Ale asi bych na dané použití AGM raději nedoporučoval.
Ale nevím, jestli se třeba u nových vozíků takové baterie už nepoužívají. Ale myslím, že právě k značným odběrům a životnosti jsou použité robustní zalité baterie.

Bez měření není vědění. Ze zkušenosti vím, že neodejdou všechny baterky naráz. Je třeba změřit i hustote elektrolitu. Já musel koupit kyselinu ve Slatiňanech. Po čase stejně baterky moc nedržely a musel jsem jezdit na nabíječku.
Nakonec jsem baterky vyhodil a napasoval motor z Trabanta,

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru