Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrický vozík nelze dobít

Měření napětí za klidu nic neukáže, voltmetr bude ukazovat i přes velký přechodový odpor. Je potřeba měřit při větším nabíjecím, nebo vybíjecím proudu. Bylo by ještě lepší, měřit při vybíjecím proudu, pak by vadný článek ukázal až obrácené napětí. Ale s nabíječkou jsem to napsal, aby měřený objekt neujel :-)
Nahradit šest článků bateriovým blokem by šlo, ale musela by být srovnatelná kapacita. Pokud by kapacita doplněné baterie byla menší, než je původních článků, došlo by k jejímu rychlejšímu vybití a zničení přepólováním ostatními články. To je ale problém všech sériových zapojení zdrojů. Pokud je jeden slabší, rychle odejde, pokud se baterie vybíjí až k dolní mezi. Lze předpokládat, že původní baterie už je slabá. Pokud by se dala část nová, tak bude mít dobrou kapacitu. Tedy pokud bude nová část s kapacitou jako měla původní, bude ve skutečnosti mít více.
Tedy by nemělo dojít k poškození nové části. Ale z důvodu opotřebování původních článků, bude vhodné, nevybíjet baterii příliš, spíš dříve nabíjet, aby se nejslabší článek nedostal na nulu.
Bateriím nejvíce škodí hluboké vybití a zejména to, že z důvodu už starší baterie nejsou články už stejné a tím dojde u některého článku k neúnosnému vybití a zničení. Z toho důvodu i u trakční batrie se vyplatí,pokud možno, baterii nabíjet častěji, třeba už při vybití na 50 procent. Tím se zabrání tomu, aby nejslabší článek odešel úplně.
Olověné baterii i trakční, častější nabíjení neškodí. Je to stále lepší, než že slabší článek odejde zcela.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny