Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dej foto,do jaké míry ti to zlikvidovali ..někdy to umí na prach ... nový
E250TD 28.01.2019 13:29
E250TD
Co se týká pojmu "červotoč", je to všeobecný název pro mnoho druhů dřevokazných brouků. Červotoč v n… nový
George63 28.01.2019 16:46
George63
Dříve na to byl Pentalidol, už se nevyrábí. Objednej si Bochemit QB Profi výrobce Bochemie. Normálně… nový
nerady 28.01.2019 22:07
nerady
Kde je díra, tak už vylétl. Co jsem natřel Lignofixem Profi podle návodu, tj dvakrát, je v cajku. DO… nový
kejki 28.01.2019 22:11
kejki
"" jako nebezpečný odpad."" Tak trochu OT. -- To je už opravdu krajní situace. Vybavilo se mi: V obc… nový
Zerozero 31.01.2019 18:09
Zerozero
Dobrý, ale pro nás postižený, trochu krutý. 3-[:-D:puff: nový
George63 31.01.2019 18:36
George63
Ono to není zas tak krutý. Pokud to nastříkáte kvalitním přípravkem, tak to po nějakou dobu vydrží.… nový
Přezdívka. 03.02.2019 17:11
Přezdívka.
A nedá se to nějak plynovat? Na to byl přece vymyšlený Cyklon B, ostatně se pořád pod jiným názvem v… nový
umfa 03.02.2019 18:03
umfa
nejsem si jist ale Bochemit QB Profi je pouze PREVENTÍVNÍ ... ja použil BOCHEMIT PLUS I, 2 x natěr s… nový
RogerRg 04.02.2019 16:57
RogerRg
Máš pravdu. Před par lety kdy jsem to kupoval tak to takhle rozlišené nebylo, ale zabralo to. poslední
nerady 04.02.2019 17:09
nerady

Co se týká pojmu "červotoč", je to všeobecný název pro mnoho druhů dřevokazných brouků. Červotoč v nábytku bývá většinou malý a drobný a dělá dírky velikosti 1 mm. Ten se likviduje v napadeném "retro" nábytku zejména plynováním v komorách, případně v igelitových zábalech.
U Tebe to bude ale nejspíš tesařík. Jeho výletové otvory jsou cca 3-5 mm v průměru. Ten se dostane do objektu nejvíce z přírody spolu s přineseným nakaženým dřevem, které obsahuje jeho larvy. Případně může i přeletět samotný brouk.
Nám jej pravděpodobně zanesla na půdu RD, před cca 40-ti lety tchýně, která si nosila na půdu různé nasbírané dřevo na topení v podkroví. Dostal se do krovů a během cca 10-ti let v nich dělal "rotiku". Zbavili jsme se jej tak, že jsem otloukl hodně prožrané dřevo, i s larvami, až na zdravou část a pak několikrát použil různé přípravky podobného typu jako uvádíš. Nevzpomínám sice, jaké už to byly konkrétní, ale poslední byl tak agresivní a jedovatý, že i práce s ním, pokud si pamatuji, byla velmi nebezpečná a muselo se používat kvalitních ochranných prostředků. Otlučené dřevo jsem stříkal minimálně 3 x a do trámů, které byly lepší a byly v nich pouze výletové otvory, jsem jej vstřikoval injekční stříkačkou.
Více zeslabené a zátěžově exponované trámy, jsem, po určité době, když jsem měl (relativní) jistotu, že už v nich larvy nejsou, zpevnil z boků silnými deskami prošroubenými přes trámy.
Jinak je také nebezpečí, že se snadno dostanou do trámů a desek, které se použijí bez odstranění povrchové kůry. Takto se mi rovněž dostal do modřínových trámů dřevěné střechy přístavku na auto, na kterých jsem nechal, na hraně jednoho, asi 1,5 m kůry. Když jsem zjistil, že mi na střechu napadal prášek-piliny z vyžíraných trámů, opět jsem musel všechno napadené dřevo z trámů otlouct (zase tam byly larvy) a pak opět vystříkat několikrát chemií.
Předloni jsme dávali na střechu, našeho RD, novou krytinu a i při této příležitosti jsem ještě nějaké napadené trámy objevil a musel opravit. Ale už v nich asi aktivní larvy nebyly, při otloukání jsem žádné nenašel.
Nyní (snad) už mám pokoj, ale larvy jsou schopné přežívat ve dřevě i několik let a tak je nutné občas, pokud už byly trámy a dřevo napadeny, provádět kontrolu a okamžitě zasáhnout, aby opět nevyletěli brouci a nenakladli další vajíčka.
Pokud se do objektu jednou dostanou ve větší míře, je to boj na "dlouhý lokte".3-[

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99evokazn%C3%BD_hmyz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Anobiidae

Dříve na to byl Pentalidol, už se nevyrábí. Objednej si Bochemit QB Profi výrobce Bochemie. Normálně to nekoupíš jen přes internet, je to pro profesionální použití. Postřik je málo pokud už je hmyz ve dřevě. Je to potřeba natřít a nechat vsáknout. V místech největšího napadení vzít injekční stříkačku s jehlou a vstříknout do děr po hmyzu. Po čase prohlédnout a pokud jsou někde piliny tak znovu.:-)

Ono to není zas tak krutý. Pokud to nastříkáte kvalitním přípravkem, tak to po nějakou dobu vydrží. Ovšem, dřevo musí být řádně očištěné včetně puklin. Tam kladou nejčastěji. Pak už jen každých 10 let opakovat nástřik a zamezit přístupu vody a vzniku kondenzátu :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru